Stor usikkerhed om reformens gevinster

5 ÅR EFTER: Kommunalreformen skulle gøre kommunerne mere økonomisk bæredygtige. Men hvad dækker det egentlig over, og er det sket? Kommunerne selvangiver et klart ja, men de nøgne tal og forskningen er mere tvetydige. Altinget | Kommunal gør status.
Daværende indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (V) turnerede land og rige rundt for at argumentere for en strukturreform. I dag er det meget usikkert, hvor store gevinster reformen har medført.
Daværende indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (V) turnerede land og rige rundt for at argumentere for en strukturreform. I dag er det meget usikkert, hvor store gevinster reformen har medført.Foto: Casper Andersen/Altinget.dk

Der er jo en lang tradition for, at kommunerne ikke bare overskrider deres budgetter, men i særdeleshed gør det i valgår. Så lakmusprøven på om kommunernes budgetoverholdelse er blevet bedre i de senere år, får vi først i 2013

Kurt Houlberg
Programchef, Anvendt Kommunalforskning
Fakta

5 år efter

Altinget.dk sætter i den kommende tid fokus på konsekvenserne af kommunalreformen, fem år efter den trak nye streger på danmarkskortet og totalomlagde den offentlige sektor.

Følg med på Altinget | Kommunal og Altinget.dk's andre nyhedsportaler.

"Økonomisk bæredygtighed", "stordriftsfordele" og "synergi-gevinster" var alle ord, der gik i rundgang i argumentationen for en kommunalreform i årene op til, at den blev vedtaget i 2005.

Der var penge at hente, mente man.

"Det kan - meget forenklet - sammenlignes med situationen, når et kærestepar flytter sammen, og opnår besparelser ved kun at have et avisabonnement, en telefon og fælles forsikringer," skrev Indenrigs- og Sundhedsministeriet i 2005 i en publikation om reformen.

Dokumentation

"De effektive kommuner". KL. Januar 2012

"Administrative stordriftsfordele ved kommunalreformen i Danmark - sandede eller tilsandede?" Af Kurt Houlberg, AKF. December 2011.

"Kommunernes administrative ressourceforbrug - udviklingen 2006-2010". Af Marianne Schøler Kollin, KREVI. November 2011.

"De kommunale regnskaber 2010 - Tegn på økonomisk genopretning, men fortsat ubalance". Af Bo Panduro og Peter Holdt-Olesen, KREVI. Juni 2011.

"Kommunernes økonomiske situation og udgiftspolitiske prioriteringer". Af Kurt Houlberg og Kræn Blume Kensen, AKF. Oktober 2010.

Note til graf 1: Alle tal er 2012-priser

Note til graf 2: Anvendt Kommunalforskning, oktober 2011. Tal er vægtede gennemsnit og udtryk for nettodriftsudgifter, 2010-priser og 2010-opgaveniveau. Der er set bort fra København, Frederiksberg og Bornholm, da disse kommuner før 2007 også havde amtskommunale opgaver. Der er korrigeret for flytning af skatteopgaven 2005/2006, kommunalreformen 2007 og kommunernes overtagelse af forsikrede ledige 1. august 2009.


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00