Økonomisk Råd overvejer straf for løbske byggebudgetter

STYRING: Gentagne overskridelser af de kommunale anlægsbudgetter får de økonomiske vismænd til at overveje muligheden for at indføre nye sanktioner baseret på en flerårig budgetperiode. Helt skævt, lyder det fra KL-direktør.

Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Den opbremsning, man har tilsigtet med aftalerne, har jo aldrig været realistisk.

Kristian Wendelboe
Administrerende direktør i KL

Kommunerne har svært ved at overholde deres anlægsbudgetter.

Derfor kan der ifølge de økonomiske vismænd være ræson i at vurdere overholdelsen af de offentlige anlægsbudgetter i et flerårigt perspektiv og at straffe kommunerne, hvis ikke det lykkes.

Det skriver Det Økonomiske Råd i sin nye rapport, hvor det med afsæt i de seneste års overskridelser af de kommunale byggebudgetter overvejer, om overskridelserne kan hænge sammen med, at kommunerne ikke bliver straffet.

Dokumentation

Det skriver vismændene

"Der har igennem en årrække været en tendens til, at de kommunale investeringer blev højere end budgetteret, mens de kommunale serviceudgifter er blevet lavere end budgetteret."

"Dette kan hænge sammen med, at der er en sanktion ved overskridelser af serviceudgifterne, men ikke ved overskridelser af anlægsudgifter."

"Derfor vil det være relevant med en diskussion af, hvorvidt sanktioner på investeringer og serviceudgifter skal sidestilles."

"En udfordring med dette er (...), at investeringerne kan være meget vanskelige at styre i de enkelte år."

"Det bør derfor overvejes at forlænge den budgetperiode, som sanktionen beregnes på baggrund af, hvis investeringer eller andre ustabile udgifter skal omfattes udgiftslofter."

Kilde: Det Økonomiske Råd, efterår 2019


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00