Flertal bag aftale om politikeres løn smuldrer

LØN: Flere partier vil alligevel ikke støtte en aftale om ny aflønning af politikere. Dermed er der ikke flertal bag Vederlagskommissionens anbefalinger, der ventes at indebære et lønhop, mens regler om eftervederlag normaliseres.

Jonas Dahl og SF vil ikke længere støtte en ny aftale om løn og pension for politikere. 
Jonas Dahl og SF vil ikke længere støtte en ny aftale om løn og pension for politikere. Foto: Henning Bagger / Scanpix
Anders Jerking

Flere partier trækker nu støtten til en ny, bred politisk aftale om politikernes løn- og pensionsforhold.

En såkaldt Vederlagskommission er ved at lægge sidste hånd på en række anbefalinger til en ny model for løn og pension til folketingspolitikere, ministre og borgmestre.

Da kommissionen blev nedsat, aftalte Venstre, Socialdemokraterne, Radikale, Konservative og SF at stemme for kommissionens anbefalinger, men nu meddeler partierne på stribe, at de alligevel ikke vil støtte anbefalingerne.

Det sker efter, at Politiken onsdag kunne fortælle, at kommissionen ventes at foreslå en model, der indeholder et lønhop på 15 procent og en form for gyldent håndtryk – svarende til en årsløn – når politikere og ministre stopper. Til gengæld ventes de nuværende regler om eftervederlag at blive afskaffet og erstattet af ordninger, der minder om mere almindelige pensionsordninger.

SF var først til at trække støtten til aftalen.

”SF siger ja til almindelig pension til politikere, men nej til gyldne håndtryk og store lønstigninger,” skrev partiets gruppeformand, Jonas Dahl, på Twitter.

På Facebook skrev Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, at han afventer kommissionens samlede forslag, men at han ikke umiddelbart kan støtte en lønstigning på 15 procent. 

"Hvis det er bundlinjen for kommissionens arbejde, og resten er uforandret, så holder det ikke. Den stigning er bare for voldsom. Nu skal vi lige se den samlede pakke, for der skal være rimelighed i tingene. Også for politikere," skrev han.

Efterfølgende har Socialdemokraterne og Venstre ifølge TV 2 også afvist at støtte en aftale, der indeholder et stort lønhop. 

Politikernes lønforhold har i de seneste år flere gange været til debat – blandt andet har Carl Holsts ret til eftervederlag skabt diskussion.

I Folketinget har Enhedslisten stillet flere forslag om at ændre reglerne for politikernes løn og pension. Forslagene er imidlertid blevet nedstemt med henvisning til, at man ville afvente Vederlagskommissionens anbefalinger.   

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jonas Dahl

Regionsdirektør, Region Midtjylland. Bestyrelsesformand, Egmont Højskolen, bestyrelsesformand, Randers Statsskole og bestyrelsesmedlem Aarhus Universitet
cand.mag. i samfundsfag og historie (Aarhus Uni. 2007), INSEAD Executive Management Program (2018)

0:000:00