Virksomheders partistøtte skal frem i lyset

MØRKETAL: En ny afgørelse fra Indenrigsministeriet betyder, at private virksomheders støtte til kommunale partiforeninger ikke længere kan holdes hemmelig. Lokalt er lukketheden dog fortsat større end for partiernes landsorganisationer.
Indtil nu har kommuner i vid udstrækning kunnet give afslag på aktindsigt i oplysninger om virksomheders donationer til lokale partiorganisationer.
Indtil nu har kommuner i vid udstrækning kunnet give afslag på aktindsigt i oplysninger om virksomheders donationer til lokale partiorganisationer.
Kim Rosenkilde

Nu har vi en juridisk korrekt afgørelse, og så er spørgsmålet til politikerne, om det så er den retstilstand, de ønsker.

Oluf Jørgensen
Forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Døren bliver nu åbnet en lille smule mere på klem for offentlighedens indblik i, hvilke private bidragsydere der støtter de forskellige partiers organisationer rundtom i landets kommuner. En ny afgørelse fra Økonomi- og Indenrigsministeriet slår fast, at det ikke er lovligt at undtage oplysninger om private virksomheders støtte på over 20.000 kroner fra aktindsigt.

I hvert fald hvis der er tale om en virksomhed, som har mere end en ejer.

"Med den nye afgørelse er man kommet så langt, man kan med de almindelige regler i offentlighedsloven. Af en eller anden grund har man ikke i loven om partistøtte skabt samme åbenhed lokalt, som der ellers gælder for de landspolitiske partiorganisationer, når støttebeløbet overstiger de 20.000 kroner," siger Oluf Jørgensen, jurist og forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Klagesag
Indtil nu har kommunerne i vid udstrækning givet afslag på aktindsigt i navn og adresse på private bidragsydere, der donerer over 20.000 kroner til en kommunal partiorganisation, med henvisning til en afgørelse truffet af Indenrigsministeriet i 2010.

Dokumentation

Uddrag fra Økonomi- og Indenrigsministeriets afgørelse

Oplysninger om navn og adresser på enkeltpersoner/enkeltmandsejede virksomheder. Der har ydet tilskud på mere end 20.000 kr. til et politisk parti/en kandidatliste i kommunen, er efter ministeriets opfattelse undtaget fra aktindsigt i henhold til offentlighedslovens §12, stk. 1, nr. 1, og der kan ikke efter offentlighedslovens §4, stk. 1, 2. pkt. giver meroffentlighed i oplysningen, da den er undergivet tavshedspligt efter forvaltningslovens §27, stk. 1, nr. 6.

Oplysninger om navn og adresse på juridiske personer, f.eks. aktieselskaber, fonde, foreninger el. lign., som har ydet tilskud på mere end 20.000 kr. til et politisk parti/en kandidatliste i kommunen, kan derimod efter ministeriets opfattelse ikke undtages fra aktindsigt efter offentlighedslovens §13, stk. 1, nr. 6.

Kilde: Økonomi- og Indenrigsministeriet

 


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00