Over dobbelt så mange får tildelt førtidspension

STØTTE: Landet over tildeles langt flere borgere førtidspension end for få år siden. En stor del kommer direkte fra et ressourceforløb. Men det er ikke hele forklaringen, lyder det fra blandt andet København.

Tusindvis af danskere har i 2018 og 2019 fået tildelt førtidspension efter at have brugt fem år på et ressourceforløb.
Tusindvis af danskere har i 2018 og 2019 fået tildelt førtidspension efter at have brugt fem år på et ressourceforløb.Foto: Thomas Lekfeldt / Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Vi var en af de kommuner i landet, hvor det var sværest at få tildelt førtidspension og lå jo uhyggeligt lavt. Det skulle der rettes op på.

Cecilia Lonning-Skovgaard (V)
Beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune
Fakta
Reform af førtidspension

I 2012 vedtog den daværende SRSF-regering en reform af førtidspension og fleksjob. 

Nye kommunale rehabiliteringsteam og ressourceforløb var kernen i reformen af førtidspension, som trådte i kraft 1. januar 2013. 
  • Rehabiliteringsteamet skulle sikre, at borgere med komplekse problemer får en helhedsorienteret og tværfaglig indsats, og at indsatsen bliver koordineret på tværs af beskæftigelsesområdet, sundhedsområdet, socialområdet og undervisningsområdet. Teamet behandler alle sager om ressourceforløb, fleksjob og førtidspension.
  • Ressourceforløb havde som mål at udvikle den enkeltes arbejdsevne gennem en helhedsorienteret og tværfaglig indsats. Et ressourceforløb kan vare i op til fem år ad gangen, men der er mulighed for flere forløb i træk.

Kilde: Beskæftigelsesministeriet

På fem år har kommunerne mere end fordoblet antallet af borgere, som får tildelt førtidspension.

Nye tal fra Jobindsats.dk viser, at niveauet for tildeling af førtidspension nærmer sig situationen umiddelbart inden, Mette Frederiksens reform af ordningen trådte i kraft i 2013.

Reformen af førtidspension og fleksjob indførte en helt ny ydelse baseret på såkaldte ressourceforløb og medførte en historisk hård opbremsning i tildelingen af førtidspension, som blev halveret i årene efter.

Dokumentation

Sådan er opgørelsen lavet

Tal er hentet fra databasen Jobindsats.dk. Tallene dækker tilgangen til førtidspension i landets kommuner samt antal og andele af borgere, der er overgået fra et afsluttet ressourceforløb til førtidspension en måned efter ressourceforløbets afslutning.

Tilgangen til førtidspension i de første syv måneder af 2019 er blevet fremskrevet til hele året ud fra en præmis om, at tildelingsniveauet årets første måneder fortsætter uændret året ud. Dette kan medføre en overvurdering af årets samlede antal tildelinger, da der de foregående år er en tendens til, at tildelingen ligger lavere i august og september end i årets øvrige måneder.

På samme måde er antallet af personer, der i 1. kvartal er overgået direkte fra ressourceforløb til førtidspension udgangspunkt for fremskrivning af et forventet niveau for hele året.

Det skal understreges, at tildelingen af førtidspension var fordoblet allerede i 2018 i forhold til niveauet i 2014. En sammenligning af tildelingerne årets første syv måneder viser en stigning på 145 procent i 2019 i forhold til niveauet i 2014.

På landsplan er udviklingen i tildelinger af førtidspension gået fra 1,1 per 1.000 indbygger i 2014 til 2,2 i 2018. Til sammenligning lå niveauet på mellem 3 og 3,4 i årene 2008-11.

Kommmuners indbyggertal tager udgangspunkt i 2. kvartal de pågældende år og er trukket fra Danmarks Statistik. Kommunens samlede indbyggertal er benyttet.

Opgørelse over tilgang til førtidspension

Opgørelse over tilgang til førtidspension per indbygger

Opgørelser over tilgang til førtidspension direkte fra ressourceforløb


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00