Løhde advarer: Det offentlige kan ikke reformeres som en privat virksomhed

SAMMENHÆNGSREFORM: Unuanceret og letkøbt påstand. Sådan lyder innovationsminister Sophie Løhdes kritik af fortællingen om, at den offentlige sektor bliver mere effektiv, hvis man blot gør som i det private.

Det er en forfejlet fortælling, at den offentlige sektor kan blive bedre, smartere og mere effektiv, hvis bare man gør som i det private.

Sådan lyder det fra innovationsminister Sophie Løhde (V) i Altingets nye magasin.

“Jeg vil godt advare imod ideen om, at hvis bare vi gør som i den private sektor, så kunne vi løse alting ti procent smartere i morgen i den offentlige sektor,” siger hun og tilføjer:

“Det er så forfejlet at komme med den letkøbte påstand, som savner nuancer for det grundlæggende faktum, at det er noget specielt at bedrive ledelse og udvikling i den offentlige sektor.”

Altinget har tegnet et stort portræt af den 34-årige minister, der står i spidsen for den borgerlige regerings store plan om at reformere velfærdssamfundet.

Du kan læse magasinet online her.

Ønsket om en modernisering er dog ikke nyt. Andre har forsøgt før uden at lykkedes. I 1983 lancerede Venstres daværende finansminister Henning Christophersen et moderniseringsprogram, der skulle øge kvaliteten i den offentlige sektor, uden det kostede en ekstra krone.

Derfor skal der tænkes nyt – og innovativt – i arbejdet med at komme bureaukratisering til livs og skabe bedre sammenhæng i den offentlige sektor. Det er ministerens opgavebeskrivelse, og i april 2017 fremlagde hun sit første bud på et svar med den såkaldte sammenhængsreform.

Rundet af det offentlige
Og man kan godt tænke nyt, selvom man er rundet af den offentlige sektor, som Sophie Løhde må siges at være. Det understreger ministeren, der startede i politik som 18-årig.

“Er det en hæmsko, at man ved, hvad man snakker om? Det har aldrig været en ulempe at forstå den verden, som man beskæftiger sig med. Og jeg tror, at borgere og medarbejdere i den offentlige sektor sætter pris på at have en minister, som kender deres verden,” siger hun og tilføjer:

“Det er jo ikke sådan, at jeg har siddet på Christiansborg siden 2001. I al ydmyghed mener jeg ikke, at jeg havde forudsætningerne for at gå i gang med de udfordringer, der venter, hvis ikke jeg havde den betydelige politiske erfaring.”

Markant synspunkt
Innovationsministerens advarsel får opbakning fra professor i økonomistyring Per Nikolaj Bukh fra Aalborg Universitet, der ”tilnærmelsesvis er 100 procent enig”. Ministeren får også ros med på vejen for at markere sig:

”Man hører mange – også borgerlige ministre – der lægger meget vægt på, at den offentlige sektor skal lære mere af og være mere som den private. Derfor er det interessant, at hun tager et så markant synspunkt, som hun gør,” siger Per Nikolaj Bukh.

Ifølge ham er der naturligvis mange principper og teknikker i det offentlige, hvor det giver god mening at lade sig inspirere af de private virksomheder. Eksempelvis vil principperne for en god budgetproces være det samme i begge sektorer, ligesom praksissen for en god ledelses- og personaleudviklingssamtale.

”Men når det er sagt, er den offentlige sektor qua lovgivning, sin kompleksitet og de særlige typer opgaver markant anderledes end den private sektor i sin helhed,” siger Per Nikolaj Bukh og uddyber:

”Det vil svare til, at et jysk smedeværksted skulle lære lidt mere af Novo Nordisk. Det vil heller ikke give nogen mening, fordi det er to forskellige verdener.”

Den offentlige sektor har eksempelvis helt anderledes udfordringer på et område som økonomistyring, som det private slet ikke kender til, tilføjer professoren.

,

Forrige artikel Kommunale kandidater mener, at skoledagen er for lang Kommunale kandidater mener, at skoledagen er for lang Næste artikel Lokalredaktørernes bud: Her venter der valgdrama på Fyn Lokalredaktørernes bud: Her venter der valgdrama på Fyn
Wammen før slutspil om udligning: Venstre får ikke vetoret 

Wammen før slutspil om udligning: Venstre får ikke vetoret 

KOMMUNER: Nu begynder de reelle forhandlinger om et nyt system for fordeling af penge mellem rige og fattige kommuner. Regeringen er glad for, at V-formand Jakob Ellemann-Jensen er "stemplet ind", sagde finansminister Nicolai Wammen (S) fredag.