Debat

Sæt centralt mål for normeringerne

DEBAT: Det er godt, at partierne vil prioritere daginstitutionsområdet, men der skal mere til. De skal tage skridtet fuldt ud og fastsætte klare mål for, hvor mange børn hver pædagog skal tage sig af, mener FTF-formand Bente Sorgenfrey.
Foto: FTF
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bente Sorgenfrey
Formand i FTF

I hovedorganisationen FTF glæder vi os over, at regeringen og Enhedslisten med finansloven er enige om at tilføre ekstra penge til dagsinstitutionsområdet. Aftalen betyder, at området fra og med 2013 får 500 millioner kroner ekstra om året. Samtidig vil partierne på længere sigt sætte mål for, hvor mange børn der højst skal være per pædagog.

Det mener FTF er for uambitiøst. Vi bør med det samme fastsætte et minimum for normeringen i hver kommune. Og det skal gøres centralt.

Skridt i den rigtige retning
I aftalen spiller ord som kvalitet og kvalitetsløft en afgørende rolle. En del af forudsætningen for mere kvalitet er, som der skrevet står, at ansætte 1.500 nye pædagogiske medarbejdere rundt om i landets institutioner. Det sker dog på baggrund af massive nedskæringer og  fyringsrunder. BUPL har for eksempel påpeget, at 1.000 pædagoger mistede jobbet alene sidste år. I de tre første kvartaler af 2011 blev yderligere 700 fyret. Derfor er det glædeligt, at partierne nu vil prioritere området. Jeg går i den sammenhæng ud fra, at det nye personale er uddannede pædagoger.

Fakta

Bente Sorgenfrey er formand for hovedorganisationen Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd (FTF).

Derudover er hun medlem af regeringens globaliseringsråd og næstformand i Lønmodtagernes Dyrtidsfond.

Hun er uddannet pædagog fra Frøbel Højskolen i 1978. I perioden 1994 til 2003 var hun forbundsformand for pædagogernes fagforbund BUPL efter at have været lokalformand i København.

På trods af de gode intentioner og klare prioriteringer må jeg alligevel minde om, at aftalen kun er et skridt i den rigtige retning. Det giver ikke meget mening at tale kvalitet uden at sætte tal på og drøfte, hvem der skal fastsætte normeringen på daginstitutionerne. Erfaringerne har desværre lært os, at daginstitutionsområdet ofte er et af de steder, kommunerne kigger på, når økonomien bliver lidt stram.

Tag ansvar
Derfor mener FTF, at partierne bag den nye aftale bør tage skridtet fuldt ud og tage ansvar for det lovede kvalitetsløft. Hvis kvaliteten fremover skal sikres i hele landet, så må vi have klare og centralt fastsatte mål for, hvor mange børn hver pædagog skal tage sig af. Det har vi efterlyst i årevis, da der er alt for stor forskel kommunerne imellem.

Hvis kvaliteten fremover skal sikres i hele landet, må vi have klare og centralt fastsatte mål for, hvor mange børn hver pædagog skal tage sig af. Det har vi efterlyst i årevis, da der er alt for stor forskel kommunerne imellem.

Bente Sorgenfrey
Formand, FTF

Når hvert barn de første 4-5 år af livet i snit er 5.000 timer i daginstitution, må den pædagogiske kvalitet stå helt i centrum. Det gælder i hele landet, uanset om det er i Odense, Odder eller Odsherred. Med en centralt fastsat og rimelig grundnormering kan forældre, børn, pædagoger og politikere med rimelighed fortsat forvente høj kvalitet i det pædagogiske arbejde.

Kvalitet i det pædagogiske arbejde er forudsætningen for at få skabt de faglige kundskaber og egenskaber, børnene tager med sig i hele livet. Og som Danmark skal leve af i fremtiden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bente Sorgenfrey

Næstformand, Europabevægelsen, næstformand, Professionshøjskolen Absalon
Pædagog (Frøbel Højskolen 1978)

0:000:00