Rigsarkivar under kritik efter besparelser på læsesale

ARKIVALIER: En forening af historikere kritiserer rigsarkivar Asbjørn Hellum for at sætte den fri og lige adgang til landets kulturarv under pres, efter åbningstiderne på Rigsarkivets fire læsesale nu bliver reduceret. Men omprioriteringsbidrag gør det nødvendigt med serviceforringelser, lyder det fra rigsarkivaren.

Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix
Lise-Lotte Skjoldan

Rigsarkivet løser opgaverne så fornuftigt og effektivt som muligt indenfor de økonomiske rammer, der står til rådighed. Det er derfor, vi har valgt at spare på nogle af de ydelser, som er for nedadgående, så vi kan vælge at prioritere dem, der er fremadrettede, såsom digitalisering og tilgængelighed online for alle.

Asbjørn Hellum
Rigsarkivar

Den fri og lige adgang til landets fælles skriftlige kulturarv og historie er under pres.

Sådan lyder bekymringen fra en aarhusiansk forening af historikere, slægtsforskere og historiestuderende, der i et brev til Folketingets Kulturudvalg kritiserer rigsarkivar Asbjørn Hellum for at begrænse adgangen til det fysiske arkivmateriale i Rigsarkivet.

Senest er åbningstiderne på Rigsarkivets fire læsesale i København, Odense, Viborg og Aabenraa fra 1. januar 2017 blevet reduceret. Det betyder blandt andet, at der i Aabenraa og Odense nu kun er åbent to dage om ugen i fem timer ad gangen.

Altinget logoKultur
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kultur kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00