Oplysningsforbund: Kreative tilbud kan være et alternativ til lange psykologventetider

Andelen af unge med stress og depression er stigende. Samtidig er ventetiden for psykologbehandling lang. Derfor er der brug for alternativer til bedre trivsel, og her kan kreative processer spille en rolle, skriver Elsebeth Gerner Nielsen og Bjørn Salling.

'Ler former mennesker' er et keramikkursus i Aalborg for unge mellem&nbsp;18 og 30 år, som&nbsp;lider af stress, angst eller depression.&nbsp;44 unge har indtil videre gennemført et forløb. Heraf har 38 dokumenteret bedre mental trivsel, skriver&nbsp;<a target="" rel="">Elsebeth Gerner Nielsen og&nbsp;</a><a target="" rel="">Bjørn Salling.</a>
'Ler former mennesker' er et keramikkursus i Aalborg for unge mellem 18 og 30 år, som lider af stress, angst eller depression. 44 unge har indtil videre gennemført et forløb. Heraf har 38 dokumenteret bedre mental trivsel, skriver Elsebeth Gerner Nielsen og Bjørn Salling.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

I Aalborg har man fundet ud af, at et keramikkursus i en aftenskole forbedrer den mentale trivsel for næsten ni ud af ti unge med stress, angst eller depression. Allerede efter seks mødegange kan de unge berette om bedre humør og mere energi. Og det til trods for, at kurset slet ikke handler om mental sundhed, men alene underviser de unge i konkrete teknikker og lader dem øve sig.

Men inden vi dykker ned i de virksomme mekanismer bag de meget interessante resultater, må vi hellere sætte scenen og fortælle lidt mere om de unge og deres udfordringer.

Mange unge føler sig utilstrækkelige, skriver Christian Hjortkjær i sin bog, der netop har titlen 'Utilstrækkelig'. Utilstrækkeligheden kommer af alle de mange idealer om at vælge sit eget liv og være fri og lykkelig, samt af at godt ikke er godt nok, hvis bedre er en mulighed.

Altinget logoKultur
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kultur kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00