Kommentar af 
Niels Frid-Nielsen

Det er knald eller fald for kulturministeren, når han skal sikre både hjertebarn og svendeprøve

Med en ministerrokade lurende i horisonten er det snart sidste chance for Jakob Engel-Schmidt (M), hvis han skal sikre sit hjertebarn, kulturpasset for udsatte unge, og bestå sin svendeprøve i form af museumsreformen, skriver kulturkommentator Niels Frid-Nielsen.

Jakob Engel-Schmidt har været kulturminister siden folketingsvalget i 2022, og nu er tiden inde til, at han består sin svendeprøve, skriver Niels Frid-Nielsen.
Jakob Engel-Schmidt har været kulturminister siden folketingsvalget i 2022, og nu er tiden inde til, at han består sin svendeprøve, skriver Niels Frid-Nielsen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Niels Frid-Nielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Om Jakob Engel-Schmidt (M) overlever en kommende ministerrokade som kulturminister, afhænger, så vidt jeg kan se, af to ting: Museumsreformen og kulturpasset til udsatte unge.

Der er udsigt til en ministerrokade, når Danmark til sommer skal vælge ny kommissær i EU.

Rokaden er statsministerens chance for at sætte det ministerhold, der skal levere varen i 2025 og høste gevinsten i form af en valgsejr i 2026. Det taler for en omfattende rokade.

Læs også

Finansloven 2025 er tilsvarende kulturministerens mulighed for at åbne en gavebod, der sikrer genvalg i 2026.

Om Jakob Engel-Schmidt fortsætter på hjørnekontoret i kulturministeriet, afhænger derfor sandsynligvis af om museumsreformen og kulturpasset falder på plads i dette forår og vedtages i tinget efter sommerferien.

Efter ti år i en syltekrukke er gennemførelsen af museumsreformen kulturministerens svendeprøve.

Niels Frid-Nielsen
Journalist og forfatter

Både reform og pas er nævnt i regeringsgrundlaget.

Efter ti år i en syltekrukke er gennemførelsen af museumsreformen kulturministerens svendeprøve, mens kulturpasset er en ide, Moderaterne har bragt til bordet, og derfor kan betegnes som Jakob Engel-Schmidts hjertebarn.

Kulturministeren skal altså både bestå sin svendeprøve og give sit hjertebarn liv i dette forår, hvis ikke han skal ende som en fiasko i kulturministeriet.

Siden udnævnelsen i 2022 har gennemførelsen af museumsreformen været en bundet opgave for Jacob Engel-Schmidt.

Før corona-pandemien blev der ifølge Danmarks Statistik solgt 15 millioner entrébilletter til danske museer om året. Skoleelever, børnefamilier og turister strømmede til.

Udviklingen i de danske museer var en vaskeægte væksthistorie, men desværre fulgte rammerne ikke med.

I snart et årti har politikerne taget tilløb til at skabe tidssvarende rammer for danske museer.

Det handler om mere retfærdige og gennemskuelige regler for tilskud, men også om mulighederne for at statsanerkende nye museer, sådan at fornyelse sikres og nye museer får adgang til internationale netværk.

Det skal være nu, hvis ikke succeshistorien om danske museer skal tabes på gulvet. Det ved kulturministeren, regeringen og oppositionen.

Regeringspartierne har set hinanden i øjnene, og indledt forhandlinger med oppositionspartierne. Så vidt jeg er orienteret, håber man fortsat på et bredt forlig, der kan indgås inden sommerferien.

Det skal være nu, hvis ikke succeshistorien om danske museer skal tabes på gulvet.

Niels Frid-Nielsen
Journalist og forfatter

For kulturministeren bliver det afgørende, at forliget bliver bredt, og at man finder en form for kompensation til de museer, der uundgåeligt mister penge ved reformen.

Det gælder blandt andet museale fyrtårne som kunstmuseerne Louisiana og Arken.

Et kulturpas til de 43.000 unge, der er uden arbejde eller uddannelse, er en ide, Moderaterne bragte ind i valgkampen i 2022.

Kulturpolitisk er det en af to nyheder i finansloven for 2024. Alene derfor er kulturpasset et must.

Imidlertid møder kulturpasset kritik fra fagfolk. Derfra lyder det, at det er naivt at tro, at netop udsatte unge vil strømme til kulturelle arrangementer, bare fordi de får fri adgang.

Læs også

Hvis man skal have udsatte unge med, er det nødvendigt målrettet at kommunikere med dem, sådan at de føler, at kulturtilbuddene både er relevante og i øjenhøjde.

Unge er i den grad fællesskabsorienterede. Derfor er det en god ide at indbyde til fælles oplevelser i stedet for at uddele individuelle kulturpas.

Nok så vigtigt er det, at geografisk afstand betyder mere end økonomi, når det kommer til at deltage i kulturarrangementer. Det taler for opsøgende aktiviteter til unge i tyndt befolkede områder.

Indvendinger som disse må kulturministeren inddrage i sit lovforslag, før der bliver udsigt til succes for kulturpasset.

Jeg er ikke i tvivl om, at kulturministeren nok skal få strikket en museumsreform sammen inden sommerferien.

Det bliver knald eller fald for en kulturminister, der indtil videre har performet overbevisende.

Niels Frid-Nielsen
Journalist og forfatter

Med lidt held lander han også kulturpasset i en version, så han både kan se de unge og ideens kritikere i øjnene.

Men om museumsreformen reelt vil fremtidssikre danske museer, og om kulturpasset bliver mere end et plaster på såret til landets unge uden arbejde eller uddannelse, vil de kommende uger og måneder vise.

Det bliver knald eller fald, succes eller fiasko for en kulturminister, der indtil videre har performet overbevisende, men nu – i sin skæbnestund - skal vise, hvad han duer til.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Engel-Schmidt

Kulturminister, MF (M)
officer af reserven (Kongens Artilleriregiment 2003), cand.merc. i international business (CBS 2010)

Niels Frid-Nielsen

Journalist, kulturkommentator, forfatter, foredragsholder
exam.art. i nordisk litteratur og sprog (Københavns Uni. 1978)

0:000:00