Jelved: Venstre falder i med begge ben

DEBAT: Venstres voldsomme indvendinger mod støtten fra Statens Kunstfond til Dukkepartiet beviser, at det kunstneriske projekt, Dukkepartiet, er lykkedes, skriver kulturminister Marianne Jelved i dette svar på kritikken fra Venstres kulturordfører, Michael Aastrup Jensen.

Af Marianne Jelved (R)
Kulturminister

Når Venstres kulturordfører forleden kalder Statens Kunstfonds støtte til Dukkepartiet for ”uacceptabel” og i samme omgang konstaterer, at ”kunsten ikke skal være en aktiv del af det politiske system”,  fører han selv det bedste bevis for, at det kunstneriske projekt Dukkepartiet er lykkedes.

Som det fremgår af Dukkepartiets egen formålsbeskrivelse, vil man som happening og værk imitere og udstille politikernes manglende fokus på reelt politisk indhold. Og Venstre falder i med begge ben.

Som Solvognen
Selvom Dukkepartiet indsamler vælgererklæringer, tror jeg ikke, at nogen andre end måske netop lige Michael Aastrup Jensen  forestiller sig, at de faktisk stiller op. Det er jo bare en del af deres performance og værk. De er kunstnere uden scene og bevæger sig på samme scene som os andre. De bedriver en form for kunst, som i øvrigt ikke er ny – nemlig aktioner – som man tidligere kender fra eksempelvis Solvognen.

Når det er sagt, er man altid velkommen til at diskutere Kunstfondens dispositioner, og den diskussion går helt tilbage til Rindal. Men det er kunstens væsen, at den sætter problemstillinger og eksistentielle spørgsmål til debat. Og hvis Dukkepartiet starter en debat om det politiske system, er det da et centralt tema i et demokrati. Det er dog afgørende at vi overlader det til fagfolk og ikke politikerne at afgøre, hvornår noget er kunst eller ej.

Kunstfonden er til for at skabe den armslængde mellem det politiske niveau og støtten af kunstnere, hvilke både jeg og et bredt flertal i Folketinget bakker op om.

 

Forrige artikel R: Kultureliten skal ud af sit elfenbenstårn R: Kultureliten skal ud af sit elfenbenstårn Næste artikel DF: EU-udspil truer danske mediers levebrød DF: EU-udspil truer danske mediers levebrød