Kommuner kradser over 100 millioner ind gennem børnechecken

OPKRÆVNING: Trods moradset i Skat er det lykkedes kommuner at skrabe solide millionbeløb ind fra forældre, der ikke har betalt for vuggestue eller børnehave. Nu er Skat parat til at overtage igen.

Kommunerne fik i foråret grønt lys for at gå uden om Skat og direkte til Udbetaling Danmark med krav om at få modregnet ubetalte regninger i børne- og ungeydelsen.
Kommunerne fik i foråret grønt lys for at gå uden om Skat og direkte til Udbetaling Danmark med krav om at få modregnet ubetalte regninger i børne- og ungeydelsen.Foto: Erik Refner/ Scanpix
Kim Rosenkilde

Kommunerne har de seneste måneder i stor stil trukket ubetalte regninger for børns dag- og klubtilbud i forældrenes børnecheck.

Alt i alt er det lykkedes kommunerne selv at hente omkring 115 millioner kroner ind på en opgave, som Skat ellers har ansvaret for.

Det står klart her godt et år efter, at Skat lukkede for det berygtede inddrivelsessystem EFI.

Dokumentation

Regeringen og KL's aftale om inddrivelse

Skat lukkede i efteråret 2015 ned for det skandaleramte inddrivelsessystem EFI, og siden da har inddrivelsen af gæld til det offentlige været nødlidende.

På den baggrund gik skatteminister Karsten Lauritzen (V) i foråret med til at styrke kommunernes mulighed for at opkræve og inddrive borger og selskabers restancer.

Kommunerne har allerede flere muligheder for at opkræve manglende betalinger fra borgere. De kan blandt andet udsende rykkerskrivelser, påminde borgerne telefonisk om overskredne frister, indgå afdragsordninger og med hjælp fra Skat modregne gæld i eksempelvis overskydende skat.


- Med den nye aftale fik kommunerne også mulighed for at overtage inddrivelsen af udlæg og begæring af tvangsauktion for ejendomsværdiskat.

- Ovenstående skal der efter aftalen fremsættes lovforslag om i denne folketingssamling.

- Derudover sættes der gang i en række analyser af opkrævningsindsatsen. Det skal blandt andet undersøges, om staten har mulighed for at afkøbe de kommunale restancer for at afhjælpe eventuelle likviditetsproblemer i kommunerne.

- Foruden de nye initiativer blev det sikret, at Udbetaling Danmark kan foretage modregning i de kommunale daginstitutionsopkrævninger i forbindelse med udbetalingen af børne- og ungeydelsen.

- Oprindeligt forventede Skat, at modregningen igen kunne ske automatisk gennem Skat i forbindelse med udbetalingen af børne- og ungeydelsen 20. juli 2016. Dette er siden blev udskudt til oktober.


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00