Kommentar af 
John Wagner

Anker-dokumentaren skaber forvirring om fakta og fiktion. Men det kunne ganske let være undgået

Problemet med TV 2's serie 'Anker' er, at der opstår alt for mange situationer, hvor seerne kan komme i tvivl om, hvad der er fakta, og hvad der er fiktion. Derfor bør TV 2, DR og andre danske udgivere se mod Norge, hvor der gøres mere ud af at deklarere gætværk og dramatiseringer, skriver John Wagner.

Problemet med tv-serien "Anker" er, at der er for mange situationer, hvor man kan komme i tvivl om, hvad der er fakta, skriver John Wagner.
Problemet med tv-serien "Anker" er, at der er for mange situationer, hvor man kan komme i tvivl om, hvad der er fakta, skriver John Wagner.Foto: Henrik Petit/TV 2
John Wagner
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Måske kunne TV 2 og instruktøren bag drama-dokumentaren "Anker", Bo Tengberg, have undgået polemikken om instruktørens ægteskab med Mette Frederiksen, hvis de som Norsk Rikskringkasting (NRK) og forfatterne bag den norske drama-serie "Makta" havde indledt hvert eneste afsnit med denne disclaimer: "Basert på sannhet, løgn og dårlig hukommelse".

Hermed ville der have været lagt en stil, hvor alt må være tilladt. Også at være mere venlig over for Anker Jørgensen, end de politiske resultater måske berettiger til.

Den norske serie ”Makta” er interessant, fordi den bidrager (positivt) til debatten om, hvordan man skal deklarere politiske dokumentarudsendelser.

John Wagner

I "Makta", der først og fremmest handler om Gro Harlem Brundtlands vej til magten i det norske Arbeiderparti og statsministerposten, får man hele fortællingen om magtkampene i partiet, krig og fred med fagbevægelsen, konflikter i ægteskabet og uhæmmet druk blandt Gro Harlem Brundtlands samtidige.

For at undgå den danske diskussion om, hvad der er henholdsvis fakta eller fiktion, har man ikke bare føromtalte disclaimer, men man har samtidig en artikel på NRKs hjemmeside efter hvert afsnit, der handler om, hvad der kan dokumenteres, hvad der nok er lidt vidtløftigt, og hvad der i den grad er opdigtet – som følge af manglende viden eller lidt manipulation for at dramatisere, eksempelvis tidsforskydning.

Jeg kan i den grad anbefale alle politisk interesserede at se "Makta". Den er et forrygende indblik i norsk politik i 1980’erne, hvor jeg som journalist havde den fornøjelse at interviewe flere af hovedpersonerne, blandt andre Gro Harlem Brundtland og hendes konservative efterfølger Kaare Willoch. Til beroligelse for dem, som kaster sig over de 12 afslørende, spændende og stærkt underholdende afsnit: Jeg var ikke med valgkamp-toget fra Oslo til Trondheim.

Læs også

Jeg spurgte for nylig venner med rod i Stortingsmiljøet, hvad de synes om "Makta" og ikke mindst boniteten i de mange påstande om magtkampene mod Gro Harlem Brundtland, drukkulturen i Arbeiderpartiet og en pudsig, grænsende til absurd, møbelhandlers involvering i topstriden. Specielt det sidste kom fuldstændig bag på mig.

Svarene var, at det alt sammen er rigtigt – selvfølgelig med forbehold for løgn og dårlig hukommelse, men det gælder altså ikke magtkampene, uhæmmet druk og heller ikke møbelhandleren på Jessheim, Arvid Engen - også kaldet Edderkoppen. Det er sandheden – ligesom Gro Harlem Brundtlands noget firkantede optræden forrygende flot fremført at skuespilleren Kathrine Thorborg Johansen.

Problemet med ”Anker” er, at der opstår alt for mange situationer, hvor man kommer i tvivl om, hvad der er fakta, og hvad der er fiktion – med andre ord: Sandhed, løgn eller dårlig hukommelse.

John Wagner

Når "Makta" er interessant for os i Danmark, skyldes det ikke bare, at norsk politik på mange måder ligner dansk politik på både godt og ondt; Anker Jørgensen havde jo også sine opslidende opgør med LO-formanden Thomas Nielsen. Jens Otto Krag og Per Hækkerup kiggede også for dybt i flasken. Og vi journalister drak både øl og til tider også snaps til frokosten i Snapstingets "rottehul". Men en karakter som den norske møbelhandler har jeg nu aldrig hørt om i dansk politik.

"Makta" er også interessant, fordi den bidrager (positivt) til debatten om, hvordan man skal deklarere politiske dokumentarudsendelser, episke fortællinger, drama-serier, fiktion – eller hvad den slags nu bør kaldes.

År tilbage var drama-serien "Borgen" med skuespilleren Sidse Babett Knudsen i hovedrollen som statsminister for "De Moderate" en kæmpe seersucces – i Danmark, i Norge, ja verden rundt via Netflix.

Hovedforfatteren Adam Price havde uomtvisteligt hentet inspiration i den politiske virkelighed med den stærke radikale leder, Margrethe Vestager, og den socialdemokratiske statsminister, Helle Thorning-Schmidt, som frontfigurer.

Læs også

Inspiration, ja, for det var et drama og fiktion, men ikke uden rod i virkelighedens verden. Måske også med et vis politisk sigte, selv om Adam Price nok ikke havde i tankerne, at Lars Løkke Rasmussen ti år senere ville danne Moderaterne.

Modsat fiktionen "Borgen", hvor handlingen, skuepladsen og personerne er helt eller delvis opdigtede, bragte DR sidste år dokumentarudsendelsen "Schlüter", hvor journalisten Anne Sofie Kragh, via interviews med andre politikere, kommentatorer og historikere, portrætterer den konservative statsminister. Jeg var selv, med min fortid som Christiansborg-journalist og senere konservativ generalsekretær i Schlüters statsminister-år og forfatter til "Schlüters politiske testamente, blandt de interviewede.

Hybrid-genren er ikke bare diskutabel. Den er i virkeligheden lidt farlig, fordi gætværk og dramatiseringer kan blive en del af den fremtidige historiefortælling.

John Wagner

I dokumentar-genren har vi også sidste år set DR-serien "Søn af en udstødt" og "Signes far" med tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen – stærkt bevægende non-fiktion.

"Schlüter" var indiskutabelt også en dokumentar, selv om Anne Sofie Krag havde udvalgt interview-personerne – andre kunne jo også have udtalt sig og anderledes – og den begrænsede TV-tid medførte nok en skævvridning fra de politiske udfordringer og resultater til proces og person. Men fiktion var det under ingen omstændigheder.

Her er problemet med "Anker" – og det har absolut intet som helst at gøre med Bo Tengbergs ægteskab med Mette Frederiksen, som er en efter min mening helt skæv debat – at der opstår alt for mange situationer i de tre afsnit, hvor man kommer i tvivl om, hvad der er fakta, og hvad der er fiktion – med andre ord: Sandhed, løgn eller dårlig hukommelse.

Hybrid-genren er ikke bare diskutabel. Den er i virkeligheden lidt farlig, fordi gætværk og dramatiseringer kan blive en del af den fremtidige historiefortælling. Derfor bør TV 2, DR og andre udgivere af den slags – som NRK – gøre meget mere ud af disclaime og sideløbende kommunikere om boniteten i beskrivelsen af politiks til tider ækle, til tider smukke tilblivelse. Ellers står kun magtkampe og druk tilbage.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

John Wagner

Politisk kommentator og bestyrelsesmedlem
journalist (DJH 1979)

Anker Jørgensen

Fhv. statsminister (S), fhv. partiformand, fhv. MF, fhv. forbundsformand
lagerarbejder

Bo Tengberg

Filmfotograf, instruktør

0:000:00