Debat

S-kandidat: En socialdemokratisk regering bør afskaffe budgetloven

DEBAT: Dårlige normeringer i landets vuggestuer og børnehaver løses ikke ved lovindgreb, men derimod ved en afskaffelse af budgetloven, skriver Sine Heltberg, der er folketingskandidat for Socialdemokratiet.

Flere partier vil have minimumnormeringer, men en afskaffelse af budgetloven er bedre, skriver Sine Heltberg (S), der er medlem af kommunalbestyrelsen på Frederiksberg.
Flere partier vil have minimumnormeringer, men en afskaffelse af budgetloven er bedre, skriver Sine Heltberg (S), der er medlem af kommunalbestyrelsen på Frederiksberg.Foto: /ritzau/Anders Rye Skjoldjensen/arkiv
Birgitte Søe
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Sine Heltberg (S)
Medlem af kommunalbestyrelsen på Frederiksberg og folketingskandidat

For nylig var der store demonstrationer mod de dårlige normeringer i landets vuggestuer og børnehaver. Mange argumenterer for minimumsnormeringer, så der er et loft over, hvor mange børn der kan være per voksen.

Jeg har sympati for tanken, men minimumsnormeringer er reelt blot symptombehandling. Det, vi i virkeligheden har brug for, er en ændring af statens måde at styre kommuner og regioners økonomi på.

Kommuner og regioner straffes
I kølvandet på finanskrisen vedtog Folketinget den såkaldte budgetlov, der betyder, at kommuner og regioner bliver ramt af en økonomisk straf, hvis de bruger flere penge, end det er aftalt med regeringen.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

For at undgå disse bøder er kommuner og regioner så forsigtige i deres pengeforbrug, at de år for år bruger endnu mindre end aftalt.

Alene i kommunerne har det betydet, at der 2011-2017 er brugt 31,5 milliarder kroner mindre end aftalt mellem KL og regeringen.

Derfor er det på høje tid, at vi får en diskussion om det statslige jerngreb om kommuner og regioners økonomi. Budgetloven stammer fra en tid, hvor Danmark var hårdt ramt af finanskrisen. I dag er virkeligheden en helt anden.

Sine Heltberg (S)
Medlem af kommunalbestyrelsen på Frederiksberg og folketingskandidat

Det svarer til, at omkring 9.000 offentligt ansatte er blevet fyret – om året.

Men det bliver værre.

Kommuner og regioner straffes også, hvis de i deres budgetlægning bruger så meget som en 50-øre mere, end der er aftalt med regeringen.

Selv om alle ved, at det reelle forbrug ender på et lavere niveau end budgettet. Og selv om der de foregående år har været et betydeligt mindreforbrug.

Det statslige jerngreb
Denne meget stramme styring af kommuner og regioners forbrug har givet Folketinget et enormt økonomisk råderum, som de kan bruge på skattelettelser eller på øremærkede bevillinger til udvalgte områder.

På den måde flyttes prioriteringer fra lokale folkevalgte til politikere på Christiansborg. Det er en usund centralisering, som strider mod den danske tradition for et stærkt lokal selvstyre.

Derfor er det på høje tid, at vi får en diskussion om det statslige jerngreb om kommuner og regioners økonomi.

Budgetloven stammer fra en tid, hvor Danmark var hårdt ramt af finanskrisen.

I dag er virkeligheden en helt anden.

Læs også

Flere børn og ældre
Vores økonomi er i pæn vækst, og vi har store overskud på de offentlige finanser.

Derfor bør en ny S-regering som noget af det første indføre en langt mere fleksibel styring af de kommunale og regionale udgifter.

Hvis man bruger færre penge end aftalt det ene år, bør man få lov til at øge forbruget tilsvarende året efter.

Og det kommunale udgiftsloft bør øges, så det tager højde for, at der i de kommende år kommer flere børn og flere ældre over 80 år.

Gør man det, vil vi se serviceniveauet i den borgernære velfærd begynde at stige – helt uden at Folketinget behøver indføre minimumsnormeringer eller øremærke penge til udvalgte serviceområder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00