Debat

Hellere gode skoler end gode koncerter

DEBAT: Hedensted Kommune er den kommune i Danmark, som bruger færrest penge på kulturen. Kirsten Terkilsen (V), borgmester i Hedensted Kommune, forklarer, at det skyldes, at det er borgernes værdier, som skaber kulturen i kommunen og ikke blot er noget man køber.
Kirsten Terkilsen,
borgmester i Hedensted Kommune, mener, at kultur ikke blot kan købes, men skabes blandt borgerne.
Kirsten Terkilsen, borgmester i Hedensted Kommune, mener, at kultur ikke blot kan købes, men skabes blandt borgerne.Foto: Pressefoto / Venstre
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det betyder ikke, at vores kulturoplevelser begrænses til fællessang i borgerhuset (hvilket i øvrigt også kan være en fantastisk oplevelse). Hvert år holdes for eksempel DM i Revy i Juelsminde, mens der på Palsgaard Slot holdes årlige sommerspil med musicals af meget høj kvalitet.

Kirsten Terkilsen
Borgmester i Hedensted Kommune
Fakta
Kulturdebatten har til formål at styrke den kulturpolitiske debat. Altinget.dk | Kultur har de sidste par måneder sat fokus på kultur i kommunerne.

Du er altid velkommen til at deltage i debatten - hvad enten det er med et indlæg eller med kommentarer til andre debattørers indlæg.

Send dit indlæg til [email protected].

Af Kirsten Terkilsen
Borgmester i Hedensted Kommune
 
Det handler først og fremmest om gode skoler og tryghed, når en familie vælger bopæl. Det har Hedensted Kommune fået bekræftet i en Epinion-måling foretaget i Midt- og Østjylland. Mere end 6 ud af 10 peger på gode skoler. Kun 2 ud af 10 peger på kulturelle tilbud.

Da vi i vinters lancerede vores brandingkampagne, der skal tiltrække både borgere og erhverv, var det vigtigt for os, at den handlede om, hvad der betyder noget for borgerne. Derfor er det også utrolig positivt, at så mange af de 200 adspurgte børnefamilier peger på netop de forhold, vi lægger vægt på.

Hedensted Kommune består jo af velfungerende 29 lokalsamfund, der hver især er præget af handlekraft, fællesskab og samarbejde. Og hvor der er gode skoler og andre institutioner i størstedelen af dem. Derfor har vi også valgt at brande os med det nye navn Hedenstederne.

Kultur kan ikke kun købes for penge 
Hvad enten det handler om at tiltrække nye borgere eller fastholde de eksisterende, er vi meget bevidste om, at det ikke er gjort med enkeltstående initiativer som for eksempel koncerter og sportsaktiviteter.
 
Derfor har jeg intet problem med, at vi er den kommune i landet, der bruger færrest penge på ”formel” kultur per borger. Og jeg svarer det samme, hver gang nogen spørger, hvorfor vi prioriterer de kommunale midler sådan. Det gør vi, fordi kultur ikke (kun) kan købes for penge. For os handler kultur om de grundlæggende værdier blandt kommunens borgere, og om det liv og de aktiviteter, som disse værdier afstedkommer.
 
Ved at arbejde sammen – borgere, kommune, erhvervsliv, foreninger – skaber vi kultur, som betyder noget for de mennesker, som bor her, og de som besøger os. Vi kalder det ”Kultur i græshøjde”, fordi det er en kultur der vokser op nedefra – en kultur, som engagerer, giver livsglæde og oplevelser.

Det betyder ikke, at vores kulturoplevelser begrænses til fællessang i borgerhuset (hvilket i øvrigt også kan være en fantastisk oplevelse). Hvert år holdes for eksempel DM i Revy i Juelsminde, mens der på Palsgaard Slot holdes årlige sommerspil med musicals af meget høj kvalitet.
 
Gademusikfestivaller, Fortællefestival, Uldum Mølle der både maler mel og fungerer som museum samt masser af lokale kunst- og musikforeninger bidrager til kulturoplevelserne. Og der ”produktudvikles” løbende.
 
Vi er ikke i konkurrence med nabokommuner
Vores statsanerkendte landbrugsmuseum Glud Museum har etableret projektet ”Kend din landsby”, hvor en museumsmedarbejder via interview af lokale ildsjæle skriver historier fra forskellige områder i kommunen. Ud over at formidle historierne på museet, er der lokalt opstillet skilte med QR-koder, som linker til historien. På den måde befinder museet sig pludselig på mere end én fysisk adresse, ligesom museet repræsenterer langt flere lokalområder og deres kultur.

Jeg er overbevist om, at når danskerne i århundreder har boet i stærke, trygge lokalsamfund, så vil de ikke pludselig kun have storbyer med koncerter og sportsarrangementer. De seneste års krise har givet tendens til urbanisering.
 
Men vi har måske mere end nogensinde muligheden for at kombinere tingene. Når det handler om kultur, skal vi ikke i direkte konkurrence med vores nabokommuner. Hvis vi i Hedensted – ligesom i vores nabobyer Horsens og Vejle - etablerer teater, kulturhuse og store koncerter, ville vi jo bare skulle hugge hinandens kunder – og alle få det svært ved at drive en rentabel forretning.
 
Samtidig er det jo også sådan, at folk rask væk rejser til London for at se musical og til München for at se fodboldkamp. I Hedensted er vi tæt på både Billund Lufthavn, den tyske grænse og Horsens’ store koncerter og andre kulturtilbud. Alt sammen, samtidig med at man er en del af en lokalkultur og den nærhed og sammenhold, der følger med.

Læs mere om at bo og drive erhverv i Hedensted Kommune på www.hedenstederne.dk. Her fremgår det også, at Arbejderbevægelsens Erhvervsråd tidligere har kåret Hedensted Kommune som landets 6. bedste kommune at bo i.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00