Debat

Hvor blev hele teaterturné-området af?

DEBAT: Hele teaterturné-området har ikke en offentlig statistik over solgte billetter. Det går især ud over projektteatrene, som kommer til at fremstå forkert i debatten om mængden af solgte teaterbilletter. Det skriver Christina Krøll, sekretariatschef for Teaterbilletter.dk.
Den nuværende metode til at udregne antal solgte teaterbilletter er misvisende, og der skal derfor udvikles en ny, skriver Christina Krøll, sekretariatschef for Teaterbilletter.dk
Den nuværende metode til at udregne antal solgte teaterbilletter er misvisende, og der skal derfor udvikles en ny, skriver Christina Krøll, sekretariatschef for Teaterbilletter.dk Foto: Jakob Carlsen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Særligt projektteatre, som sjældent råder over egen scene, men som netop er flittige turnesælgere, kommer dermed til at stå i et helt forkert lys med kun 573 solgte billetter per million kroner i bevilling og hele 3.256 antal tilskuere, hvoraf en meget betragtelig del må udgøre turnesalget.

Christina Krøll
Sekretariatschef for Teaterbilletter.dk

Af Christina Krøll
Sekretariatschef for Teaterbilletter.dk 

Teaterdebatten om mængden af solgte danske teaterbilletter blev for nylig åbnet igen her på Altinget.dk. Dog er der væsentlige mangler i datagrundlaget, som det er nødvendigt at kende til.

På foranledning af Michael Aastrup Jensen, kulturordfører for Venstre, udarbejdede Kulturministeriet i foråret en undersøgelse, der skulle afdække den offentlige støtte på teaterområdet.

Undersøgelsen kom 8. maj 2014, og Altinget.dk bragte den i store træk 15. maj, og på den baggrund udtalte flere af teaterbranchens aktører sig, og senest blandede vores kulturminister, Marianne Jelved, sig i debatten om teaterstøtten.

En diskussion på falske præmisser
Danmarks Statistik anvendes som kilde til at besvare Michael Aastrup Jensens spørgsmål, herunder hvor mange billetter de enkelte typer teatre i Danmark har solgt for hver millioner kroner bevilget i støtte.

Spørgsmålet kan slet og ret ikke besvares, sådan som Danmarks Statistik er opbygget. Embedsværket har taget forbehold i besvarelsen, men det overses tilsyneladende af debattørerne, og det afstedkommer en diskussion, hvor præmissen og dermed resultatet er så fejlbehæftet, at det slet ikke giver mening.

Alle teaterproducenter indberetter selv til Danmarks Statistik. De indberetter antal solgte billetter på egne scener, og dernæst indberetter de antal formodede tilskuere til alle de forestillinger, de har solgt til andre aktører – det vil sige hovedsageligt solgt på turne. Det betyder, at hele turnéområdet ikke har en offentlig statistik over solgte billetter – kun antal tilskuere.

Særligt projektteatre, som sjældent råder over egen scene, men som netop er flittige turnesælgere, kommer dermed til at stå i et helt forkert lys med kun 573 solgte billetter per million kroner i bevilling og hele 3.256 antal tilskuere, hvoraf en meget betragtelig del må udgøre turnesalget.

Danmarks Teaterforeninger skriver, at 330.000 publikummer besøger deres teatre, og langt de fleste køber deres billet. Tilsvarende sælger Kulturhusene uden for Danmarks Teaterforeninger ved et skøn i omegnen af 100.000 teaterbilletter. Dertil skal så lægges alle de billetter, der formidles via kommunale institutioner, det vil sige børnehaver, biblioteker og skoler, og her kan der anlægge et skøn på ca. 250-280.000 billetter. Der er altså røget omkring 700.000 billetter ud af undersøgelsen/debatten eller en tredjedel af billetterne på årsbasis.

Nye løsninger kan skabe en mere korrekt udregning
Tidligere gav det god mening, at Danmarks Statistik var opbygget på denne måde, idet arbejdet med at få indberetninger fra alle de små arrangører og kommunerne har været alt for omstændeligt.

I dag findes der andre potentielle løsninger, som vi her hos Teaterbilletter.dk meget gerne vil arbejde sammen om at få udviklet. Det datagrundlag, der er skabt med den store database Tereba og scenen.dk, kunne med nogen udvikling anvendes som indberetningskilde inkl. billetsalg til Danmarks Statistik.

Det er dejligt, hvis der igen kommer mere fokus på kulturen op til finanslovsforhandlingerne. Det mindste, man kan forlange, er dog, at tolkningen af datagrundlaget er i orden, når en debat af denne type rejses.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00