Diplomatisk strid forsinker kulturinstitut i Indien

INDIEN: Det anspændte forhold mellem Danmark og Indien har forsinket Det Danske Kulturinstitut, som skulle have åbnet i New Delhi for halvandet år siden. Forhåbningen er nu, at det kan åbne i løbet af 2015.

Det Danske Kulturinstitut håber, at det nye institut i den indiske hovedstad, New Delhi, kan åbne i løbet af 2015. 
Det Danske Kulturinstitut håber, at det nye institut i den indiske hovedstad, New Delhi, kan åbne i løbet af 2015. Foto: Colourbox.com
Per Bang Thomsen

Det var egentlig planen, at Det Danske Kulturinstitut i den indiske hovedstad, New Delhi, skulle have stået færdigt i sommeren 2013.

Men i dag, godt halvandet år efter, er instituttet endnu ikke blevet etableret.

Og det er endnu uvist, hvornår inderne kan give sig i kast med dansk kunst og kultur.

“Det har længe været et stort dansk ønske at få skabt et bedre kultursamarbejde mellem Danmark og Indien. Men det har været en langstrakt og meget følsom manøvre at få etableret instituttet, fordi det diplomatiske forhold mellem landene har været meget belastet af Holck-sagen,” siger Flemming Møller Mortensen (S), formand for Folketingets Kulturudvalg, og henviser til striden omkring danskeren Niels Holck.

Fakta
Hvad er Det Danske Kulturinstitut?

Det Danske Kulturinstitut er en selvejende institution, som blev oprettet i 1940. Formålet er at skabe dialog, udveksling og gensidig inspiration mellem Danmark og udlandet inden for et meget bredt kulturelt virkefelt.

Der findes i dag kulturinstitutter i ni lande ud over Danmark.
Kilde: dankultur.dk

I midten af 90’erne var danskeren med til at bevæbne en lokal oprørsgruppe i nordvestlige Inden. Og siden 2002 har de indiske myndigheder forlangt ham udleveret til retsforfølgelse.

Det afviste Østre Landsret dog i 2011, og siden da har det diplomatiske forhold til det folkerige land været under frysepunktet.

Lige nu venter vi på grønt lys fra de indiske myndigheder, og jeg håber, det hele falder på plads i løbet af 2015.

Michael Metz Mørch
Generelsekretær for Det Danske Kulturinstitut

Kan falde på plads i 2015
Michael Metz Mørch, der er generelsekretær for de ni danske kulturinstitutter rundtom i verden, vil ikke forholde sig til, hvad den politiske strid har betydet for processen.

Han betegner blot den oprindelige deadline som “meget ambitiøs”.

“Det viste sig hurtigt, at det ikke kunne lade sig gøre,” siger Michael Metz Mørch.

Han håber dog, at instituttet i New Delhi kan slå dørene op i løbet af 2015.

“De indiske myndigheder har modtaget en henvendelse fra os om, at vi gerne vil etablere et kulturinstitut i New Delhi. Derudover har vi en aftale med et andet europæisk kulturinstitut, om at vi kan bo samme med dem, og stillingsopslaget til direktørposten ligger os klar," siger han og fortsætter:

"Lige nu venter vi på grønt lys fra de indiske myndigheder, og jeg håber, det hele falder på plads i løbet af 2015,” siger Michael Metz Mørch.

Regeringen gør, hvad den kan
Det håber Flemming Møller Mortensen også.

Indien har sammen med Kina, Rusland, Sydafrika og Brasilien haft en central placering i både den nuværende og den forhenværende regerings kulturstrategier.

Og ifølge Flemming Møller Mortensen ville det være helt forkert, hvis Danmark ikke fortsat satsede på et tættere kulturelt samarbejde med Indien.

Han afviser dog, at regeringen kunne have gjort mere for at presse på i sagen.

“Jeg er helt overbevist om, at både regeringen og Udenrigsministeriet gør alt, hvad man kan, for at forbedre forholdet til Indien,” siger Flemming Møller Mortensen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Møller Mortensen

MF (S), næstformand, Dansk Kulturinstituts bestyrelse, klosterforstander, Aalborg Kloster fhv. minister for udviklingssamarbejde og for nordisk samarbejde
Sygeplejerske (Sygeplejeskolen i Aalborg 1988), salgsuddannet (AstraZeneca 2004)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024