Enigma forlader brancheorganisation: Flere museer overvejer at følge trop

SOLORIDT: Museernes brancheorganisation ODM har fejlet i sit lobbyarbejde, efter museerne ikke blev en del af genåbningens fase to. Det mener Enigma-direktør Jane Sandberg, der nu har meldt sit museum ud af foreningen. Flere museer overvejer at følge trop.

Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Museerne tabte i første omgang slaget om at blive en del af fase 2 i den politisk forhandlede genåbning. I stedet kunne restauranter og caféer åbne for fadølsanlæggene og storcentrene lukke det shoppeglade folk indenfor igen.

Det skyldes først og fremmest dårlig politisk interessevaretagelse, at museerne er kommet bagerst i køen. Det mener museumsdirektør på Enigma, Jane Sandberg, der af samme grund tager konsekvensen og melder sig ud af brancheorganisationen ODM.

”Jeg er oprigtigt ked af, at vores brancheorganisation har haft så lidt gennemslagskraft og ikke er lykkedes med at vinde politisk forståelse for vores behov og de behov for kunst og kultur, som befolkningen efterspørger,” skriver hun blandt andet på sin LinkedIn-profil og tilføjer:

”Derfor har vi på #enigmamuseum meldt os ud af vores brancheorganisation ODM i går og vil nu i stedet bruge vores kræfter på selv at forsøge at tale vores sag.”

Jeg vil faktisk påstå, at en nøgtern analyse vil fastslå, at vi har haft særdeles stor indflydelse, og at vi har været særdeles professionelle i vores lobbyarbejde. 

Flemming Just
Formand, ODM

Til Altinget erkender Jane Sandberg, at handlingen er usolidarisk.

"Det er jeg helt med på. Men jeg er også nødt til at se på min virksomhed. Og lige nu kæmper jeg for min virksomheds videre liv," siger hun.

Kulturen søger nye fællesskaber
I forbindelse med coronakrisen har flere museer søgt om medlemsskab hos Dansk Erhverv, mens der sideløbende har været en diskussion om en ny paraplyorganisation, Dansk Kultur, der skal stå som en stærk stemme i den politiske interessevaretagelse af hele kulturlivet.

Enigma-museet er på forhånd og fortsat medlem af Dansk Industri, og Jane Sandberg bakker desuden fuldt op om idéen at samle kultursektoren i en større lobbyorganisation. Problemet med ODM er nemlig primært organisationens konstruktion.

"Jeg er sikker på, at ODM har gjort, hvad de kan med det, de har. Men de har ikke haft mulighed for at trække ministeriet i nogen som helst retning. Derfor er jeg optaget af, om man kunne lave en anden brancheorganisation for Dansk Kultur, som rækker bredere. Det tror jeg på er en mulighed, og jeg er i hvert fald villig til at gøre et stykke arbejde i den sammenhæng," siger Jane Sandberg.

Læs også

Moesgaard vil overveje medlemsskab
I kølvandet på udmeldingen siger flere museumsdirektører til Altinget, at de også selv vil tage deres medlemskab hos ODM op til overvejelse – dog ønsker flertallet ikke stå frem med.

Det vil Mads Kähler Holst, der er direktør på Moesgaard Museum, gerne. Han har forståelse for Jane Sandbergs beslutning og vil også selv vurdere medlemskabet på et senere tidspunkt.

”Jeg ser ikke krisen her som det bedste tidspunkt at træffe beslutningen på. Men efter krisen er vi nødt til også at se på det,” siger Mads Kähler Holst.

Han påpeger, at ODM's arbejde med at varetage interesse på tværs af museumsområdet er en stigende udfordring.

"Organisationen omfatter alt fra lokalmuseer i Grindsted og så til store kulturattraktioner, hvor vi også selv hører til. Det er virkelig svært at varetage denne her kæmpe store variation. Alle har sine egne forudsætninger og problemer i denne her krise - og sådan set også til hverdag," siger Mads Kähler Holst.

"ODM er god til kurser"
Thomas Bloch Ravn, der er direktør i Den Gamle By i Aarhus, ønsker at forblive ODM-medlem, men forstår kritikken af deres lobbyarbejde.

"Som interesseorganisation har de det svært, fordi deres medlemmer spænder fra Nationalmuseet til små lokale museer. Det er en meget bred kreds de samler sig om. Hvoraf nogle museer er meget afhængige af egne indtægter, mens det for andre museer er næsten ligegyldig," siger han og fortsætter:

"Til gengæld er ODM gode til kurser og faglige netværksmøder. Jeg kan forstå, at man står i en situation, hvor man skal spare hårdt, og derfor må prioritere i sine medlemsskaber. Men jeg ser ikke for mig, at vi står til at melde os ud af den årsag," siger Thomas Bloch Ravn.

Ulla Tofte roser Dansk Erhverv
Museet for Søfart i Helsingør er et af de museer, der under krisen har nydt godt af også at være medlem af Dansk Erhverv. Ifølge direktør Ulla Tofte er det takket være dem, at museerne i første omgang kom med i hjælpepakkerne.

"Dansk Erhverv kontaktede os og spurgte til vores behov, selvom vi er anderledes end så mange andre af deres medlemmer. Derudover har vi gjort helt enormt brug af deres juridiske rådgivere i forhold til vores ansøgninger til hjælpepakkerne," siger Ulla Tofte.

Hun mener til gengæld stadig, at ODM kan have en berettigelse - bare ikke som interesseorganisation.

"Vi bruger ODM på en anden måde. Det kan for eksempel være fagligt netværk for vores konservatorer. Men det virker til, at museernes virke og professionalisering har overhalet ODM en smule indenom," siger Ulla Tofte.

ODM: Vi har haft særdeles stor indflydelse
Flemming Just, der er formand for ODM, ærgrer sig over Enigmas udmelding, men tror ikke på, at lobbyarbejdet kunne være gjort meget bedre.

"Lobbyarbejde foregår jo i korridorerne. Men jeg vil faktisk påstå, at en nøgtern analyse vil fastslå, at vi har haft særdeles stor indflydelse, og at vi har været særdeles professionelle i vores lobbyarbejde. Vores sekretariat og jeg har haft et særdeles tæt samarbejde med kulturordførerene og Kulturministeriet på dagligt basis, som har foregået ligefrem til, at partilederne gik ind på Marienborg til forhandlinger om genåbning. Hvad der så er sket der, kan vi ikke have haft nogen indflydelse på," forklarer Flemming Just.

Han anser heller ikke det faktum, at organisationen favner en bred kreds af interesser fra små lokalmuseer til store kulturattraktioner, som en lige så stor udfordring, som nogle af museumsdirektørerne gør det til.

"Vi har omkring 175 medlemmer. Dansk Erhverv har 10.000 medlemmer, hvor nogle eksporterer, mens andre arbejder på totalt hjemmemarked. Det er noget, som enhver brancheorganisation selvfølgelig har som udfordring. Men det er ikke en større udfordring, end at det også bliver håndteret," siger Flemming Just.

Hvis det er tilfældet, hvorfor tror du så, at nogle af jeres medlemmer lufter de her bekymringer?

"Det er ikke sådan, at vi slår os på brystet, hver gang vi har den ene sejr efter den anden. Men lad mig lige minde om sagen om Arbejdsmarkedets Feriefond, hvor jeg tror, at alle aktører i markedet vil sige, at det er på grund af meget stærk lobbyarbejde fra ODM, at det trods alt er lykkedes at få 500 millioner kroner tilbage til oplevelsessektoreren. Jeg forlanger ikke, at vi skal klappes på skuldrene, men jeg appellerer bare til, at man forstår, hvad lobbyarbejde også består af, og det hårde politiske slid, der er i det," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Just

Formand, Nationalpark Vadehavet, Museumsdirektør, Sydvestjyske Museer, adjungeret professor, Syddansk Universitet
cand.mag. i historie og dansk (Aarhus Uni. 1982), dr.phil. (Aarhus Uni. 1992)

Jane Mylenberg

Debattør og selvstændig rådgiver, kommunikationskonsulent, Ungdomsringen, formand, foreningen Brobyggerne, bestyrelsesmedlem, Ungdomsbureauet
cand.phil. i kunsthistorie (Københavns Uni. 1996), journalistisk tillægsuddannelse (DJH 2001), master i kommunikation (Aarhus Uni. 2005)

Mads Kähler Holst

Direktør, Moesgaard Museum
cand.phil. i forhistorisk arkæologi (Aarhus Uni. 1999), ph.d. (Aarhus Uni. 2004)

0:000:00