Her står fronterne i orkester-striden

STATUS: Trods samråd og timelang debat i Folketingssalen er kulturministeren og medieordførerne ikke nået nærmere en aftale om UnderholdningsOrkestrets fremtid. Forhandlingerne fortsætter i næste uge. Altinget giver dig her et overblik over fronterne på Christiansborg.

Kulturminister Marianne Jelved (R) arbejder nu på et nyt kompromisforslag om UnderholdningsOrkestret, som hun skal forhandle med de andre partier i næste uge.
Kulturminister Marianne Jelved (R) arbejder nu på et nyt kompromisforslag om UnderholdningsOrkestret, som hun skal forhandle med de andre partier i næste uge.Foto: ft.dk
Per Bang Thomsen

Det er absolut ikke politisk hverdagskost, at begreber som public service-kontrakt, medieforlig og armslængdeprincippet får lov til at fylde ret meget i debatten på Christiansborg. 

Men det var netop det, der skete, da kulturminister Marianne Jelved (R) onsdag tørnede sammen med folketingspartiernes medieordførere om UnderholdningsOrkestrets fremtid.

Først i et to timer langt åbent samråd. Og dernæst i en forespørgselsdebat, som lagde beslag på en stor del af eftermiddagen.

Trods den langstrakte debat, hvor der blev udvekslet mange hårde gloser, er det endnu uvist, hvad der kommer til at ske med orkestret. Forhandlingerne fortsætter i næste uge, og meldingen fra medieordførerne var onsdag eftermiddag, at der fortsat er lang vej igen.

Hvor står de politiske fronter?
Et bredt politisk flertal bestående af Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative, Enhedslisten, det færøske folketingsmedlem Edmund Joensen samt Liberal Alliance kræver fortsat, at DR freder det historiske orkester, som det ellers vil lukke som en del af en større spareplan.

Derfor vil de have kulturministeren til at skrive UnderholdningsOrkestret ind i den public service-kontrakt, som hun inden årsskiftet skal indgå med DR.

Marianne Jelved har fra dag ét af afvist at blande sig i DR’s økonomiske prioriteringer. For hende er der tale om et klokkeklart brud på armslængdeprincippet, hvis politikerne blander sig i, hvordan DR udmønter de besparelser, som politikerne har pålagt dem i forbindelse med medieforliget.

Under samrådet konstaterede hun dog, at der fortsat er et flertal, der vil bevare UnderholdningsOrkestret.

“Men der er ingen enighed om, hvordan vi kommer videre i sagen. For DR får ikke flere penge til drift,” sagde kulturministeren.

Hvad vil kulturministeren gøre?
Marianne Jelved går fortsat efter et kompromis, som alle partierne kan se sig selv i. Men det bliver ikke det forslag fra DR, som hun præsenterede for ordførere i sidste uge.

Det gik ud på fortsat at skrotte UnderholdningsOrkestret og overføre nogle ekstra millioner til DR’s SymfoniOrkester. De skulle bruges på at oprette et nyt kammerorkester, som kunne overtage UnderholdningsOrkestrets forpligtigelser.

Men det blev skudt ned af Enhedslisten samt størstedelen af de borgerlige partier. Derfor tænker kulturministeren “i andre baner”, som hun understregede under samrådet.

Mere konkret ønskede hun dog ikke at være.

Hvilke løsningsbud har de borgerlige og Enhedslisten?
De borgerlige og Enhedlisten mener som bekendt fortsat, at orkestret skal overleve.

Og kort inden forespørgselsdebatten onsdag fremlagde partierne på nær Liberal Alliance en vedtagelsestekst, som torsdag formiddag var til afstemning i Folketingssalen. Her opfordrer de ministeren “til fortsatte forhandlinger for at sikre økonomi til at bevare UnderholdningsOrkestret uden alternative besparelser for DR’s budget” og understreger, at forhandlingerne skal foregå “inden for rammerne af medieforliget”. 

Et flertal uden om regeringen bestående af Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, Enhedslisten samt det færøske folketingsmedlem Edmund Joensen (SP) stemte for vedtagelsen, og regeringen er dermed i mindretal. 58 stemte for, mens 55 stemte imod. 

Hvordan pengene til orkestret så skal findes, er dog uvist.

DR står ifølge medieforliget til at få halvdelen af de såkaldte overskydende licensmidler. Men Enhedslisten har foreslået, at procentdelen hæves, så man på den måde kan finansiere orkestret, uden at andre medarbejdere bliver fyret. Det afviser Venstre dog blankt.

“Vi ønsker at bruge op til 50 procent af de overskydende licensmidler på orkestret. Derudover har vi foreslået, at vi kan kigge på et eventuelt overskud af DR’s drift. Det skal bare ikke betyde flere nye penge til DR,” siger Venstres kulturordfører, Michael Aastrup Jensen.

Kulturministeren afviste dog under samrådet, at hun vil bruge de overskydende licensmidler til det.

“Vi kan ikke bruge engangsindtægter til at finansiere en varig drift,” sagde Marianne Jelved og påpegede flere gange, at det alternative flertal ikke er enige om finansieringen.

Hun sammenligede blandt andet den nye vedtagelsestekst med “Oraklet fra Delfi”.

“Som jeg hører det, kan man lægge rigtig mange forskellige ting i det. Derfor bliver det spændende, hvad vi kan finde ud af i næste uge.”

Liberal Alliance bakker ikke op om vedtagelsesteksten, men vil gerne have skrevet orkestret ind i den kommende public service-kontrakt. Ifølge medieordfører Mette Bock bør DR hurtigst muligt diske op med et kompromisforslag, som ministeren kan tage med til forhandlingerne.

“DR’s beslutning om at lukke orkestret var tonedøv. Og de har været ekstremt ubehjælpsomme, passive og tavse, som sagen har udviklet sig. De har taget ministeren som gidsel, og derfor ville det være dejligt, hvis DR selv påtog sig det ansvar at finde en løsning,” siger Mette Bock.

Hvad sker der nu?
Kulturministeren vil indkalde de andre partier til forhandlinger i næste uge.

Public service-kontrakten skal nemlig indgås inden årsskiftet, og derfor har de yderst travlt, hvis de skal nå at finde en løsning inden juleferien.

Formelt set er det dog kulturministeren, der indgår public service-kontrakten med DR. Derfor kan hun vælge at se stort på de andre partiers protester og skrive UnderholdningsOrkestret helt ud af den nye kontrakt. Der er dog politisk kutyme for, at de andre medieordførere bliver hørt. Og intet tyder på, at hun vil bryde med den.

Den radikale minister er kendt for at indgå brede forlig. Og selv om der ikke er flere store kulturpolitiske aftaler, der skal forhandles på plads inden det kommende valg, ønsker hun ikke at forpeste arbejdsklimaet med de andre partier.

Forløbet omkring orkesterlukningen har dog slået skår af forholdet mellem ministeren og de andre partier. Kulturministeriet blev nemlig informeret af DR’s ledelse om lukningsplanerne, i dagene op til at DR’s bestyrelse skulle tage stilling til spareplanen. Og spørger man både de borgerlige og de røde støttepartier, skulle hun straks have informeret ordførerkredsen om DR’s planer, da orkestret er skrevet ind i den nuværende kontrakt.

Det afviser ministeren dog fortsat blankt. Det er nemlig DR’s ledelses eget ansvar at udmønte den spareplan, som politikerne har pålagt dem, mener Marianne Jelved.

“Derfor kunne jeg blot sige “nå” og tage beslutningen til efterretning,” siger hun.

Hvad sker der på længere sigt?
Spørgsmålet er dog, om en kulturminister fortsat bare kan sige “nå”, når DR’s ledelse informerer ministeriet om spareplaner.

Sagen om orkestret har nemlig sat fornyet fokus på armslængdeprincippet og forholdet mellem DR og politikerne på Christiansborg.

Kulturministeren mener fortsat, at der er tale om et brud på armslængdeprincippet, at politikerne blander sig DR-ledelsens prioritering.

“Jeg accepterer DR’s valg, og jeg har ikke på noget tidspunkt udtalt mig om UnderholdningsOrkestret. For det er sådan set ikke det, det handler om. Det handler derimod om at acceptere DR’s bud på, hvordan de løfter den opgave, de har fået via den økonomiske ramme, vi har givet dem,” siger hun.

De borgerlige afviser dog blankt, at der er tale om et brud på armslængdeprincippet, og derfor er der lagt op til en længere debat om både det princip og forholdet mellem DR og politikerne, når stormen har lagt sig.

For de blå partier er langtfra tilfredse med DR’s prioriteringer og ageren i hele sagen. Derfor kan det meget vel forværre forholdet mellem DR og de borgerlige, som lige nu står til at vinde næste folketingsvalg.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marianne Jelved

Fhv. økonomiminister, kultur- og kirkeminister, MF 1987-22 og politisk leder (R), fhv. viceborgmester i Gundsø 1982-85
lærer (Hellerup Seminarium 1967), cand.pæd. i dansk (Danmarks Lærerhøjskole 1979)

Mette Bock

Sognepræst, Horsens Provsti, tv-vært, Dk4, fhv. kultur- og kirkeminister og MF (LA)
cand.phil. i filosofi (Odense Uni. 1982), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1986)

Michael Aastrup Jensen

MF (V), formand, Det Udenrigspolitiske Nævn
akademiøkonom (Det Danske Erhvervsakademi 1999)

0:000:00