Det siger politikerne på grundlovsdag: ”I et demokrati og retssamfund gælder loven for alle. Også ministre”

TALER: Klima, Støjberg-kommission og forsamlingsforbud var blandt de vigtige pointer i partiledernes taler grundlovsdag. Få hovedbudskaberne fra politikerne i overblikket, som opdateres løbende, her.

Radikale Venstres partiformand Morten Østergaard til grundlovsdag 2020.
Radikale Venstres partiformand Morten Østergaard til grundlovsdag 2020.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-SchlegelEmma Qvirin HolstCecilie ToftKristine Korsgaard

Grundlovsdag er en fejring af det danske demokrati, hvorfor politikere traditionen tro fejrer dagen med taler rundt i landet.

Altinget opdaterer løbende denne artikel med de vigtigste pointer fra hver af partiledernes grundlovstaler.
 
Mette FrederiksenMette Frederiksen: "Vi overlader ikke beslutninger til eksperter"

Statsministeren fokuserede primært på de vanskelige beslutninger, hun har måttet træffe under coronakrisen.  

“Jeg har aldrig nogensinde i mit liv været så meget i tvivl,” sagde hun om nedlukningen. Men samtidig erklærede hun sig glad og stolt over de beslutninger, politikerne har truffet under krisen, og argumenterede for, at Danmark står stærkere nu end mange andre lande. 

Hun kaldte det “naturligt”, at der nu bliver rejst mange spørgsmål om, hvorvidt alting har været håndteret rigtigt, men ærgrede sig over, at “de sædvanlige politiske skænderier” nu igen begynder at fylde - “ikke mindst i medierne”.  

Mette Frederiksen adresserede også kritikken af, at regeringen i nogle tilfælde er gået imod myndighedernes anbefalinger.  

”Vi overlader det ikke til eksperter at træffe de svære valg. Vi lytter til deres rådgivning. Det gør beslutningsgrundlaget bedre. Det er klart. Men det ændrer ikke på, at det er os som politikere. Det er vores opgave at stille os forrest og dermed påtage os ansvaret,” sagde hun. 

Læs hele talen her.

Jakob Ellemann-Jensen Jakob Ellemann-Jensen: Vi skal have danskerne tilbage i job efter coronakrisen

Venstres formand dedikerede sin grundlovstale de danskere, der har mistet deres job under coronakrisen. Det er afgørende for den danske økonomi og velfærd, at de får deres arbejde igen hurtigst muligt, sagde formanden, som fastslog, at jobskabelsen er Venstres primære fokus under genstarten af det danske samfund ovenpå coronakrisen.

”Det er de værdier, der skabes på arbejdspladserne i landets virksomheder, som i sidste ende skaber den velstand, der betaler for vores velfærd. Det er sådan – og kun sådan – at vi i længden får råd til at betale for den nødvendige grønne omstilling, et endnu stærkere sundhedsvæsen og mere personale i de dele af det offentlige, hvor det halter,” sagde Jakob Ellemann-Jensen og tilføjede:

”Det står endda i grundloven. ”Til fremme af almenvellet bør det tilstræbes, at enhver arbejdsduelig borger har mulighed for arbejde på vilkår, der betrygger hans tilværelse” .”

Se og læs hele talen her.

Kristian Thulesen Dahl Kristian Thulesen Dahl: Vi er EU-modstandere

Dansk Folkepartis partileder Kristian Thulesen Dahl mener, at regeringens beslutning om at lukke samfundet ned, har været den rigtige. Men herefter er det gået ned ad bakke, da regeringen har ”kørt sit eget løb” ved at træffe beslutninger med minimal inddragelse af de andre partier, ifølge Thulesen Dahl. 

Men partiets hovedbudskab under talen står klart, ”Dansk Folkeparti er modstandere af EU,” siger Thulesen Dahl, og fastslår, at Danmark bør sige fra overfor EU nu, for ellers vil ”magtmaskinen,” som han omtaler EU, undergrave danskernes selvbestemmelse, mener partilederen. 

”Vi ønsker, at Danmark får en anden tilknytning til de andre europæiske lande. Hvor vi bevarer frihandelen med de øvrige europæiske lande, men hvor vi vrister os fri af den politiske omklamring,” siger han.

Læs hele talen her.

Morten Østergaard Morten Østergaard krævede ambitiøs klimaplan

I anledningen af årsdagen for folketingsvalget, der især var præget af en klimadagsorden, afholder Radikale en ”grøn” grundlovsdag på slotspladsen foran Christiansborg. Det grønne fokus fyldte selvsagt derfor også en del i Morten Østergaards tale. Han benyttede lejligheden til at kræve, at regeringen præsenterer en mere ambitiøs klimaplan allerede i dette halvår. 

”Olie, kul og gas ud af varmeforsyningen. Stop for diesel- og benzinbiler. Mere genbrug og mindre affaldsforbrænding. Mere havvind og mindre forurenende landbrugsjord. Med de beslutninger kan vi nå halvdelen af vejen til 70 procent-målet allerede nu. Dette forår,” sagde Morten Østergaard og tilføjede: 

”Man skal ikke spørge om, det er for meget og forhastet. Man skal spørge, hvorfor vi skal blive ved at vente og udsætte.” 

Læs hele talen her.

Søren Pape Poulsen Søren Pape Poulsen: "Ingen stod klar med høtyve"

Grundloven, Kongehuset og de ældre var det store omdrejningspunkt i den konservative formand Søren Pape Poulsens (K) noget ideologiske tale, som blev afholdt i naturskønne omgivelser i Viborg.

”Grundloven gav os forsamlingsfriheden. Med covid-19 fik vi så forsamlingsforbuddet. Men her stod ingen klar med høtyve,” lød det fra partiformanden, der gav hans bud på hvorfor:

”Fordi vi vidste, at vi stod i en sundhedskrise. Og fordi vi troede, det var de anbefalinger, statsministerens havde fået af de faglige myndigheder. Jeg vil ikke bruge grundlovsdag på at dvæle ved, om vi er blevet ført bag lyset. Der kommer en dag, hvor det naturligt bliver belyst,” sagde Søren Pape Poulsen.

Pia Olsen Dyhr Pia Olsen Dyhr vil styrke offentlige ansattes ytringsfrihed med lovændring

Coronakrisen optog en stor del af Pia Olsen Dyhrs grundlovstale, og hun benyttede anledningen til lange ud efter de partier, der har kritiseret regeringens håndtering af virussen. Men talen bød også på en konkret sag, som SF vil tage op med regeringen. Partiet vil gerne styrke ytringsfriheden blandt de offentlige ansætte, der får mundkurv på af deres overordnede.

”Vi vil give de ansatte mere håndfaste rettigheder, så ingen er i tvivl om, at de kan råbe op uden at frygte for deres job, hvis de for eksempel opdager sprækker i velfærden,” siger Pia Olsen Dyhr og tilføjer:

”Tænk, hvis bare vi kunne have opdaget de store skandaler med Skat og de offentlige IT-systemer langt tidligere, hvis nogen havde turdet råbe op. Der er brug for at stramme loven og styrke ytringsfriheden, hvis flere skal turde råbe op. Det vil vi nu tage op med regeringen.”

Læs hele talen her.

Rosa Lund Rosa Lund: "Loven gælder også ministre"

Det var ikke Pernille Skipper, men derimod partiets demokratiordfører Rosa Lund (EL), der holdt grundlovstale fra Folketingets gangareal.

Her påpegede hun, at grundlovsdag i særdeleshed omhandler retssikkerhed, og mindede i den forbindelse sine virtuelle tilskuere om den verserende instrukskommission, der undersøger tidligere Udlændinge- og Integrationsminister Inger Støjberg (V).

”I et demokrati og retssamfund gælder loven for alle. Også ministre. Måske særligt ministre. De såkaldte lov og orden-partier i blå blok står på spring for at hæve strafferne, men bærer samtidigt Inger Støjberg rundt på en guldstol for at bryde loven,” sagde hun. 

Pernille Vermund Pernille Vermund: "Genåbningen går for langsomt"

Frihed til at tage ansvar var det centrale budskab i Pernille Vermunds grundlovstale. Ifølge hende går genåbningen af samfundet alt for langsomt, fordi der ikke er tillid til, at danskerne kan tage vare på sig selv.

”Derfor må det også helt i grundlovens ånd være de ældre, de syge og de svage, der får frihed til selv at bestemme, om de fortsat vil leve afsondret, eller om de vælger at leve risikoen og begive sig ud til deres nærmeste, deres familie og deres venner. Vi skal ikke have et samfund, hvor det er myndighederne, der tager ansvaret fra os,” sagde Pernille Vermund.


Alex Vanopslagh Alex Vanopslagh vil afvikle nødlove

Alex Vanopslagh (LA) begyndte talen med at takke danskerne for, at de har håndteret nedlukningen af det danske samfund ansvarsfuldt.

Men takken blev hurtigt til en kritik af den danske regeringens hastelove, der indskrænker danskernes frihedsrettigheder, fordi regeringen ikke stoler nok på danskerne ifølge Vanopslagh.

”Indtil vi går på sommerferie, vil jeg arbejde på at afvikle nødlove, og arbejde for at frihedsrettigheder og dansk folkestyre kommer tilbage til normal tilstand,” siger partilederen.

Josephine Fock Josephine Fock: "Naturen skal ind i grundloven"

”Lige så forfærdeligt som nedlukningen har været, lige så fantastisk har det været, at vi har kunnet gå på gader uden os og støj fra biler,” siger Alternativets partileder Josephine Fock og tilføjer, at naturen bør sidestilles med mennesker.

Derfor foreslår hun, at naturen skal skrives ind i grundloven, så den får de samme rettigheder som borgere.

”I dag synes jeg, vi skal huske hinanden på, hvor vigtig grundloven er, og hvor vigtig grundloven bør være for naturen i fremtiden,” siger Josephine Fock.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Alex Vanopslagh

Partileder, MF (LA)
cand.scient.pol. (København Uni. 2016)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

0:000:00