Mette Frederiksen kalder kommuner til kamp mod langtidsledighed

Statsministeren vil have kommunerne til at sikre, at den forhøjede coronaledighed ikke bider sig fast og truer den langsigtede økonomiske genopretning. Økonomiprofessor er optimistisk.

Statsmininster Mette Frederiksen (S) roste landets kommuner og deres medarbejdere for kampen mod corona, da hun torsdag talte til KL's generalforsamling. (Arkivfoto)
Statsmininster Mette Frederiksen (S) roste landets kommuner og deres medarbejdere for kampen mod corona, da hun torsdag talte til KL's generalforsamling. (Arkivfoto)Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Den danske økonomi kan se frem til en stor optur i takt med, at genåbningen gennemføres. Men det er af stor betydning på den lange bane, at den stigende arbejdsløshed ikke bliver mere permanent.

Det gjorde statsminister Mette Frederiksen klart, da hun torsdag talte til KL’s virtuelle generalforsamling og dermed til over tusinde lokale beslutningstager fra hele landet.

Her opfordrede hun landets kommuner til at have et særligt fokus på at undgå, at langtidsledigheden kommer til at stige som en konsekvens af det seneste års sundhedskrise.

”Næsten alle kriser, Danmark har været igennem, har ramt socialt skævt og efterladt en stor gruppe borgere i langtidsledighed. Skal vi ikke love hinanden, at det gør vi ikke den her gang,” sagde Mette Frederiksen.

Samlet set er udsigten dog gunstig for dansk økonomi, lød det også fra statsministeren, trods de seneste måneders stigninger i smitten.

Corona-erfaringer skal forme fremtidens politik
”Erfaringerne fra sidste sommer viser os, at også hvor hurtigt det kan gå, når først vi får genåbnet. Og det er tegn allerede nu på, at genåbningen i marts har øget aktiviteten,” sagde Mette Frederiksen.

Hovedparten af sin tale havde statsministeren dedikeret til coronakampen og ikke mindst de lokale medarbejdere, ledere og politikeres indsats. Og samarbejdet på tværs af kommuner, regioner, staten og private aktører.

”Mit ønske for fremtiden er, at alt det der er lykkedes os i det forgangene år, det skal vi sørge for i fællesskab at tage med ind i fremtiden til at sikre et endnu stærkere fællesskab, større fleksibilitet, mere kreativitet og flere nære løsninger,” sagde Mette Frederiksen.

Konkret barsler regeringen med et udspil, der skal sikre flere uddannelser uden for de største byer. Og så skal det samlede sundhedsvæsen også have et eftersyn med fokus på, hvad der kan løses andre steder end på sygehusene.

Professor: Det kommer ikke til at have den store betydning
Når det handler om økonomien, så er økonomiprofessor Michael Svarer fra Aarhus Universitet, helt på linje med statsministeren, da han udlagde sin økonomiske prognose ved KL's topmøde

Økonomien stod stærkt inden coronakrisen. Og den må forventes også at rette sig hurtigt, når genåbning og vaccinationer er ved at være på plads.

Og trods et statslig lånoptag på historiske 124 milliarder kroner i 2020 er der ifølge ham derfor her og nu grund til at frygte for, at dansk økonomi skulle have svært ved at genrejse sig. Og at der på den baggrund skulle være grund til at frygte for, at den lokale velfærd vil blive ramt negativt.

”Der kan komme nogle langtidseffekter, som er uklare hvor store de bliver. Hvor stor bliver ledigheden og hvor stort et læringstab kan nogen børn have oplevet,” sagde Michael Svarer og fortsatte:

”Vi har en frygt for, at det kan gå lang tid. Men vi har også en forhåbning – særligt på arbejdsmarkedet – til, at det kan gå relativt hurtigt. Så i den optimistiske ånd, tror jeg ikke, at det kommer til at betyde det helt store.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Michael Svarer

Professor, Institut for Økonomi, Aarhus Universitet, fhv. formand/overvismand, De Økonomiske Råd
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1997), ph.d. i nationaløkonomi (Aarhus Uni. 2000)

0:000:00