Kommunalreform udpiner nærdemokratiet

5 ÅR EFTER: Demokratiet skulle styrkes i det, der blev kaldt ”vor generations største reform". Men en række forskningsartikler dokumenterer, hvordan nærdemokratiet bløder, efter kommunalreformen omlagde Danmark. Altinget | Kommunal gør status.

Kommunalreformen er blevet kaldt Lars Løkke Rasmussens politiske svendestykke. I dag - fem år efter reformen omlagde Danmark - dokumenterer dansk forskning, at nærdemokratiet bløder.
Kommunalreformen er blevet kaldt Lars Løkke Rasmussens politiske svendestykke. I dag - fem år efter reformen omlagde Danmark - dokumenterer dansk forskning, at nærdemokratiet bløder.Foto: Casper Andersen/Altinget.dk

Kommunalreformen er på mange måder en designet fiasko. Det er ikke spor overraskende, at vi nu ser de demokratiske konsekvenser og de manglende økonomiske og faglige gevinster. Hvis man i dag nøgternt så på, hvad Strukturkommissionen egentlig skrev, og på hvad der ellers lå af forskning fra 2000 til 2005, så er sandheden, at intet tydede på, at det var en fremragende idé.

Roger Buch
Forskningschef og kommunalforsker, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Fakta

5 år efter

Altinget.dk sætter i den kommende tid fokus på konsekvenserne af kommunalreformen, fem år efter den trak nye streger på danmarkskortet og totalomlagde den offentlige sektor.

Følg med på Altinget | Kommunal og Altinget.dk's andre nyhedsportaler.

Fakta

Det skrev VK-regeringen

"Det er et centralt mål med kommunalreformen at styrke det lokale demokrati i Danmark.

Med flere opgaver placeret lokalt skal demokratiet styrkes, idet flere politiske beslutninger træffes lokalt. Der skal arbejdes for at brede demokratiet ud, så borgerne inddrages aktivt i beslutningerne. Fremtidens kommuner skal finde nye former for inddragelse af borgere og brugere i de lokale beslutninger."

Kilde: "Kommunalreformen - kort fortalt". Indenrigs- og Sundhedsministeriet, 2005

Lars Løkke Rasmussen (V) kaldte den "vor generations største reform af den offentlige sektor". Den skulle levere velfærd af høj kvalitet, den skulle skære overadministrationen væk, og den skulle ikke mindst styrke demokratiet. Det sidste var et helt centralt mål, noterede den daværende indenrigsminister i en præsentation af reformen.

Resultatet? Fem år efter Danmark blev totalreformeret, bløder lokaldemokratiet.

En stribe forskningsartikler har gransket nærdemokratiet, og konklusionen er nedslående for glødende lokaldemokrater: Efter reformen ved borgerne mindre om lokalpolitiske forhold, og de føler sig mindre i stand til at handle. Alt i mens har magten forskubbet sig indad, udad og opad, stemmeprocenten er dalet til et kritisk lavt niveau, og borgerne går og drømmer sig tilbage til de små kommuner. 

Dokumentation

"Kommunalreformens konsekvenser - Kommunalpolitikernes rolle, borgernes lokaldemokratiske opfattelse og den administrative organisering." Af Asmus Leth Olsen. Tidsskriftet Politik. 2011.

"Jurisdiction Size and Local Democracy: Evidence on Internal Political Efficacy from Large-scale Municipal Reform. Af David Dreyer Lassen og Søren Serritzlew. American Political Science Review. 2011.

"Municipal Amalgamations and the Democratic Functioning of Local Councils: The Case of The Danish 2007 Structural Reform." Af Ulrik Kjær et al. Local Government Studies. 2010.

"Kommunalpolitikeres rolle og råderum." Af Jens Dahlgaard et al. Anvendt Kommunal Forskning. 2009.

"Vælgerne har dumpet kommunalreformen". Mandag Morgen. 2008.


Stemmeprocent til kommunalvalg siden 1970. I 2001 er stemmeprocenten ekstraordinært høj, da der blev afholdt kommunal- og folketingsvalg samtidig.


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00