Ny debat: Hvordan kan kommunerne sætte turbo på de grønne indkøb?

Offentlige indkøb er en hjørnesten i den grønne omstilling. Regeringen vil have bindende målsætninger, mens KL efterlyser frihed til at drible de grønne resultater i mål. Hvordan strategien skal se ud, tager Altinget Kommunal fat på i en ny temadebat. 

Finansminister Nicolai Wammens grønne planer om bindende mål for de offentlige indkøb, har fået KL-formand Jacob Bundsgaard til at rynke brynene.
Finansminister Nicolai Wammens grønne planer om bindende mål for de offentlige indkøb, har fået KL-formand Jacob Bundsgaard til at rynke brynene.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Martin Mauricio

Det offentlige køber hvert år ind for 380 milliarder kroner. Udgifterne dækker alt fra børnehaver, medicin og hospitalsudstyr til køretøjer, byggeri og anlæg, og målet er, at disse indkøb i højere grad skal understøtte den grønne omstilling. 

Regeringen præsenterede i efteråret en strategi for at sikre grønnere og mere bæredygtige offentlige indkøb. Finansminister Nicolai Wammen (S) satser på at lande en bred politisk aftale i 2021, som skal fastsætte konkrete måltal for, hvor store CO2-reduktioner den grønne toning af de offentlige indkøb skal levere. 

Den melding har imidlertid fået KL-formand Jacob Bundsgaard (S) til at rynke brynene. Han opfordrer Christiansborg til at give kommunerne frihed til at forfølge de fælles ambitioner og droppe flirteriet med bindende mål for de forskellige områder. 

Altinget Kommunal giver i en ny temadebat ordet til partier, kommuner, eksperter og grønne aktører, som vil give deres bud på, hvordan det offentlige kan sætte turbo på de grønne indkøb.

Er regeringens planer realistiske - og er de ambitiøse nok? Hvilke indkøb gemmer det største potentiale, og kan principper om lavest mulige priser forenes med ambitionerne?

Hvordan undgår man, at øvelsen ender som en stor omgang ‘greenwash’, hvor tallene i regnearket er grønne, uden at resultaterne i praksis følger med? Og er EU’s udbudsregler overhovedet forenelige med ønsket om at tænke bæredygtighed og offentlige indkøb sammen?

Panelet består af:

Jakob ScharffJakob Scharff, branchedirektør i Dansk Industri

Jimmy Holst RydahlJimmy Holst Rydahldirektør i Fortem

Thomas Kastrup-LarsenThomas Kastrup-Larsen (S), udvalgsformand Kommunernes Landsforening (KL)

Kathrine OlldagKathrine Olldag (R), kommunalordfører

Tom HeronTom Heron, direktør for Miljø, Energi og Vand i Niras

Katarina AmmitzbøllKatarina Ammitzbøll (K), kommunalordfører

Thomas Damkjær PetersenThomas Damkjær Petersen, formand for Ingeniørforeningen IDA

Tobias Johan SørensenTobias Johan Sørensen, klimaanalytiker i Concito

Jesper LangkjærJesper Langkjær, formand for IKA - foreningen af offentlige indkøbere

Claus EkmanClaus Ekman, direktør for Rådet for Grøn Omstilling

Signe Lynggaard MadsenSigne Lynggaard Madsen, administrerende direktør i SKI

Morten JungMorten Jung, markedschef i Dansk Erhverv

Flere debattører forventes at bidrage til debatten. Altinget har også inviteret finansminister Nicolai Wammen (S) til at bidrage med et indlæg. Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du skrive til [email protected].

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Bundsgaard

Borgmester (S), Aarhus Kommune, næstformand, Kommunernes Landsforening (KL)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2008)

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

0:000:00