KL vil have stort lønhop til borgmestre

LØN: Borgmestres løn er ikke blevet reguleret siden 1990'erne, og derfor forlanger KL-formand Martin Damm en betragtelig lønstigning. Borgmestrenes løn er en del af Vederlagskommissionen.

Foto: Sara Fleckner/Altinget.dk
Kasper Kaasgaard

Christiansborg-politikerne var hurtige til at afvise lønstigninger til sig selv.

Det var en del af anbefalingerne fra Vederlagskommissionen, der snart afslutter sit arbejde.

Men politikerne skal tænke sig godt om, inden de træffer en lignende beslutning for borgmestre, mener KL. Borgmestrenes gage er nemlig også noget af det, kommissionen har kigget på.

I 2014 fik menige byrådsmedlemmer en lønstigning på knap 30 procent, og noget lignende bør tilfalde deres chef i borgmesterstolen, mener Martin Damm, formand for KL.

Hvis man glemmer at regulere lønnen i mange år, ser det voldsomt ud den dag, man skal regulere det.

Martin Damm
Formand, KL

”I sin tid var alle enige om, at man havde glemt kommunalpolitikerne på perronen i forhold til andre politikere og alle andre lønmodtagere. Så regulerede man alle kommunalpolitikernes løn med undtagelse af borgmestrene,” siger Martin Damm.

Ser voldsomt ud
Ved stigningerne i 2014 var det 20 år siden, byrøddernes løn sidst var blevet reguleret. Derfor holder argumentet, om at det virker voldsomt i forhold til almindelige mennesker, ikke, mener Damm.

”Hvis man glemmer at regulere lønnen i mange år, ser det voldsomt ud den dag, man skal regulere det. Men det ændrer ikke på, at man ikke har haft en regulering siden 1994,” siger Martin Damm og forsætter:

”Man er dels nødt til at catche op på det, og så er man nødt til at lave en almindelig lønregulering, som andre har. Så slipper man for, at den diskussion skal komme op med 25 års mellemrum.”

Kommissionsmedlem anbefaler afbalanceret stigning
Et af Vederlagskommissionens medlemmer hedder Jes Lunde. Han er også kommunaldirektør i Rebild Kommune, og i et debatindlæg i Politiken taler han imod at give så store lønstigninger til borgmestre, som Martin Damm plæderer for.

”Jeg er ikke i tvivl om, at borgmestre udfører et stort og ansvarsfuldt stykke arbejde i mange timer om ugen. Det kan jeg bevidne fra nærmeste hold i de kommuner, hvor jeg har været ansat. Jeg støtter derfor en lønforhøjelse til borgmestre, men i et mere afbalanceret niveau,” skriver Jes Lunde.

I debatindlægget skriver han, at politikeres løn bør være høj nok til, at de kan leve økonomisk ubekymret, men at 'de skal ikke lønnes på et niveau, der matcher en topkarriere og løsriver dem fra levevilkårene for vælgerne'.

Martin Damm vil ikke kommentere på Jes Lundes konkrete udmelding. Han konstaterer dog, at Jes Lunde som kommunaldirektør har en chef, der tjener omtrent det halve af Lunde selv.

Mulighed for modregning
KL-formanden mener ikke, det bør have betydning for borgmestrene, at Christiansborg-politikerne har forkastet kommissionens anbefalinger, før de er blevet afleveret.

”Det er deres sag, hvad de vil med dem selv. De har i øvrigt i dag også en automatisk lønregulering og er blevet reguleret flere gange,” siger Martin Damm.

Jes Lunde taler i sit indlæg om muligheden for at modregne de penge, borgmestre får fra relaterede hverv, i lønnen. Det forslag er Martin Damm ikke afvisende over for.

”Det kunne man da godt snakke om. Det kommer an på, hvor meget man regulerer lønnen,” siger Damm.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Damm

Borgmester (V), Kalundborg Kommune, formand, KL
mpm (SDU 2005), civiløkonom (Handelshøjskolen, Slagelse 1994), seniorsergent (Frederikshavn 1989), elektronikmekaniker (Holmen Kbh. 1985)

0:000:00