Debat

Udbetaling Danmark svækker demokratiet

DEBAT: Politikerne må tage ansvar ved økonomiforhandlingerne, så embedsmænd i Digitaliseringsstyrelsen ikke lusker en ny kommunalreform igennem med Udbetaling Danmark, skriver formand for HK Kommunal Bodil Otto.
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bodil Otto
Formand for HK Kommunal

Embedsmændene i Digitaliseringsstyrelsen har haft travlt de seneste år. Med at luske en ny kommunalreform ind ad bagvejen. Helt uden for offentlighedens søgelys og uden politisk diskussion.

Overskriften har været centralisering. Og strategien har fulgt salamimetoden, nemlig bid for bid at tage flere og flere opgaver fra kommunerne og flytte dem over i det private organ Udbetaling Danmark. Fjernt fra borgerne og fjernt fra det lokale demokrati.

For godt to år siden skete den første kommunale åreladning. Her blev pension, boligstøtte, børnetilskud og barselsdagpenge taget fra kommunerne og flyttet til Udbetaling Danmark. Stort set uden politisk drøftelse. Og endnu inden evalueringen var færdig, hyrede Digitaliseringsstyrelsen i december 2013 et konsulentfirma til at foreslå nye ”oplagte” opgaver til overflytning.

Fakta
Deltag i debatten om årets økonomiforhandlinger ved at sende dit indlæg til [email protected].

Lad mig sige det ligeud: Får Digitaliseringsstyrelsens embedsmænd held til at rulle en ny bølge af centralistisk styring ud, er jeg ikke et sekund i tvivl om forringelserne. En ny rundbarbering af kommunerne vil skade den nære borgerservice, det lokale demokrati og hele det kommunale selvstyre.

Helhedsorienteret sagsbehandling går fløjten
For det første vil borgerne miste yderligere demokratisk indflydelse og mulighed for at holde snor i udviklingen af serviceniveauet. Til forskel fra kommunerne kan Udbetaling Danmark nemlig ikke stilles til ansvar for sine handlinger ved et demokratisk valg.

Derfor håber jeg, at vi i den kommende økonomiaftale mellem regeringen og kommunerne får slået fast med syvtommersøm, at Danmark siger nej til centralisme, hvor ingen reelt har taget et politisk valg og forholdt sig til konsekvenserne. Og ja til en fremtid med borgernær velfærd samt liv og indflydelse i vores kommuner.

Bodil Otto
Formand for HK Kommunal

For det andet vil hovedparten af borgerne ikke være sikret den fornødne kvalitet, fordi den helhedsorienterede sagsbehandling vil gå fløjten. Hvis ydelser som kontanthjælp og sygedagpenge bliver forvaltet af et fjernt organ med udgangspunkt i en standardtekst, vil retssikkerheden blive sat under pres for mange borgere. Ligesom den femtedel af borgerne, der ikke lige mestrer den digitale verden, skal være meget ihærdige for at få hjælp af et rigtigt menneske – ansigt til ansigt.

Og for det tredje har vi som sagt at gøre med en ny skjult kommunalreform, der gennemføres af embedsmænd og uden politisk styring. Den vil tappe de kommunale borgerservices for opgaver. Det uddannede personale vil forsvinde, vagtplaner vil ikke hænge sammen, og der er ikke råd til at holde små filialer af borgerservice åbne. Vi vil kort sagt opleve en nedsmeltning af den grundstamme, det kommunale selvstyre hviler på.

Utilfredse borgere frem i medierne
Heldigvis har offentligheden denne gang fået lidt mere kendskab til planerne. Ikke mindst fordi en række borgere er stået frem i medierne med deres utilfredshed. Og samtidig tog en række borgmestre på KL’s topmøde i marts bladet fra munden, gik på talerstolen og sagde fra.

Jeg vil opfordre alle ansvarlige politikere til at tage magten tilbage. Danmark står ved en afgørende skillevej. Vi kan fortsætte salamimetoden og udmagre kommunerne til fordel for et centralistisk og teknokratisk samfund. Eller vi kan bremse op og puste nyt liv i vores lokalområder. Så kan vi få borgerne på banen som aktive medspillere og styrke den kvalitet, der ligger i nærhed, fællesskab og ikke mindst det lokale demokrati.

For heldigvis har vi jo en digital udvikling, som betyder, at der ikke er noget misforhold mellem decentrale løsninger og effektivitet. 

Derfor håber jeg, at vi i den kommende økonomiaftale mellem regeringen og kommunerne får slået fast med syvtommersøm, at Danmark siger nej til centralisme, hvor ingen reelt har taget et politisk valg og forholdt sig til konsekvenserne. Og ja til en fremtid med borgernær velfærd samt liv og indflydelse i vores kommuner. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bodil Otto

Fhv. formand, HK/Kommunal, fhv. formand, Offentligt ansattes organisationer (OAO)
kontoruddannelse (Helsinge Rådhus, 1976)

0:000:00