Kommuner brænder inde med milliarder

FINANSLOV: Trods historisk høj opsparing i kommunerne peger regeringens prognoser på, at de i første halvdel af 2013 igen brugte færre penge, end de må. Eksperter efterlyser opgør med sanktioner.
Der var ikke meget guld til kommunerne, da finansminister Bjarne Corydon (S) tirsdag præsenterede regeringens forslag til næste års finanslov.
Der var ikke meget guld til kommunerne, da finansminister Bjarne Corydon (S) tirsdag præsenterede regeringens forslag til næste års finanslov.Foto: Lars Bertelsen
Kim Rosenkilde

De ubrugte pengene må man så kunne inddrage, så de kan bruges til andre vækstskabende initiativer

Martin Madsen
Cheføkonom i AE-Rådet
De økonomiske realiteter har ikke blot presset regeringen til at nedskrive forventningerne til den samlede vækst i 2013. Corydon og kompagni har også måttet erkende, at det offentlige forbrug indtil nu ikke er kommet op på det niveau, som er forudsat i budgetterne og ligger til grund for regeringens økonomiske ambitioner.

De to sidste år har budt på et massivt underforbrug på op mod 10 milliarder kroner i den samlede offentlige sektor. Heraf har hen mod seks milliarder kroner kunnet tilskrives kommunernes mindreforbrug.

Udviklingen i første halvdel af 2013 ændrer ikke grundlæggende ved det billede. Det fremgår af regeringens Økonomiske Redegørelse, som tirsdag blev offentliggjort i forlængelse af regeringens forslag til næste års finanslov.

Lærerkonflikt trækker ned
Her kan man læse, at årets første måneder bød på et markant fald i det offentlige forbrug set i forhold til niveauet ved udgangen af 2012, og at det lavere forbrug også forventes at slå igennem i de endelige tal for andet kvartal 2013.

Dokumentation

Sådan virker Corydons 'dummebøder'

Efter gældende lov er der sanktioner over for kommunerne, hvis de overskrider udgiftsrammerne eller rammerne for den kommunale skatteudskrivning. For regionerne er der også sanktioner, hvis de overskrider udgiftsrammerne. Sanktionerne består af nedsættelse af bloktilskuddet.

I alt fire milliarder kroner af det kommunale bloktilskud er gjort betinget af, at kommunerne budgetterer i overensstemmelse udgiftsrammerne. De tre milliarder er betingede af, at kommunerne budgetterer serviceudgifterne inden for rammerne, mens den sidste milliard er betinget af, at anlægsudgifterne budgetteres inden for rammerne.

Hvis de kommunale regnskaber viser, at kommunerne under ét har overskredet deres budgetter, nedsættes bloktilskuddet tilsvarende. 40 pct. af nedsættelsen fordeles på alle kommuner i forhold til folketallet, mens 60 pct. fordeles mellem de kommuner, der har overskredet deres budgetter.

Kilde: Økonomi- og Indenrigsministeriet


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00