Debat

R: Anlægsloft sikrer tillid til dansk økonomi

DEBAT: Hvorfor er det så vigtigt, at økonomiaftalerne, anlægsloftet og EU-henstillingen bliver overholdt? Det er det, fordi brudte budgetter vil skade Danmark, skriver kommunalordfører Marlene Borst Hansen (R).
Foto: Folketinget
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er overordentligt vigtigt og helt nødvendigt, at kommunerne overholder budgetaftalerne om den samlede økonomi.

Marlene Borst Hansen
Kommunalordfører, Radikale

Af Marlene Borst Hansen
Kommunalordfører, Radikale

Når nu de fleste politikere på Christiansborg gang på gang hylder det kommunale selvstyre, hvorfor er det så, at vi samtidig indfører såvel drifts- som anlægsloft? Hvorfor truer vi med sanktioner i stedet for at have tillid til de valgte kommunalpolitikere? Og hvorfor taler vi hele tiden om EU's henstilling i stedet for at tale om at, at mange kommuner har meget stramme budgetter?

Det gør vi, fordi det er overordentligt vigtigt og helt nødvendigt, at kommunerne overholder budgetaftalerne om den samlede økonomi. Budgetterne skal efterleve den henstilling fra EU, som vi har fået i 2010. Den henstilling kan man ikke bare forhandle om. Det er netop noget af det, der er gået galt og har skabt den enorme gældskrise, som en række EU-lande kæmper med. Det er denne type indstillinger, som har givet det samlede EU voldsomme problemer, fordi vi er afhængige af hinanden. Henstillingen til Danmark lyder, at vi senest i 2013 skal have nedbragt det faktiske offentlige underskud til under 3 pct. af BNP samt have forbedret den strukturelle saldo med 1,5 pct. af BNP i perioden 2010-13. Derfor kan kommunerne ikke bare bryde økonomiaftalen. For så bryder vi med henstillingen. Og det vil bestemt ikke gavne Danmark. Ikke fordi vi ønsker at være dukse i EU, men fordi så mister markederne tilliden til dansk økonomi, så stiger renten, så flytter investeringerne i endnu højere grad ud af landet.

I dag betragtes Danmark som "sikker havn" og tiltrækker derfor meget international kapital. Det er en status, der er svær at opnå, men nem at miste. Sker det, bliver økonomien usikker, og så mister vi arbejdspladser. Vi vil miste arbejdspladser i langt højere tal, end dem kommunerne kan skabe ved at bruge lidt flere penge, end det de har aftalt i budgetterne.

Fakta

BLAND DIG I DEBATTEN!
Send en mail til [email protected]

Men kommunerne har haft et ønske om et øget anlægsniveau ud over det budgetterede på 16 mia., og da kommunerne samtidig har tilkendegivet, at de forventer lavere serviceudgifter i 2013, har regeringen lavet en aftale med KL om, at kommunerne kan omprioritere inden for den samlede ramme, således at anlægsloftet øges med 2 mia. Jeg synes, det er en rigtig god aftale, da kommunerne med meget stor sandsynlighed ikke ville udnytte hele driftsrammen (de sidste par år har de ligget 5-6 mia. under budget), og at vi derfor ved at bruge lidt flere penge på anlæg får skabt nogle flere arbejdspladser. Ministeriet regner med omkring 1500. Alt i alt har regeringen vist fleksibilitet og lydhørhed over for kommunernes ønsker uden at fravige fokus på at overholde EU's henstilling og fremstå økonomisk ansvarlige.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marlene Borst Hansen

Medlem, Pressenævnet, fhv. stedfortrædende MF (R), fhv. formand, Fora,
lærer (Haderslev Statsseminarium 2001)

0:000:00