Han fik ikke ministerposten på området – men Mogens Jensen blev alligevel fejret som kulturlivets mand

Onsdag strømmede personligheder fra både dansk kulturliv og politik mod Christiansborg for at fejre Mogens Jensens 60-års fødselsdag. Blandt skuespillere og museumsdirektører var også to tidligere statsministre.

"Det er sjældent, jeg i Socialdemokratiet kan holde en tale, hvor kunst og kultur er omdrejningspunktet. Men det er det for dig og har været det fra start," sagde Mette Frederiksen til Mogens Jensens fødselsdagsfejring. 
"Det er sjældent, jeg i Socialdemokratiet kan holde en tale, hvor kunst og kultur er omdrejningspunktet. Men det er det for dig og har været det fra start," sagde Mette Frederiksen til Mogens Jensens fødselsdagsfejring. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Sammensætningen af gæster til Mogens Jensens 60-års fødselsdagsfejring afspejler i sig selv, at han i alle 18 år i Folketinget har arbejdet indgående med kulturpolitik.

Onsdag inviterede han til reception i Snapstinget på Christiansborg, og med store kram og enkelte faste håndtryk tog han imod hver eneste fremmødte ved indgangen.

I den lange kø til lokalet befandt sig flere velkendte personer fra dansk kulturliv – heriblandt en stribe museumsdirektører, skuespillerne Lars Mikkelsen og Anette Støvelbæk samt tidligere studievært Reimer Bo og DR-direktør Maria Rørbye Rønn.  

Mogens Jensen er da også talrige gange i sin karriere blevet spået til at få posten som kulturminister.

Særligt efter folketingsvalget i 2019 virkede det oplagt, men her endte han altså med fødevareministerposten, som han efterfølgende ikke lagde skjul på, at han aldrig selv havde spejdet efter.

Inde i lokalet havde forhenværende S-statsminister Poul Nyrup Rasmussen og tidligere S-formand og udenrigsminister Mogens Lykketoft samt SF-veteran Holger K. Nielsen allerede fundet sig til rette.

Også kulturminister Jakob Engel-Schmidt var til stede og gik rundt og minglede med mange af gæsterne fra kulturlivet, mens andre tog selfies med dagens hovedperson.

Læs også

Efter 20 minutter var Snapstinget stopfyldt af mennesker.

Thy-pilsnere - brygget få kilometer nord for Mogens Jensens hjemstavn i Nykøbing-Mors - vin og pindemadder var stillet frem på et stort bord i midten af lokalet.  

Da Jakob Engel-Schmidt holdt tale, adresserede han netop Mogens Jensens kulturpolitiske engagement.

Og hvordan hans mangeårige erfaring med området bidrog til at holde både ministeren selv og embedsfolkene i Kulturministeriet på tæerne.

"Det er ikke løgn, at du bærer Kulturministeriets, kulturens og kulturpolitikkens historie i hjertet. Og du er i stand til at se langt tilbage og utroligt langt frem," sagde Jakob Engel Schmidt. 

Holder minister på tæerne

Allerede under deres første professionelle møde i Kulturministeriet kom Mogens Jensen med konkrete indspark til, hvordan regeringsgrundlagets visioner kunne omsættes til konkret kulturpolitik, lød det. 

Kunsten og kulturens rolle kan i mine øjne på ingen måde overvurderes.

Mogens Jensen (S)
Kulturordfører

"Jeg ved også, at kollegerne ovre i Kulturministeriet strammer sig lidt ekstra an, når du er med til møderne," tilføjede Jakob Engel-Schmidt.

Forinden havde også statsminister Mette Frederiksen betonet Mogens Jensens dybe interesse for kunsten og kulturen.

"Det er sjældent, jeg i Socialdemokratiet kan holde en tale, hvor kunst og kultur er omdrejningspunktet. Men det er det for dig og har været det fra start," sagde Mette Frederiksen.

"Der er få som dig, der kender vores billedkunst. Der er få som dig, der kender vores litteratur og vores film. Der er få som dig, der kender alle vores sange og vores melodier – inklusiv selvfølgelig drukviserne," tilføjede hun senere og vækkede stor latter i forsamlingen.

Hun kaldte desuden Mogens Jensen for "loyal", "bevægelsens mand" og "socialdemokrat fra inderst til yderst" og fremhævede hans tidligere arbejdsliv i fagbevægelsen.

Statsministeren berørte også kort og indirekte minkskandalen, som for tre år siden kostede Mogens Jensen posten som fødevareminister.  

"Du og jeg har jo prøvet lidt af hvert. Men jeg har så også set dig, hvor du måtte betale den højeste pris i dit arbejdsliv for noget, som i parentes var rigtigt at gøre," lød det fra Mette Frederiksen:   

 "Og det kan man kun – altså betale prisen - både gøre det rigtige og betale prisen og stå rank igennem det hele, hvis man bærer på de rigtige værdier."  

Den røde tråd

Da Poul Nyrup Rasmussen tog ordet, beskrev han Mogens Jensen som en loyal og arbejdsom partisoldat.

Han beskrev også, hvordan Mogens Jensen forbilledligt evnede at trække tråde tilbage til tankegodset hos Danmarks første kulturminister – socialdemokraten Julius Bomholt.

Poul Nyrup Rasmussen og Mogens Jensen kender hinanden tilbage fra valgkampen i 2001. Her rejste Mogens Jensen med rundt i landet og hjalp den daværende statsminister med at føre kampagne.   

Og da Mogens Jensen få år senere selv meldte sig som folketingskandidat, gjorde han sig for første gang bemærket i den bredere offentlighed ved at optræde med parodier på netop Poul Nyrup Rasmussen.   

"Du har altid stillet op for det her parti," sagde Poul Nyrup Rasmussen og uddybede:  

"Du er en helstøbt socialdemokrat. Hvis sådan en findes, så er det dig."  

Han bad til slut Mogens Jensen om at komme op til mikrofonen, for at de sammen kunne synge en sang. 

Valget var faldet på sangen ‘Ganløse-Vanløse’. Et stykke socialdemokratisk bestillingsarbejde fra den skæbnesvangre valgkamp i 2001 - oprindeligt leveret af Keld og Hilda for at få danskerne til stemmeurnerne. 

Det, der har været en rød tråd igennem hele mit liv, det er kunsten og kulturen

Mogens Jensen (S)
Kulturordfører

Trods manglende valgsang i Venstres og Anders Fogh Rasmussens lejr endte valget i 2001 som bekendt med, at Socialdemokratiet fik fravristet regeringsmagten og først genvandt den igen et årti senere.   

22 år senere står sangens utilstrækkelige effekt på et afgørende valgresultat dog tilsyneladende ikke i vejen for dens evne til at frembringe både smil og grin blandt gæsterne.   

Halvanden time inde i receptionen var der tyndet godt ud i antallet af gæster.  

Før Mogens Jensen selv tog ordet, var de tilbageværende blevet underholdt med klassisk violinspil og et overraskende indslag fra Christiansborg-revyen, som fødselaren også selv har deltaget i.   

Da Mogens Jensen takkede Mette Frederiksen, Poul Nyrup Rasmussen og Jakob Engel-Schmidt, spejdede flere efter dem, selvom de ikke længere var at finde i rummet.  

"Det, der har været en rød tråd igennem hele mit liv, det er kunsten og kulturen," sagde Mogens Jensen.   

"Kunsten og kulturens rolle kan i mine øjne på ingen måde overvurderes. Det er rugbrød, det er ikke flødeskum, det er vitaminer, det er ikke slik. Det er livsnødvendigt – and don’t get me started on that one!"  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mogens Jensen

MF (S), næstformand for Socialdemokratiet, fhv. minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde
Fagbevægelsens lederuddannelse (LO-Skolen 1999)

Jakob Engel-Schmidt

Kulturminister, MF (M)
officer af reserven (Kongens Artilleriregiment 2003), cand.merc. i international business (CBS 2010)

Poul Nyrup Rasmussen

Protektor, Det Sociale Netværk/headspace Danmark, fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. formand, PES & LORC, fhv. MEP
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)

0:000:00