Hovedstaden svarer igen på stormløb fra provinsen

UDLIGNING: Med nøje udvalgte nøgletal går hovedstadskommunerne i rette med fortællingen om et Danmark skævvredet mellem øst og vest. Andre tal kunne have fortalt en anden historie.

Høje-Taastrups borgmeter Michael Ziegler (K) er sammen med 33 andre hovedstadskommuner gået i offensiv for at afskaffe landsudligningen. Tidligere var det landets øvrige kommuner, der ville afskaffe hovedstadsudligningen.
Høje-Taastrups borgmeter Michael Ziegler (K) er sammen med 33 andre hovedstadskommuner gået i offensiv for at afskaffe landsudligningen. Tidligere var det landets øvrige kommuner, der ville afskaffe hovedstadsudligningen.Foto: David Leth Williams/Scanpix
Kim Rosenkilde

Der tegnes nogle gange et billede af, at vi flyder i mælk og honning i hovedstadsområdet.

Michael Ziegler (K)
Borgmester i Høje-Taastrup Kommune
Fakta
Omlægning af udligning i vente

Afsættet for de senere års debat om den kommunale udligningsordning er, at ordningen skal justeres med virkning fra 1. januar 2018.

Det skal ske som opfølgning på den såkaldte refusionsreform, der trådte i kraft 1. januar 2016.

Social- og Indenrigsministeriets finansieringsudvalg er i færd med at forberede et udspil til den kommende justering.



Københavner-bashing.

Oplevelsen af at være blevet en prygelknaben for det øvrige Danmark går igen blandt lokalpolitikere på tværs af partiskel i og omkring hovedstaden.

Det er her væksten, velstanden og velfærden samler sig, mens resten af Danmark kobles mere og mere af.

Dokumentation

Her er hovedstadskommunernes kritik

  • En familie i hovedstadsområdet, der bor i hus, har i gennemsnit 96.000 kr. mindre til rådighed om året end den samme familie ville have, hvis den boede i Nordjylland.
  • Hovedstadsområdet sender hvert år, hvad der svarer til 16.000 kr. for hver familie til resten af landet som følge af landsudligningen.
  • I 2017 betyder landsudligningen, at hovedstadsområdet skal sende 12 mia. kr. til resten af landet. Det er knap 1 mia. kr. mere end i 2016 og næsten 5 mia. kr. mere end i 2007.
  • Indenrigsministeriet beregner hvert år kommunernes serviceniveau. Et tal på 100 er udtryk for et landsgennemsnit. Kommunerne i hovedstadsområdet har i 2016 et serviceniveau på 98,8.

  • Tallet for resten af landet viser et serviceniveau over landsgennemsnittet på 100,6. Kommunerne i hovedstadsområdet har således et lavere serviceniveau end i resten af landet.

  • 7 ud af de 10 mest socialt belastede kommuner i Danmark ligger i hovedstadsområdet. 

De 34 kommuner er:
Albertslund, Allerød, Ballerup, Brøndby, Dragør, Egedal, Fredensborg, Frederiksberg, Frederikssund, Furesø, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Greve, Gribskov, Halsnæs, Helsingør, Herlev, Hillerød, Hvidovre, Høje-Taastrup, Hørsholm, Ishøj, København, Køge, Lejre, Lyngby-Taarbæk, Roskilde, Rudersdal, Rødovre, Solrød, Stevns, Tårnby, Vallensbæk.

Læs mere her.


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00