Skive-borgmester og landdistriktsformand vil have penge og arbejdspladser i bytte for sol og vind

Skal regeringen i mål med en omfattende udbygning af vedvarende energi, kræver det klare fordele, der hvor møller og solceller etableres. Lokal økonomi og jobs kan forvandle modstand til opbakning, lyder det fra borgmester og landdistriktsråd.

Landsformand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, tror på, at lokale fordele kan forvandle modstand mod nye vindmøller og solceller til accept og måske endda begejstring.
Landsformand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, tror på, at lokale fordele kan forvandle modstand mod nye vindmøller og solceller til accept og måske endda begejstring.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Produktion af grøn strøm kan blive afgørende for, hvordan livet og jobmulighederne i områder længere væk fra de store byer udvikler sig de kommende år.

Men det kræver klare fordele til de lokale områder, som skal lægge jord til de nødvendige arealer med solceller og tårnhøje vindmøller, der skal til for at indfri regeringens ambitioner på området.

Det er budskabet fra både Skive Kommunes borgmester Peder Christian Kierkegaard og landsformanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.

”Det er en historisk mulighed for, at man fra central hånd kan være med til at understøtte udviklingen i områderne uden for de store byer. For det er her den grønne omstilling i praksis først og fremmest vil komme til at folde sig ud,” siger Peder Christian Kierkegaard.

Regeringen har med udspillet 'Danmark kan mere II' lagt op til en firedobling af produktionen af vedvarende energi på landjord, og en stor satsning på udvikling af teknologi som kan videreudnytte den grønne strøm.

Kræver grønne gevinster for lokalbefolkningen

I Peder Christian Kierkegaards hjemkommune arbejder det lokale erhvervsliv sammen med forskere og organisationer om at udvikle såkaldt power-to-x-teknologi, som kan omdanne vindmøllestrøm til energiformer, der kan lagres og videreudnyttes.

Det sker i regi af Energipark Greenlab Skive, der har Skive Kommune som medejer.

”Den grønne omstilling vil blive stærkere og stærkere de kommende år. Og der er en rigtig god mulighed for, at man kan supplere op med den relevante forskning og uddannelse ude i landet, og skabe nye arbejdspladser inde for den grønne omstilling,” siger Peder Christian Kierkegaard.

Også Steffen Damsgaard fra Landdistrikternes Fællesråd peger på, at det er vigtigt, at man både tænker produktion, uddannelse og teknologiudvikling igennem forskning sammen i de lokalområder, hvor den grønne strøm produceres.

Men der skal mere til, hvis man skal undgå store folkelige protester mod etablering af nye solcelleparker og opsætning af vindmøller eller udvidelse af eksisterende.

”Min pointe nummer ét til regeringen er, at de skal sørge for at få lavet nogle modeller, hvor man kan se, at der er en lokal gevinst for lokalbefolkningen. Og for at man kan planlægge på en måde, så det fortsat giver mening at bosætte sig i landdistrikterne,” siger Steffen Damsgaard.

Mere konkret peger Steffen Damsgaard på, at det vil være oplagt at give mulighed i planloven for at udlægge nye områder til boliger i attraktive områder i landdistrikterne.

Planlov med plads til attraktivt nybyggeri

”Der er folk, som vil komme til at få opkøbt deres bolig for at få plads til solceller og vindmøller. Det opkøb skal være på frivillig basis, og så skal man kunne lægge nogle nye byggegrunde ud nogle mere attraktive steder med større liebhaveri, så man kan blive boende i nærområdet og understøtte handlen i den lokale købmand og alle de ting,” siger Steffen Damsgaard.

De mere direkte økonomiske gevinster for lokalområdet skal ifølge ham sikres ved, at ejerskab og afkast i et omfang fastholdes lokalt. Det kan eksempelvis sikres gennem lokale anparter eller et lokalt forankret udviklingsselskab.

Ifølge Steffen Damsgaard vil man gennem et projektudviklingsselskab med 10-15 ”store vindmøller” og 200 hektar solceller kunne genere op mod 250 millioner kroner til nær- og lokaludvikling over 10-15 år.

”Det vil mange vil kunne se et perspektiv i. Så det handler om, at vi får de rigtige incitamenter i værk. Det er afgørende parametre. Arbejde man ikke med de her tiltag, så kommer det ikke til at fungere. Og så kommer vi heller ikke til at få den flerdobling, regeringen ønsker,” siger Steffen Damsgaard.

Arbejdspladser skal lægges, hvor energien høstes

Skive Kommunes borgmester er helt på samme linje.

”Hvis man opsætter et stort energianlæg – uanset om det er vindmøller eller en solcellepark – så skal der også falde noget tilbage til lokalsamfundet. Netop for at kompensere for, at man har de ulemper, som nogen ser ved, at der står en vindmøllepark i baggrunden eller at man får en solcellepark som nærmeste nabo,” siger Peder Christian Kirkegaard.

Han har ikke fantasi til at forestille sig ikke, at regeringen har tænkt sig at give mulighed for, at store projekter lettere vil kunne trumfes igennem uanset, hvor meget naboer og lokalområde protesterer.

”Det tror jeg simpelthen ikke, at vores form for demokrati giver mulighed for. Det håber jeg i hvert fald ikke, for det er ikke den måde, vi plejer at agere på her i vores land,” siger Peder Christian Kierkegaard.

Han hæver alligevel et lille advarselsflag.

”Hvis man vil have en firedobling af energi fra vind og sol på land, så bliver man nødt til at finde en kobling til, at hvis man skal etablere flere anlæg, så skal der også uddannelse, forskning og arbejdspladser knyttes til de områder,” siger han og fortsætter:

”De nytter ikke noget, at man trækker at kabel fra vindmøller i Skive eller andre steder, og så transportere al strøm over til Østjylland, hvor man så har den videre bearbejdning. Man skal skabe arbejdspladserne og produktionerne, der hvor energien hentes.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Steffen Damsgaard

Landsformand, Landdistrikternes Fællesråd, byrådsmedlem (V), Lemvig Kommune
driftsleder ved landbruget

Peder Christian Kirkegaard

Borgmester (V), Skive Kommune
landbruger (Asmildkloster Landbrugsskole 1977)

0:000:00