Debat

Laila Kildesgaard: Et rolleskift mellem kommuner og fonde kan gavne lokalpolitiske ønsker

Fonde spiller en afgørende rolle for landdistrikterne. Men det er langtfra alle lokalpolitiske ønsker, som kommer igennem nåleøjet og bliver sat i spil. Derfor kan man til tider drømme om at bytte rundt på rollerne mellem fondene og kommunerne, skriver Laila Kildesgaard.

Indimellem kunne man drømme om, at rollerne blev byttet om, så det er fondene, der søger om at måtte
komme i betragtning til at lave projekterne i kommunerne, skriver Laila Kildesgaard.
Indimellem kunne man drømme om, at rollerne blev byttet om, så det er fondene, der søger om at måtte komme i betragtning til at lave projekterne i kommunerne, skriver Laila Kildesgaard.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Laila Kildesgaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det giver et løft til landdistrikterne, når de store fonde kommer forbi og spæder til de slunkne kasser.

Jeg sidder med i bestyrelsen for et kvindekrisecenter, hvor vi med gavmild støtte har fået tegnet et skitseprojekt i et velrenommeret arkitektfirma og fået mulighed for at komme videre med at præsentere et smukt byggeprojekt. Efter mange års kritik fra Socialtilsynet er der brug for at komme videre, og det får vi nu forhåbentlig mulighed for.

Sådan er oplevelsen som regel. Men der kan være malurt i bægeret, og det er lettest at forklare med et par eksempler.

Malurt i bægeret

  1. Fondene sætter den faglig barre højt. Nogle gange så højt, at det kan være svært at matche for kommunerne. Jeg har været med til at bruge ugevis i en kommune på at tilrette en ansøgning om et tilskud til en cykelsti i et meget spektakulært område. Vi rettede ind efter vejledning fra fondssekretariatet for efterfølgende at erfare, at ansøgningen var blevet lagt op i fondsbestyrelsen med en indstilling om ikke at blive imødekommet. 

    Temadebat

    I Danmark er det ofte de store, erhvervsdrivende fonde, der tegner fortællingen om fondenes indflydelse med deres massive støtte til forskning og sociale og kulturelle indsatser. Det står derimod mere uklart, hvad der foregår på de lokale fronter.

    Hvad sker der egentlig lokalt? Og hvordan gør fonde en forskel i landdistrikterne?

    I Tyskland stiger antallet af fonde, der er bygget op som foreninger, og som ofte har fokus på lokale initiativer. Kan man lære noget af det, eller er det problematisk, når fondene kommer for tæt på de lokale, politiske interesser? 

    Det sætter Altinget fokus på i en ny temadebat.
    Hvis du ønsker at bidrage til debatten på Altinget Fonde så kontakt [email protected]

    Projektet var kommet skidt fra start, og vi skulle have trukket ansøgningen og være startet forfra. Det kan dog være svært at tilpasse ansøgninger til fonde, hvor man ikke kender de kriterier, projekterne bliver valgt ud fra. Vi forstod dog, at respekten for den private ejendomsret i dette tilfælde var afgørende og ikke de tilretninger, vi lavede.
  2. Indholdet af projekterne, der søges, kan også blive overstyret udefra. Jeg har selv i et tredje eksempel bebrejdet et repræsentantskab for en svømmehal, at de ikke bare tog imod en donation til at omdanne en svømmehal til et badeland i stedet for stædigt at fastholde, at de ville have 50 meters baner til konkurrencesvømmere i den svømmehal. Det blev dermed afvist af fonden. Det var et farvel til et tocifret millionbeløb, som kunne have stoppet sprækkerne i bassinet.
  3. Et tredje eksempel er fra et byggeri, hvor der skulle vælges mellem tre skitseforslag. Byggeudvalget med repræsentanter fra kommunalbestyrelsen pegede på det forkerte forslag, hvortil programledere udtrykte, at lige præcis dette af de tre projekter ”nok ikke ville få opbakning i fondens bestyrelse”. Og så blev indstillingen fra byggeudvalget ændret til det, som, programlederen mente, kunne fremmes.

Rolleskift?

Landdistrikterne kan ikke undvære hverken midler fra fondene, deres faglige sparring eller fornemmelse for kvalitet.

Nåleøjet for hvad der går igennem i fondenes bestyrelser kan være for lille til, at de lokalpolitiske ønsker nyder fremme, og pengene kommer i spil. 

Laila Kildesgaard
Stifter af Steder Skaber Folk og medlem af 2030-panelet,
Uanset om det er tilskud til aktiviteter, der skal fremme unges trivsel, hæmme ældres ensomhed, få flere unge ind på erhvervsuddannelserne eller skabe attraktive kulturinstitutioner og events, der kan tiltrække nye borgere til landsbyerne.

Nåleøjet for hvad der går igennem i fondenes bestyrelser kan være for lille til, at de lokalpolitiske ønsker nyder fremme, og pengene kommer i spil.

Omvendt kan ambitionerne være så store fra fondenes side, at man indimellem kunne drømme om, at rollerne blev byttet om, så det er fondene, der søger om at måtte komme i betragtning til at lave projekterne i kommunerne.

Det er nemlig ikke altid kommunerne, der har kapaciteten til at afsætte tiden til dialogen med fondene, fordi de har en stor driftsorganisation og et myndighedsarbejde at varetage først og fremmest.

Jo mere fondene arbejder med strategier for, hvordan de ønsker at sætte spor i verden, jo mindre kompliceret bliver det for lokalområderne og kommunalbestyrelserne at samarbejde med fondene om de projekter, som kommunalpolitikerne selv vurderer, er de vigtigste at få et tilskud til.

To julekort

Jeg har været med til at sende to julekort til den samme programleder. Det smiler min tidligere politiske chef og jeg stadigvæk af en gang imellem.

Vi havde en lang liste over dem, der skulle have julekort det år, så vi satte os og skrev dem sammen i idrætshallen en lørdag formiddag i december samtidig med, at chefens søn spillede håndbold.

Det var selvfølgelig en fejl, at vi sendte to julekort til den samme modtager og skyldtes til dels, at vi blev forstyrret af larmen fra håndboldtræningen, men det var også udtryk for, at den fond endelig ikke måtte glemme os, for dens penge var afgørende for, at udviklingsprojekterne i vores kommune kunne blive realiseret.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Laila Kildesgaard

Ekspert i grøn omstilling og lokal udvikling. Bestyrelsen i EWII, Trefor El Net Øst, DBC Digital, Gate 21, CRT og Det Københavnske Teatersamarbejde.
cand.scient. i geografi og historie (Københavns Uni. 1996)

0:000:00