Debat

SF'er til boligminister: Stop Nord­sjælland fra at blive en rigmandsghetto

DEBAT: Lovgivningen umuliggør almennyttigt boligbyggeri nord for København. Hvis boligministeren vil skabe mere blandede byer, skal han ændre loven, skriver SF'eren Sigurd Agersnap.

I Lyngby-Taarbæk Kommune vil vi gerne bygge billige almennyttige boliger, men lovgivningen forhindrer det, mener SF'eren Sigurd Agersnap.
I Lyngby-Taarbæk Kommune vil vi gerne bygge billige almennyttige boliger, men lovgivningen forhindrer det, mener SF'eren Sigurd Agersnap.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Sofie Hvemon
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Sigurd Agersnap (SF)
Medlem af kommunalbestyrelsen i Lyngby-Taarbæk og SF's landsledelse

Boligminister Kaare Dybvad (S) vil have mere blandede byer og et mere sammenhængende Danmark.

Det er en fornuftig vision, som kræver en aktiv boligpolitik. For uden en aktiv boligpolitik risikerer Danmark at ende som et opdelt samfund.

Nordsjælland risikerer at blive en rigmandsghetto, som helt almindelige mennesker ikke kan flytte til. Derfor er det en fejl, at der ikke fokuseres mere på at skabe blandede byer nord for København.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Mens den forrige regering udelukkende var optaget af at bryde ghettoerne op i de udsatte boligområder, så er der ikke taget initiativ til at opbløde rigmandsghettoerne nord for København.

Den opgave må den nye boligminister tage på sig, for skal vi opbryde ghettoerne, må indsatsen gå begge veje.

Nordsjælland risikerer at blive en rigmandsghetto, som helt almindelige mennesker ikke kan flytte til. 

Sigurd Agersnap (SF)
Medlem af kommunalbestyrelsen i Lyngby-Taarbæk og SF's landsledelse

Den lokale vilje mangler ikke
Det er ikke, fordi viljen mangler lokalt. I Lyngby-Taarbæk står vi klar til at bygge billige almennyttige boliger.

Især til de mange studerende, som læser på Danmarks Tekniske Universitet. Desværre sætter lovgivningen effektivt en stopper for de ambitioner.

Lovgivningen siger nemlig, at vi ikke må bygge almennyttigt på for dyre byggegrunde. Problemet er bare, at i Lyngby-Taarbæk har vi ikke billige byggegrunde.

Grundpriserne er eksploderet. I Lyngby-Taarbæk var kvadratmeterprisen i 2009 under 22.000 kroner, nu betaler man i gennemsnit mere end 35.000 for de samme kvadratmeter.

Det er en voldsom udvikling, som ud over at gøre det næsten umuligt for den enlige far at finde en bolig i kommunen også forhindrer os i at bygge billige boliger.

Løsningerne er lige for
Senest måtte vores planer i kommunalbestyrelsen om at bygge 150 almene ungdomsboliger centralt i Lyngby skrinlægges.

Grundpriserne og de stigende byggepriser har gjort, at projektet nu overstiger de såkaldte rammebeløb for, hvornår kommunen må støtte et almennyttigt boligprojekt.

Nu er projektet i stedet blevet et privat byggeri med højere husleje og mindre plads til de unge som følge heraf.

Mit bedste bud er, at der desværre næsten ikke er nogen studerende, der vil have råd til at flytte ind i de nye boliger.

Det udstiller et problem med lovgivningen. Når man har sat et loft over prisen for almennyttigt boligbyggeri, så er det af hensyn til det private boligmarked og for at sikre, at der ikke bliver bygget dyre almennyttige luksusboliger.

Problemet er bare, at det hensyn nu reelt har umuliggjort almennyttigt boligbyggeri nord for København. Når der ikke må bygges på dyre grunde, så kan man ikke sikre en blandet by i Lyngby.

Det kan ikke være meningen, og heldigvis er løsningerne lige for. Loven skal ændres. Boligminister Kaare Dybvad går op i at skabe mere blandede byer, men så burde første tiltag være klart:

Lad os igen bygge almennyttige boliger nord for København.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kaare Dybvad Bek

Udlændinge- og integrationsminister, MF (S)
cand.scient. i geografi og geoinformatik (Københavns Uni. 2012)

Sigurd Agersnap

MF (SF)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2020)

0:000:00