Debat

R: Kommunerne skal fokusere på målstyring

DEBAT: I det offentlige arbejde skal målet i fokus. Medarbejderne skal i højere grad lægge vægt på at skabe resultater i stedet for administrativt arbejde, skriver kommunalordfører Marlene Borst Hansen (R).
Foto: Folketinget
Pernille Diana Castle Møller
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi vil heller aldrig få en offentlig sektor uden regler og regulering, men det er vigtigt, at vi nu kommer i gang med en kulturændring, hvor vi har tillid til medarbejderens faglighed og i langt højere grad arbejder efter målstyring.

Marlene Borst Hansen (R)
Kommunalordfører
Fakta

Bland dig i debatten!
Send en mail til [email protected]

Af Marlene Borst Hansen (R)
Kommunalordfører

Regelforenkling, afbureaukratisering og tillidsreform. Alle sammen ord, som forskellige partier ved forskellige lejligheder har brugt gennem efterhånden rigtig mange år, og på trods af det bliver diskussionen stadigvæk ved med at dukke op.

Vi vil altså gerne, på tværs af alle partier og på tværs af stat, regioner og kommuner, alle sammen have mindre bureaukrati, og vi vil alle sammen gerne have, at offentlige medarbejdere har tid til mere direkte borgerrelateret arbejde.

Vi har alle sammen hørt om socialrådgiveren, som bruger mellem 70-80 procent af sin arbejdstid på at skrive og udfylde papirer og kun en 20-30 procent af sin tid på direkte at møde borgeren.

Et styringseftersyn
Men når nu alle har fokus på det, og vi har haft det gennem mange år og gennem flere regeringer, hvorfor opleves det så, at der ikke rigtig sker noget? Tværtimod viser en undersøgelse foretaget af DR, at en meget stor del af landets kommunaldirektører oplever, at der er kommet flere regler og mere bureaukrati.

Jeg kan huske, at jeg under den tidligere regering hørte Bertel Haarder (V), da han var undervisningsminister, på et KL-møde sige, at hvis man stødte på regler eller bureaukrati, som ikke gav mening, så skulle man bare skrive til ham, så skulle han nok fjerne reglen (altså hvis han også synes, at det ikke gav mening).

Og jeg var som kommunalpolitiker med til at skrive til ham, og han fjernede også nogle regler, og den nuværende regering er også i gang med at fjerne en hel masse regler, men faktum er, at det ikke opleves sådan.

Derfor har regeringen besluttet sig for et såkaldt styringseftersyn. Noget vi varmt bakker op i Radikale Venstre. I styringseftersynet, hvor man er startet med dagtilbuds- og beskæftigelsesområdet, er det nemlig målet som er i fokus. Målet skal for alle medarbejdere stå soleklart. Det kan godt være, at man som medarbejder ikke altid er enig, men alle skal kunne målet for deres arbejde i søvne.

Kulturændring – tillid til offentlige medarbejdere
Det kræver en anden tilgang, og det kræver en anden måde at arbejde på. Og det kræver, at vi har tillid til, at medarbejderne kan løfte ansvaret. I stedet for at sige til medarbejderen på jobcentret, at kravene er, at de har afholdt så og så mange samtaler eller har haft borgeren så og så mange gange i aktivering eller jobtilbud, så skulle vi måske hellere sige, at medarbejderen skal hjælpe borgeren med at komme i arbejde. Målet skal i fokus!

Det her er ikke noget, man gør overnight. Og vi vil heller aldrig få en offentlig sektor uden regler og regulering, men det er vigtigt, at vi nu kommer i gang med en kulturændring, hvor vi har tillid til medarbejderens faglighed og i langt højere grad arbejder efter målstyring.

Det er bestemt ikke den nemme løsning, for der følger et kæmpe stort ansvar med at skulle arbejde på den her måde, og det kræver en meget kompetent ledelse, men i Radikale Venstre stoler vi på de offentlige medarbejdere og deres faglighed, og vi har tillid til, at de kan løfte ansvaret.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marlene Borst Hansen

Medlem, Pressenævnet, fhv. stedfortrædende MF (R), fhv. formand, Fora,
lærer (Haderslev Statsseminarium 2001)

0:000:00