DR Underholdnings-Orkestret lukker

ORKESTER: DR UnderholdningsOrkestret lukker til nytår. Kulturminister Marianne Jelved (R) vil underskrive ny public service-kontrakt med DR, som betyder, at orkestret kan lukkes. De borgerlige raser over beslutningen, og DF mener, ministeren bør gå af.

Kulturminister Marianne Jelved (R) har tirsdag besluttet at underskrive en ny public service-kontrakt med DR, som betyder, at DR UnderholdningsOrkestret kan lukkes. 
Kulturminister Marianne Jelved (R) har tirsdag besluttet at underskrive en ny public service-kontrakt med DR, som betyder, at DR UnderholdningsOrkestret kan lukkes. Foto: Per Bang Thomsen/Altinget
Anne JustesenPer Bang Thomsen

Tirsdag mødtes partierne bag medieforliget igen til et møde i Kulturministeret for at diskutere fremtiden for DR UnderholdningsOrkestret.

Men det lykkedes heller ikke denne gang partierne at blive enige om en model, som kan bevare UnderholdningsOrkestret.

Kulturminister Marianne Jelved (R) vil derfor underskrive en ny public service-kontrakt med DR, hvor orkestret ikke er skrevet ind. DR kan derfor lukke det som del af den spareplan, public service-institutionen fremlagde i kølvandet på medieforliget.

"DR’s økonomiske ramme er lagt fast i medieaftalen. Økonomien kan kun ændres, hvis aftalen tages op igen. Flertallet bag vedtagelsen er ikke enige om at genforhandle aftalen. Det har de ikke været på noget tidspunkt. Derfor genoprettes orkestret ikke," udtaler hun i en pressemeddelelse og fortsætter:

Fakta
Public service-kontrakten indgås mellem DR og kulturministeren for en fireårig periode.

Kontrakten præciserer, hvilke opgaver DR forventes at opfylde, og udstikker de rammer, public service-virksomheden kan drives indenfor.

Public service-kontrakten blev indført med medieforliget I 2002. Formelt set er det kulturministeren, der forhandler kontrakten på plads, men forligspartierne bag medieaftalen plejer at blive inddraget i processen.

Den nuværende public service-kontrakt for perioden 2013-2014 blev indgået på baggrund af medieforlig 2012-2014 og udløber dermed ved årsskiftet, hvor en ny kontrakt skal træde i kraft.    

"Der skal være enighed i forligskredsen om, hvordan man fx bruger de overskydende licensmidler. Det er der ikke, og derfor er det ikke en måde at finansiere underholdningsorkestret på. Et flertal er ikke nok af hensyn til beskyttelse af mindretallet i en aftalekreds," siger kulturministeren og understreger, at formelt set er hende, der alene indgår public service-kontrakten med DR.

"Det er min kompetence at skrive under på kontrakten, og det kan man ikke tage fra mig," siger hun.

Min tillid til Marianne Jelved kan ligge på et meget lille sted nu, og jeg mener, at hun bør gå af, når hun ikke retter sig efter et flertal.

Morten Marinus (DF)
Medieordfører

EL: Ærgerlig beslutning
Et bredt politisk flertal bestående af Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative, Enhedslisten, det færøske folketingsmedlem Edmund Joensen samt Liberal Alliance har krævet, at DR freder det historiske orkester, som det ellers vil lukke som en del af en større spareplan.

Torsdag kom regeringen i mindretal i Folketingssalen, da partierne - med undtagelse af Liberal Alliance - stemte for en såkaldt vedtagelse, der opfordrede kulturministeren til at fortsætte forhandlingerne om en bevarelse af orkestret.

Selvom Enhedslisten og de borgerlige partier altså er enige om at bevare UnderholdningsOrkestret, er de ikke enige om, hvor pengene skal findes. 

Hos Enhedslisten mener medieordfører Jørgen Arbo-Bæhr, at det er ærgerligt, at de ikke kunne nå frem til en løsning, hvor der bliver tilført flere midler til orkestret. Han har selv foreslået, at man kunne afsætte flere af de såkaldte overskydende licensmidler til at redde orkestret.

Det har Marianne Jelved dog blankt afvist, da hun ikke vil bruge engangsmidler til at finansiere varig drift af orkestret. De borgerlige er heller ikke indstillet på at bruge flere licensmidler på det.

“Det er ærgerligt. Jeg mente så, at vi skulle finde nogle ekstra midler uden for medieaftalen, men det ville de borgerlige ikke være med til. Nu bliver vi nødt til at lave public service-kontrakten færdig, og så må vi finde ud af, hvad vi så gør,” siger Jørgen Arbo-Bæhr.

DF: Jelved bør gå af
På den borgerlige fløj er der stærk utilfredshed med kulturministerens beslutning og håndtering af hele sagen.

Dansk Folkepartis medieordfører, Morten Marinus, mener, det er “rystende og skræmmende”, at ministeren ser stort på det alternative flertal, som ville bevare orkestret.

"Det viser bare, at ministeren på intet tidspunkt har ønsket at lytte til et flertal i Folketinget. Min tillid til Marianne Jelved kan ligge på et meget lille sted nu, og jeg mener, at hun bør gå af, når hun ikke retter sig efter et flertal,” siger han.

Venstres kulturordfører, Michael Aastrup Jensen, betegner ministerens beslutning som “en total skuffelse”.

“Jeg synes, ministeren har sjoflet flertallet. Hun har ikke forhandlet med os på nogle tidspunkter, og vi har kun været til rituelle stammedansmøder, hvor vi har siddet og talt om det samme hver gang. Det forstår jeg ikke, for jeg troede, hun stod for brede flertal og forhandlinger. Derfor er jeg meget, meget skuffet,” siger han.

De borgerlige partier vil i løbet af ugen mødes for at diskutere, hvad der nu skal ske i sagen, forklarer han.

“Vi har andre værktøjer, eksempelvis forskellige parlamentariske værktøjer. Jeg vil dog ikke åbne op for det endnu,” siger Michael Aastrup Jensen.

Enhedslisten har samtidig meldt ud, at det ikke vil stemme for et beslutningsforslag om at redde orkestret, uden der bliver tilført nye midler til det. Venstre vil dog ikke gå med til at finde ekstra midler til UnderholdningsOrkestret, og derfor mener Michael Aastrup Jensen, at det ser "rigtig mørkt ud" for det.

Konservatives medieordfører, Lars Barfoed, vil ikke afvise, at orkestret kan blive genoplivet, hvis de borgerlige vinder næste folketingsvalg.

DR: Vi tager beslutningen til efterretning
DR's bestyrelsesformand, Michael Christiansen, udtaler om beslutningen:

"Jeg tager til efterretning, at ministeren har oplyst, at forhandlingerne om public service-kontrakten afsluttes på baggrund af medieforliget og DR-bestyrelsens efterfølgende beslutninger. Vi ser i DRs bestyrelse frem til at modtage udkast til public service-kontrakten fra kulturministeren," siger Michael Christiansen i en pressemeddelelse. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørgen Arbo-Bæhr

Fhv. MF (EL)
student (1977)

Marianne Jelved

Fhv. økonomiminister, kultur- og kirkeminister, MF 1987-22 og politisk leder (R), fhv. viceborgmester i Gundsø 1982-85
lærer (Hellerup Seminarium 1967), cand.pæd. i dansk (Danmarks Lærerhøjskole 1979)

Michael Aastrup Jensen

MF (V), formand, Det Udenrigspolitiske Nævn
akademiøkonom (Det Danske Erhvervsakademi 1999)

0:000:00