Kommentar af 
Poul Madsen

Poul Madsen: Mette Frederiksens nyfundne ærlighed er den eneste vej ud af vælgerkrisen

Hvor vanvittigt det end lyder, så afhænger Mette Frederiksen og Socialdemokratiets genopståen til fordums styrke af, at hun fastholder sin nye sårbarhed og ydmyghed, skriver Poul Madsen.

Siden sidste Folketingsvalget er det lykkedes Socialdemokratiet at smide 40 procent af deres vælgere over bord. Det må være en ny danmarksrekord, skriver Poul Madsen.
Siden sidste Folketingsvalget er det lykkedes Socialdemokratiet at smide 40 procent af deres vælgere over bord. Det må være en ny danmarksrekord, skriver Poul Madsen.Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Poul Madsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Jeg så en ny Mette Frederiksen tirsdag. Hun var sårbar og indrømmende.

Væk var hendes panser, der som et andet missilskjold i de seneste år har afvist al kritik og forvandlet hende fra en superpopulær corona-general til en af de mest upopulære regeringsledere i årtier.

Men hvis Mette Frederiksen er i stand til at fastholde den nye ærlighed, er det i virkeligheden Socialdemokratiets bedste chance for et comeback efter det totale knockout til europaparlamentsvalget.

Det hele sker naturligvis på en utrolig trist baggrund, og det er fuldstændig ligegyldigt, hvor hårdt og hvor den sindsforvirrede gadekunstner fra Polen ramte. Det var et angreb på det danske demokrati og hele vores åbne kultur.  

Jeg forstår godt, at Mette Frederiksen blev chokeret, og at det åbnede op for en helt masse andre ting, som hun sagde til TV 2 tirsdag.

Jeg har selv – naturligvis i en meget mindre målestok – oplevet det der med at have forsvaret sig selv, og det man gør, i meget lang tid.

Hvis Mette Frederiksen er i stand til at fastholde den nye ærlighed, er det i virkeligheden Socialdemokratiets bedste chance for et comeback.

Poul Madsen

Man opbygger et panser, så man ikke tager den kritik ind, som hagler ned om ørerne på en på de sociale medier i en uendelighed, dag efter dag, måned efter måned, samtidig med at man også konstant skal høre på, hvad man burde have gjort fra alle mulige selvbestaltede eksperter.

Den eneste måde, at overleve i det på, er at opbygge et tykkere og tykkere panser, så ingen trænger ind til der, hvor det gør ondt. Det fortsatte indtil, jeg væltede på min cykel og fik en hjernerystelse. Mette Frederiksen blev ramt på skulderen af en knytnæve. Det, der ikke kunne ske, var sket. Nogen var trængt igennem panseret og ind til sårbarheden.

Men hvor vanvittigt det end lyder, så ligger Mette Frederiksen og socialdemokraternes genopståen til fordums styrke i, at hun fastholder den nye sårbarhed og ydmyghed.

Valget til Europa-Parlamentet var skelsættende, fordi den var en selvskabt katastrofe. Ingen andre end Mette Frederiksen og hende nærmeste bærer ansvaret.

Christel Schaldemose var sendt på en umulig mission i en tid, hvor kun de allermest loyale socialdemokrater stemmer på partiet for gammel venerations skyld og på trods af nutiden.

Læs også

Aldrig har socialdemokraterne deltaget i en så upopulær regering som SVM. Den er så inderligt imod alt, hvad socialdemokraterne har kæmpet imod de sidste 20 år – nemlig Venstre og Lars Løkke Rasmussen.

Derfor har Socialdemokratiet givet plads til, at SF har kunnet poppe op og vise sig frem som det nutidige, moderne Socialdemokrati.

På kun 19 måneder siden sidste Folketingsvalget er det lykkedes Socialdemokratiet at smide 40 procent af deres vælgere over bord. Det må være en ny danmarksrekord.  

Det var samtidig pinligt at opleve, at ingen af de toneangivende socialdemokrater støttede Christel Schaldemose i nederlagets stund. Hun måtte stå helt alene og modtage partikammeraternes hån.

Mette Frederiksen var lovlig undskyldt, men hvor var Nicolai Wammen? Han spås, at have de bedste chancer for at blive Mette Frederiksens afløser.

Hun er nødt til at få Socialdemokratiet til igen at blive socialdemokratisk. Og for mig kan det umuligt ske i SVM-regeringen.

Poul Madsen

Wammen gemte sig indtil tirsdag, hvor han sagde det samme ligegyldige pladder som Socialdemokratiets svar på Komiske Ali, Christian Rabjerg Madsen, havde plapret løs med, siden katastrofe-resultatet blev kendt søndag aften. Der var tale om en generel nedslidning, "fordi vi har været i regering i mange år, og vi fik trods alt tre mandater".

Mette Frederiksen var anderledes ærlig, for første gang i lang tid.

Denne ærlighed er den eneste vej ud af krisen. Men samtidig er der brug for en ærlig socialdemokratisk politik. Ikke alt bragesnakken om store nødvendige reformer.

Socialdemokratiets har altid levet højt på, at de havde vores tillid, fordi de bekræftede os i fortællingen om, at de hele tiden drejede på de nødvendige knapper, så vi glidende og uden de store bump kunne få justeret vores hverdag og velfærdssamfund.

Vi vil ikke have dramatiske forandringer, og vi vil ikke opgive velerhvervede rettigheder. Hvis nogen har været i tvivl om det, så burde store bededag have dokumenteret, at sådan er vi danskere.

Store bededag bør stå for alle socialdemokrater som et skræmmeeksempel på en fejllæsning af befolkningen. Siden har man gjort tingene endnu værre ved at fremture med, at alle skal arbejde mere, hvilket både er unødvendigt og yderst upopulært.

De mange millioner danskere, der hele tiden overvejer at stemme på Socialdemokratiet, gider ikke høre mere snak om store reformer. Få sygehusene, folkeskolen og ældreplejen til at fungere og overlad alle de store ord til Lars Løkke Rasmussen og krav om skattelettelser til Venstre.

Og så er vi netop ved den nye, ærlige Mette Fredriksens hovedproblem. Rækker den nye ærligheden til at indrømme, at SVM-regeringen aldrig kommer til at fungere?

Venstre har efter det overraskende positive europaparlamentsvalg fået ny selvtillid. Nu skal de borgerligt liberale skattelettelser trynes igennem, og Lars Løkke Rasmussen, der er en politisk tryllekunstner i overlevelse, taler åbent om, at regeringen skal "redefineres".

Denne redefinering kan umuligt lykkes, fordi socialdemokraterne har brug for en tydeligere socialdemokratisk politik. Og det får de ikke. Det vil være selvmord for Venstre.

Så når nu Mette Frederiksen forhåbentlig snart kommer ud på den anden side, så venter det sværeste valg af alle. Hun er nødt til at få Socialdemokratiet til igen at blive socialdemokratisk. Og for mig kan det umuligt ske i SVM-regeringen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Poul Madsen

Kommunikationsrådgiver og kommentator, podcastvært, foredragsholder og forfatter
journalist (Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus 1988)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024