Debat

SF i Hovedstaden: Mulvad og Buch er på tynd is, når de spår om enkelte borgmesterposter

Nils Mulvad og Roger Buch peger på nationale tendenser, der kan påvirke udfaldet af efterårets kommunalvalg i en række kommuner. Selvom mange af prognoserne er rigtige, underkendes de lokale faktorer i kommunernes udfald, skriver Jens Mandrup (SF).

Populære afgående borgmestre, interne stridigheder i byrådet og meget andet vil påvirke kommunalvalget mere end nationale tendenser, skriver Jens Mandrup (SF).
Populære afgående borgmestre, interne stridigheder i byrådet og meget andet vil påvirke kommunalvalget mere end nationale tendenser, skriver Jens Mandrup (SF).Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Jens Mandrup
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Nils Mulvad og Roger Buch skrev for et stykke tid siden et interessant indlæg, hvor de, på baggrund af nationale meningsmålinger, søgte at forudse, hvem der ville vinde borgmesterposterne ved kommunalvalget senere i år.  

Jeg er helt enig i den overordnede konklusion. Socialdemokratiet og Konservative vil gå frem og Venstre kommer til at tabe borgmesterposter. Men Mulvad og Buch bevæger sig ud på mere tynd is, når de forsøger at spå om de enkelte borgmesterposter. 

Borgmestrenes person betyder noget
Vesthimmerlands Kommune bliver fremhævet som en kommune, hvor Konservative nærmest er stensikre på at vinde borgmesterposten, baseret på Mulvads og Buchs fremskrivning, hvor K vil få 36 procent af stemmerne.

Hvad der bliver overset i den fremskrivning, er at den tidligere borgmester, Knud V. Kristensen, der personligt fik to tredjedele af K’s stemmer, ikke genopstiller og er blevet erstattet af en ung relativt uprøvet spidskandidat, der næppe kan trække 3.300 personlige stemmer. Så et mere realistisk bud er, at K holder skansen og at spillet om borgmesterposten i Vesthimmerland er helt åbent. 

Thisted er en anden kommune, hvor Mulvad og Buch spår at Konservative vil vinde, men her har vi et lignende scenarie. Tidligere borgmester, Lene Kjelgaard, sikrede Konservative et kanonvalg i 2017, men genopstiller ikke. Kjelgaard er et godt eksempel på, at personen her betød mere end partiet, da hun skiftede til K efter at blevet vraget som spidskandidat hos Venstre.

Jeg er ret sikker på, at størstedelen af Mulvads og Buchs forudsigelser holder stik, men der er lidt for mange, der ikke tåler en undersøgelse i dybden.

Jens Mandrup (SF)
Regionsrådsmedlem og gruppeformand, SF i Hovedstaden

Der er meget lidt, der indikerer, at Konservative vil kunne forbedre deres resultat fra 2017 uden hende i spidsen. Til gengæld kan hendes fravær betyde, at Venstre og Konservative kan samarbejde igen, hvilket gør det vanskeligere for den siddende borgmester fra Socialdemokratiet at lukrere på splittelse i den borgerlige blok.  

Vælgerne belønner sjældent uro
Det er ikke kun spådommene om Konservative, der nogle gange savner lokalt indblik. For eksempel forudses det, at Socialdemokratiet vil vinde Faxe. Det kunne også virke nærliggende, da det ikke er mange år siden, Knud Erik Hansen (S) var borgmester. Men han er ikke spidskandidat denne gang og Socialdemokratiet har været ude i en voldsom omgang personopgør, hvor den valgte spidskandidat Christian Birkemose blev væltet ved en urafstemning blandt medlemmerne på baggrund af beskyldninger om chikane og partiskadelig virksomhed.

Vælgerne belønner sjældent internt uro. Et wildcard er også Lokallisten anført af tidligere borgmester (og Socialdemokrat), Rene Tuekær, der tydeligvis føler sig forfordelt i de 2 sidste konstitueringer og kan blive en faktor, hvis han sidder med de afgørende mandater.  

Jeg tillader mig også at undre mig over, at Fanø ikke er nævnt som en kommune, der skifter borgmester, taget i betragtning af at den siddende borgmester, Sofie Valbjørn fra Alternativet, slet ikke genopstiller. Ligeledes balancerer både Leon Sebbelin fra Radikale i Rebild og John Brædder fra Guldborgsundlisten i Guldborgsund på en knivsæg og det er friskt at antage, at de er sikre, jævnfør Mulvads og Buchs liste. 

Tåler ikke dybdegående undersøgelse
Jeg er ret sikker på, at størstedelen af Mulvads og Buchs forudsigelser holder stik, men der er lidt for mange, der ikke tåler en undersøgelse i dybden. For når man nærstuderer de enkelte kommuner, viser det sig at nationale tendenser måske har en effekt, men lokale faktorer er langt mere afgørende.

Det kan sagtens være at der er solidt borgerligt flertal i en kommune (for eksempel Allerød) men de lokale borgerlige partier er ude af stand til at samarbejde. Ligeledes kan man have en meget populær borgmester, der i sig selv trækker så mange stemmer, at det afgør valget, uanset nationale tendenser.  

Lokallisters og de mindre partiers ageren kan også være komplet uforudsigelige, som når en SF’er i Silkeborg vælger at pege på en Venstremand i bytte for en udvalgsformandspost eller miniput-kommunalbestyrelsen på Læsø, hvor Venstre i 2017 mistede borgmesterposten, selvom de havde 4 ud af 9 mandater, fordi de resterende kommunalbestyrelsesmedlemmer pegede på en af DF’erne. 

Det vil være alt for omfangsrigt at opsummere mine bud på, hvem der bliver borgmester i alle 98 kommuner, så i stedet for vil jeg slutte af med at nævne de kommuner og den region, hvor der for alvor er spænding om udfaldet og hvor der er potentiale for stort drama både på valgnatten og dagene efter. 

Det kan sagtens være at der er solidt borgerligt flertal i en kommune (for eksempel Allerød) men de lokale borgerlige partier er ude af stand til at samarbejde.

Jens Mandrup (SF)
Regionsrådsmedlem og gruppeformand, SF i Hovedstaden

Regionernes forventede spænding
I Region Hovedstaden er der stor spænding om Allerød, Dragør, Gribskov og noget overraskende Frederiksberg, hvor de Konservative ikke kan føle sig sikre. 

I Region Sjælland er det især Slagelse og Guldborgsund, hvor meget kan ske, men også Lejre og noget overraskende Kalundborg, hvor DF’s spidskandidat har meddelt, at han selv vil være borgmester, er der potentiale for drama. Region Sjælland er også den eneste region, hvor der er spænding om udfaldet. 

I Region Syddanmark er der nogle store kommuner, hvor der er spænding om udfaldet. Både Vejle og Kolding kan ende i komplicerede forhandlinger og udfaldet er på ingen måde givet. I nogle af de små kommuner, såsom Fanø og Ærø, er intet sikkert, med borgmestre, der ikke genopstiller, eller har haft stor uro i deres gruppe.  

I Region Midtjylland er det værd at holde øje med Struer og Hedensted, men også Viborg kan blive interessant med en meget kendt Venstre-borgmester, som de konservative meget gerne vil nuppe magten fra. Ringkøbing-Skjern er en bobler. 

I Region Nordjylland er der ikke lagt op til det store drama, bortset fra Rebild, hvor den enlige radikale borgmester skal kæmpe for at beholde magten. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nils Mulvad

Formand, Aabenhedstinget, partner, Kaas & Mulvad, partner, KM24, bestyrelsesmedlem, Gravercentret
ba.scient. i biokemi (Københavns Uni. 1989), journalist (DJH 1989)

Roger Buch

Centerleder, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
ph.d. (SDU. 1996), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

0:000:00