Om  
Vilhelm Lytken

Dødsfald: Fhv. S-borgmester, forfatter og skolemand Vilhelm Lytken (94)

Forhenværende socialdemokratisk borgmester i Hinnerup ved Aarhus og skoleinspektør, forfatter og cand.theol. Vilhelm Lytken, er død, 94 år gammel. Bisættelsen har fundet sted.

Redaktionen

Skolemanden og forfatteren Vilhelm Lytken var socialdemokratisk borgmester i den daværende østjyske kommune Hinnerup i årene 1978-93.

Vilhelm Lytken blev i 1970 valgt ind i byrådet for Socialdemokratiet i Hinnerup Kommune og sad her helt frem til 1997. Han var især optaget af boligpolitik for at sikre kommunen med sine varierede boformer en social balance og mangfoldighed. Også kulturpolitikken havde hans bevågenhed, og han glædede sig særligt over, at Hinnerup Bibliotek & Kulturhus blev bygget i 1993 i hans sidste virkeår som borgmester.

Som skoleinspektør gik Vilhelm Lytken ikke af vejen for at bøje reglerne, så de svageste elever blev tilgodeset, ligesom han gerne ville give sine lærere større faglig selvbestemmelse. Han mente, at trangen i tiden til at måle og veje folkeskolen var en fejltagelse. Han talte for at lægge mere vægt på professionel dømmekraft og barnets tarv, fremfor partout at efterleve regler. Det var en af grundene til, at man afskaffede en del karakterer på hans skole, Haldum-Hinnerup Skole.

Han havde også en kulturel åre. Vilhelm Lytken har igennem årene således skrevet revytekster samt flere skuespil, der er blevet opført på de københavnske Folketeatret og Café Teatret, på tv og på Jomfru Ane Teatret i Aalborg. Skuespillene er desuden udgivet i bogform, ligesom han har skrevet børnebøger - to af dem sammen med sin kone, Karen Lytken og illustreret af datteren, Susanne Lytken.

Vilhelm Lytken var uddannet lærer fra Aarhus Seminarium i 1954. Han fortsatte med teologistudier på Aarhus Universitet og blev færdig som cand.theol. i 1962. Samme år meldte han sig ud af Folkekirken.

Vilhelm Lytken, der var Ridder af Dannebrog, var far, morfar, farfar og oldefar. Han efterlader også sin kone Karen - de nåede at være gift i over 65  år. Han var rask og rørig langt op i alderen, og cyklede gerne 20 kilometer flere gange om ugen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Vilhelm Lytken

Forfatter, fhv. S-borgmester (Hinnerup Kommune 1978-93) og skoleinspektør
cand.theol. (Aarhus Uni.)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024