Regeringen presses for grænseåbninger: Disse EU-lande er allerede på vej

OVERSIGT: To måneder efter at grænsekontrollen i forbindelse med coronaepidemien blev skærpet rundt om i verden, melder flere lande nu ud, at de vil rulle kontrollen tilbage. Partier i Danmark presser regeringen for det samme. Få dit overblik her.

Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Senest 1. juni skal regeringen melde ud, hvornår indrejseforbuddet ventes at ophøre.

Det fremgik af den politiske aftale om genåbningens fase to under coronakrisen, som blev forhandlet på plads på Marienborg i sidste uge.

Flere lande har siden meldt deres planer ud for, hvornår de er klar til at lempe grænsekontrollen, heriblandt Tyskland:

"Vi er principielt klar til at åbne grænsen til Danmark, men vil finde ud af det præcise tidspunkt sammen med den danske regering, hvis beslutning vi afventer," lød det fra den tyske indenrigsminister, Horst Seehofer, på et pressemøde onsdag.

Allerede lørdag åbner landet sin grænse mod Luxembourg, mens grænserne mellem Frankrig, Østrig og Schweiz åbnes 15. juni for alle de involverede nationaliteter.

Det er i dag nøjagtig to måneder siden, der den 14. marts blev indført indrejseforbud i Danmark for alle udlændinge uden et såkaldt anerkendelsesværdigt formål. 

Partier presser på
Selvom alle Folketingets partier nikkede ja til, at regeringen kunne vente til 1. juni med at melde noget ud om grænseåbningen, presser flere af partierne stadig på for, at det sker i dag hellere end i morgen.

Både Venstre, LA, Konservative og Radikale gik til forhandlingerne om genåbningen med et ønske om en snarlig grænseåbning til gavn for det hårdt ramte turisterhverv.

Og efter tyskernes fremstrakte hånd har Radikales partileder, Morten Østergaard, foreslået at åbne grænsen allerede i denne weekend.

"Der er et stående tilbud fra Tyskland om normalisering af grænsen fra på fredag. Grænseåbning har kæmpe økonomisk betydning for os alle og kæmpe menneskelig betydning for de mange, som savner kærester og slægtninge. Alles klar!" skriver han på Twitter.

Samme opfordring er kommet fra Jakob Ellemann-Jensen (V) og Søren Pape Poulsen (K).

S vil koordinere med de nordiske lande
Justitsminister Nick Hækkerup (S) har dog siden forklaret, at man har givet besked og udvist interesse i at åbne grænserne over for tyskerne.

"Men det skal ske forsvarligt, og det skal ske på en måde, hvor vi koordinerer det med de øvrige nordiske lande," siger han. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

Nick Hækkerup

Direktør, Bryggeriforeningen
cand.jur. (Københavns Uni. 1994), ph.d. i EU og folkeret (Københavns Uni. 1998)

0:000:00