Regeringen har dobbelt så mange penge til sundhedsreform

BAGGRUND: Regeringen har med sit finanslovsforslag afsat omkring 200 millioner kroner årligt til en kommende reform af sundhedsvæsnet. Men et tilsvarende beløb fra tidligere finanslov vil også indgå.

Regeringen har afsat godt 200 millioner kroner årligt de kommende år til en sundhedsreform, og sundhedsminister Ellen Trane Nørby har flere i baghånden.
Regeringen har afsat godt 200 millioner kroner årligt de kommende år til en sundhedsreform, og sundhedsminister Ellen Trane Nørby har flere i baghånden.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Trods store ord om at gennemføre den største reform af sundhedsvæsnet i et årti, så var det begrænset med penge, regeringen afsatte til formålet med sit nylige finanslovsudspil.

Her er en bevilling på 225 millioner kroner årligt de kommende fire år primært øremærket den bebudede sundhedsreform, som forventes præsenteret en gang efter efterårsferien.

Hvad der kan lyde som en klækkelig sum for en almindelig husholdningsøkonomi, er imidlertid småpenge set i forhold til de over 125 milliarder kroner regioner, kommuner og stat hvert år bruger på det samlede danske sundhedsvæsen.

Dokumentation

FORSLAG TIL FINANSLOV FOR 2019
Regeringen vil i efteråret lancere en samlet sundhedsreform, der skal sikre patienter øget sammenhæng i behandlingen. Reformen indgår også som en del af Sammenhængsreformen. Flere skal opleve nære sundhedstilbud af høj kvalitet og et velfungerende samarbejde om deres behandling mellem almen praksis, kommune og sygehus.

Derudover vil regeringen blandt andet styrke vaccinationsindsatsen og sikre, at borgere med høretab modtager en effektiv og uvildig behandling af høj kvalitet. Der afsættes 220 mio. kr. i 2019 og 225 mio. kr. årligt i perioden 2020-2022.

AFTALE OM FINANSLOV FOR 2018
Udspil om det nære og sammenhængende sundhedsvæsen Regeringen og Dansk Folkeparti er enige om at afsætte 216 mio. kr. i 2018, 212 mio. kr. i 2019, 210 mio. kr. i 2020 og 207 mio. kr. årligt fra 2021 og frem til et sundhedspolitisk udspil.

Udspillet skal blandt andet følge op på udvalget om det nære og sammenhængende sundhedsvæsen og sikre en mere sammenhængende behandling og pleje af ældre mennesker og mennesker med kroniske sygdomme, jf. også regeringens arbejdsprogram for en sammenhængsreform.

Kilde: Finansministeriet


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00