Debat

Boxer TV: Frit tv-valg presser DR til bedre public service

DEBAT: De kommercielle kanalers frie tv-valg vil presse DR til at styrke sin egen eksistensberettigelse gennem en konsekvent oprustning på public service, skriver Ulf Lund, adm. direktør i Boxer TV A/S.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ulf Lund
Adm. direktør, Boxer TV A/S

1. april blev det længe ventede og politisk efterlyste frie valg af tv-kanaler omsider en realitet. Den dag fjernede Boxer denne forældede bastion, der i årtier har tvunget forbrugerne til at betale for tv-kanaler, de ikke ser. Om ganske få år vil tv-pakkerne, som vi kender dem, være historie.

Denne frihed til at vælge selv bliver på mange måder et dramatisk skridt, der kommer til at trække spor og varigt forandre det danske tv-marked. Det gælder for de kommercielle tv-stationer, som skal endnu mere oppe på dupperne for at sikre deres udbredelse, men det vil også komme til at forandre DR, der skal blive endnu bedre til at forklare, hvorfor lige netop DR som de eneste skal stå uden for det frie valg.

Presser DR til mere public service
For de kommercielle tv-stationer handler konkurrencen i dag primært om seernes eyeballs som en handelsvare i forhold til tv-reklamerne, men i den nye virkelighed vil tv-kanalerne blive valgt helt til eller fra, og det vil påvirke abonnementsindtægterne. Så det vil gælde om at levere stadig mere værdi for seerne. Konkurrencen vil spidse til, og vi vil se endnu mere vedkommende og levende tv.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Med andre ord vil der blive kamp til stregen. Og selvom det frie valg i første omgang kun omfatter de kommercielle tv-kanaler, vil DR mærke øget pres for at styrke sin egen eksistensberettigelse gennem en konsekvent oprustning på public service. Skal danskerne acceptere, at DR's kanaler ikke som de andre kan til- og fravælges, skal de tydeligt kunne se og anerkende begrundelsen for det.

Og den eneste reelle begrundelse vil være et distinkt DR, der overbevisende differentierer sig fra resten af markedet. Opskriften på dét er og bliver public service. I stadig større omfang. DR's kanaler vil givetvis skærpe profilen med dansk indhold af stadig højere kvalitet. Måske bliver der færre DR-kanaler, men så bliver der tale om stærkere kanaler med endnu flere public service-vitaminer end i dag.

Skal danskerne acceptere, at DR's kanaler ikke som de andre kan til- og fravælges, skal de tydeligt kunne se og anerkende begrundelsen for det.

Ulf Lund
Adm. direktør, Boxer TV A/S

En gave til forbrugerne
Derfor bliver det frie valg på alle måder en gave til forbrugerne – en gave som rækker ud over de kontante fordele ved kun at skulle betale for de tv-kanaler, man ser. Danskerne vil simpelthen få bedre tv. Og seerne vil ret hurtigt indse de fordele, der er ved at kunne vælge sine tv-kanaler selv. De vil tage det frie valg til sig i et omfang, så det vil tage livet af tv-pakkerne. Faste tv-pakker som koncept er dødt i 2020.

Det tv-produkt, man abonnerer på i 2020, vil være noget, man selv sætter sammen, og man vil sætte det sammen på kryds og tværs af platforme og tjenester – både i form af on-demand og flow-tv. Rygterne om sidstnævntes snarlige død er i øvrigt voldsomt overdrevet. Flow-tv vil også stå stærkt i 2020, selvom vi givetvis aldrig kommer tilbage til all-time-high seertallene fra 2012.

De der spår, at flow-tv snart afgår ved døden, og at alt bliver Netflix on-demand, overser de helt særlige sociale, kulturelle og dannelsesmæssige styrker ved tv-mediet. Danskerne har brug for fællesskab og samling om store begivenheder, nyheder, sport, events, bagedyster, boligsalg, dansk film og drama, og netop de ting er altså stort set fraværende på Netflix.

Vi har brug for, at dygtige tv-folk og redaktører sammensætter spændende tv-oplevelser, som vi aldrig var faldet over, hvis vi selv aktivt skulle ind og finde det i et on-demand univers. On-demand forbruget vil naturligvis fortsætte med at vokse, men det vil aldrig blive andet end et supplement til live-tv, der er så genialt, at hvis ikke det fandtes, så ville nogen opfinde det.

Kan sikre folkelig opbakning
Samlet set er levende billeder – flow-tv og on-demand – én af de aktiviteter, vi bruger allermest tid på i vores liv, foruden lige at sove og arbejde. Men friheden til at vælge selv giver langt mere magt til seerne, og derfor vil der også vokse nye krav frem, som udfordrer tv-stationerne til at udvikle og gentænke tv som medie og som format. Det giver trusler, men det giver især muligheder.

Og hvis der er nogen, som har alle muligheder for at rendyrke sin egen eksistensberettigelse som en unik aktør i det danske mediebillede på ryggen af alle forandringer, så er det DR.

Med stærkere og måske færre kanaler, der er fyldt med public service af høj kvalitet, vil DR have nøglen til yderligere at styrke den brede folkelige opbakning, som er selve fundamentet for DR's legitimitet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024