Jette Ryde Gottlieb
svarer
Nicolai Wammen

Skal kommuner og regioner kompenseres en til en for øgede udgifter?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

§20-spørgsmål 956

Mener ministeren, at kommunerne og regionerne skal kompenseres en til en for de øgede udgifter i forbindelse med de nyligt vedtagne overenskomster på det offentlige område i henholdsvis 2024 og 2025?
Skriftlig begrundelse:
Ingen.

Svar fra tirsdag den 11. juni 2024

Regeringen, KL, Danske Regioner, FH og Akademikerne indgik den 4. december 2023 en trepartsaftale om løn- og ansættelsesvilkår for velfærdsmedarbejdere i den offentlige sektor. Med aftalen er regeringen og arbejdsmarkedets parter enige om at gøre velfærdsfagene mere attraktive, så flere ønsker at gøre en ekstra indsats og flere har lyst til at fortsætte i den offentlige sektor. Aftalen er udmøntet mellem de relevante parter i overenskomstforhandlingerne i 2024, som overordnet gav statens, kommunernes og regionernes ansatte en markant lønstigning i overenskomstperioden.

I forbindelse med de årlige økonomiaftaler om kommunernes og regionernes økonomi reguleres kommunernes og regionernes udgiftsrammer for indeværende og kommende år for den skønnede pris- og lønudvikling i hhv. kommunerne og regionerne. I forbindelse med økonomiaftalerne om kommunernes og regionernes økonomi for 2025, som blev indgået hhv. den 31. maj og 1. juni 2024, er kommunernes og regionernes samlede udgiftsrammer for 2024 og 2025 således blevet reguleret med den skønnede pris- og lønudvikling i kommunerne og regionerne for 2024 og 2025. Reguleringen sker efter en fast praksis på baggrund af pris- og lønforudsætninger fra Økonomisk Redegørelse, maj. De anvendte lønforudsætninger i opgørelsen afspejler blandt andet resultatet af de offentlige overenskomstforhandlinger, herunder trepartsaftalen om løn og ansættelsesvilkår, der på det kommunale og regionale område er blevet udmøntet i forbindelse med overenskomstforhandlingerne.

De aftalte løft af kommunernes serviceramme og regionernes driftsrammer i økonomiaftalerne for 2025 kommer i tillæg til reguleringen for den skønnede pris- og lønudvikling.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024