Debat

DF: Historiske bymiljøer skal sikres i kulturkanon

DEBAT: Det er nu, der skal sættes ind, hvis vi ønsker at bevare historiske bymiljøer rundt om i Danmark. Det vil derfor være oplagt at gøre bygningsbevaring til en del af Danmarkskanonen, skriver Alex Ahrendtsen (DF). 

Det vil være oplagt at gøre bygningsbevaring til en del af Danmarkskanonen, skriver Alex Ahrendtsen (DF), der ønsker at bevare historiske bymiljøer. 
Det vil være oplagt at gøre bygningsbevaring til en del af Danmarkskanonen, skriver Alex Ahrendtsen (DF), der ønsker at bevare historiske bymiljøer. Foto: ft.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Alex Ahrendtsen (DF)
Kulturordfører

Historiske bymiljøer er noget, som folk interesserer sig for.

Realdania foretog i 2015 sammen med Kulturstyrelsen en analyse af folks holdninger til bygningsbevaring, og den viste massiv opbakning til det. Samtidig viste den også, at det kunne betale sig at bevare historiske miljøer, fordi boliger i historiske bymiljøer har en højere salgsværdi.

I Danmark har vi med enkelte undtagelser ikke været gode til at passe på vore historiske byer. Derfor er mange byer i dag skamferet af sjælløse bygninger, der har ødelagt helhederne i byerne. Jeg bor selv i Odense, der er skoleeksemplet på, hvordan et historieløst socialdemokratisk flertal har ødelagt en dejlig by.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Lad folket bestemme
Jeg foreslog derfor for nylig, at borgerne i kommunerne skal inddrages gennem folkeafstemninger, så vi undgår at ødelægge historiske bymiljøer, når bygherrer, arkitekter eller politikere har forelsket sig i kolde glas-, stål- eller betonbygninger.

Det ville være oplagt at lade borgerne afgøre, om den nye bygning, som politikere og forvaltning har besluttet sig for, også falder i borgernes smag. Det ville involvere og demokratisere arkitekturen. I dag er det ofte en sag for en lille lukket kreds, hvis smag ikke altid ligger i tråd med borgernes. Det behøver ikke være besværligt at gennemføre den slags. Lokale folkeafstemninger kan i dag laves nemt og billigt gennem digitale afstemninger og NemID.

Mange byer er i dag skamferet af sjælløse bygninger, der har ødelagt helhederne i byerne. Jeg bor selv i Odense, der er skoleeksemplet på, hvordan et historieløst socialdemokratisk flertal har ødelagt en dejlig by.

Alex Ahrendtsen (DF)
Kulturordfører

Bygningsbevaring i Danmarkskanon
Desværre har kulturminister Bertel Haarder ikke forståelse for dette aspekt. Han har i Politiken afvist ideen om folkeafstemninger. Det er ærgerligt. Det er svært at forstå, hvorfor en højskole- og venstremand ikke kan se fornuften i at inddrage borgerne om arkitektur, når den berører så mange. En bygning kommer til at stå i mange år. Det er faktisk urimeligt, at borgerne ikke bliver hørt om den slags.

Til gengæld kunne man så håbe, at kulturministeren ser en ide i at gøre bygningsbevaring til en del af Danmarkskanonen. Vi har 9.000 fredede huse og flere hundredtusinde bevaringsværdige bygninger i Danmark. Det er altså en sag, der berører mange mennesker. Ville det ikke være oplagt at gøre dette til en vigtig del af en danmarkskanon? Det tror jeg. Det er både folkeligt og kultur på samme tid.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Alex Ahrendtsen

MF (DF), medlem, Nationalbankens repræsentantskab
cand.mag. i dansk, litteratur, religion og oldgræsk (Odense Uni. 1996)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024