Kommuner skal dele udgifter til dyre anbringelser

KORT NYT: Socialminister Karen Hækkerup (S) vil have kommunerne til at dele omkostningerne for dyre anbringelser.

Af Kommunen

Fremover skal kommunerne i højere grad løfte omkostningstunge anbringelser i flok. Det mener socialminister Karen Hækkerup, som vil ændre finansieringen for særligt dyre anbringelser og situationer, hvor en kommune står med en større søskendeflok, der skal anbringes.

"Jeg lægger op til, at vi skal have ændret på finansieringen for at sikre, at der ikke er nogen børn, som ikke får den rigtige hjælp, fordi kommunen skal spare," siger Karen Hækkerup i et interview med avisen Kommunen.

Helt konkret vil ministeren sikre, at kommunerne fremover vil kunne få en større del af deres omkostninger for de dyre anbringelser betalt af en fælleskommunal pulje, den såkaldte centrale refusionsordning.

Ordningen skal samtidig udvides, så den ikke kun gælder for enkeltanbringelser, men også hvis større søskendeflokke skal anbringes. Præcis hvor mange børn, en større søskendeflok består af, er ikke helt klart. Men ministeren lægger ikke skjul på, at den såkaldte Brønderslevsag i hendes øjne har vist, at det er en nødvendighed.

"Det er altafgørende for mig, at der ikke er en kommune, hvor man sidder og tænker, at man ikke kan overskue at fjerne fem børn. Det må vi ikke ud i," siger ministeren.

Kun en begyndelse
Hos Socialpædagogerne modtager man ministerens ambition med åbne arme. Men det kan kun være en begyndelse på den større reform af finansieringen på anbringelsesområdet, som organisationen har efterlyst i årevis.

"Vi er glade for initiativet, men det kan ikke stå alene. Vi har hæftet os ved, at regeringen i sit grundlag har lagt op til, at hele finansieringens struktur skal gennemgås. Der er et klart behov for at finde en model, hvor det ikke er den enkelte kommune, som står med alle udgifterne, som det er i dag. Og her er refusionen kun en enkelt del," siger formand for Socialpædagogernes Landsforbund, Benny Andersen.

I Kommunernes Landsforening, KL, afventer man stadig ministerens udspil. Men man er i udgangspunktet imødekommende over for forslaget.

"Så længe vi ikke har set det konkrete forslag, kan jeg kun sige, at vi selvfølgelig er parate til at snakke om finansieringen på området," siger formanden for KL's socialudvalg, Jane Findahl (SF).

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00