Sports- og kulturevents booster ikke økonomien

ØKONOMI: Store sports- og kulturbegivenheder har stort set ingen betydning for den lokaløkonomiske bundlinje, viser ny rapport. København vil dog fortsat gå efter at lokke flere internationale arrangementer til byen, lyder det fra kulturborgmesteren.

Store sports- og kulturarrangementer har stort set ingen effekt på den lokaløkonomiske bundlinje, viser ny rapport.
Store sports- og kulturarrangementer har stort set ingen effekt på den lokaløkonomiske bundlinje, viser ny rapport.Foto: Colourbox.com
Per Bang Thomsen

Skal København gå efter at blive medvært, hvis Hamborg søger om at blive OL-by i 2024?

Det er spørgsmålet, som politikerne på Københavns Rådhus for tiden grubler over.

Ifølge overborgmester Frank Jensen (S) ville det være “helt enestående”, hvis en del af sommerolympiaden blev rykket til København. Lige så begejstret er den københavnske kultur- og fritidsborgmester, Carl Christian Ebbesen (DF), som gerne vil trække flere store, internationale kulturbegivenheder til hovedstaden.

Regeringen har også afsat millioner af skattekroner til at støtte Sport Event Denmark, hvis mål er at lokke flere store sportsbegivenheder til Danmark.

De (sports- og kulturarrangementer, red.) kan øge livskvaliteten blandt borgerne, og man har eksempelvis kunnet påvise en lykkeeffekt hos især mændene, efter der er blevet afholdt store fodboldarrangementer.

Rasmus Klarskov Storm
Senioranalytiker og ph.d. ved Idrættens Analyseinstitut

Men ifølge en ny rapport fra det britiske The What Works Network har store sports- og kulturarrangementer stort set ingen betydning for den lokaløkonomiske bundlinje.

“Den økonomiske effekt er oftest lig nul,” står der i rapporten.

Arrangementerne har eksempelvis ikke den store afsmitning på borgernes indtægtsniveau eller den lokaløkonomiske vækst. Og set i forhold til hvor dyrt det kan være at afholde de store arrangementer, er det ifølge rapporten noget nær utænkeligt, at de er omkostningseffektive.

Arrangementerne kan dog have nogle afledte effekter, som man ikke kan måle i kroner og øre.

“De kan eksempelvis styrke trivslen,” står der i rapporten.

Dansk forsker bakker op
The What Works Network er et uafhængigt rådgivningsorgan, som blandt andet rådgiver den britiske regering.

Selv om netværket har haft fokus på Storbritannien, kan konklusionerne nemt overføres til Danmark, mener Rasmus Klarskov Storm, senioranalytiker og ph.d. ved Idrættens Analyseinstitut.

Han har tidligere gransket den økonomiske betydning af store sportsarrangementer, der er blevet afholdt herhjemme.

Og hans forskning viser også, at man ofte overvurderer og til tider overdriver de samfundsøkonomiske effekter af store sports- og kulturbegivenheder.

“Man mangler typisk at indregne omkostningerne og vurdere, om man kunne have anvendt midlerne på en bedre måde. Ofte er de hårde økonomiske effekter af store sports- og kulturbegivenheder meget marginale,” siger han.

Spild af penge
Et af problemerne med store, internationale sportsbegivenheder som eksempelvis OL er, at der ofte skal bruges millioner af skattekroner på at udbygge og opføre nye opvisningsarenaer, som efterfølgende står tomme eller er svære at udnytte.

“Man binder de samfundsøkonomiske ressourcer til faciliteter, som man ikke kan bruge til noget bagefter. Det er spild af penge,” siger han.

Sommerolympiaden i Athen i 2004 er ifølge Rasmus Klarskov Storm et klasseeksempel på, hvor galt det kan gå, når en by kaster sig over OL.

Men den store Eurovisions-finale i foråret, hvor B&W Hallerne i København blev bygget om for millioner af kroner, er også et eksempel på, hvor galt det kan gå, siger han.

“Det var et OL i lille målestok, men kørte i princippet af sporet på samme måde. Det udviklede sig til en skandale i millionklassen,” siger han.

Afledte feel good-effekter
Det betyder dog ikke, at det automatisk vil blive en dårlig forretning for København, hvis byen bliver medvært ved sommer-OL.

“Det kan give god mening at afholde mindre idrætsbegivenheder som eksempelvis håndboldslutrunden i Danmark. Her har vi i forvejen faciliteterne til det, og de koster ikke meget at arrangere forhold til den store OL-pakke. Og hvis København eksempelvis får til opgave at afvikle den del af olympiaden eller nogle sejlsportskonkurrencer, så behøver det ikke at blive en dyr fornøjelse,” siger Rasmus Klarskov Storm.

Han understreger ligesom rapporten The What Works Network, at sports- og kulturarrangementer kan have en positiv afsmitning på de lokales livsglæde.

“De kan have en kulturel værdi for en befolkning, og der er nogle afledte feel good-effekter af dem. De kan øge livskvaliteten blandt borgerne, og man har eksempelvis kunnet påvise en lykkeeffekt hos især mændene, efter der er blevet afholdt store fodboldarrangementer,” siger han.

DF: Handler om livsglæde
I København er kultur- og fritidsborgmesteren med på, at store sports- og kulturarrangementer ikke har den store afsmitning på den lokaløkonomiske bundlinje. 

Det får dog ikke Carl Christian Ebbesen til at skifte politisk kurs, når det kommer til at tiltrække flere arrangementer til byen i fremtiden.

“København skal fortsat være en god og attraktiv by at leve i, og store sportsarrangementer er med til at give københavnerne og resten af befolkningen nogle gode oplevelser,” siger han og understreger, at store sportsarrangementer også er med til at markedsføre hovedstaden.

“Eksperterne kan så skændes om, hvor meget det giver i kroner og øre. Det vigtiste for mig er, at København fortsat er en af verdens bedste byer at bo i. Derudover tror jeg, at denne type arrangementer er med til at tiltrække nye indbyggere til byen og sikre, at danskerne fortsat er glade,” siger han.

Brug for mere forskning
Carl Christian Ebbesen så dog gerne, at der blev forsket mere i, hvilken betydning store sportsarrangementer har for en by som København.

“Det ville være dejligt, hvis vi kunne dokumentere, om noget virker eller ej. Men vi kunne se, at der var flere, der meldte sig ind i løbeklubberne i tiden op til VM i halvmaraton tidligere på året.”

Kulturborgmesteren understreger dog, at at det er relativt få skattekroner, kommunen bruger på internationale arrangementer.

I 2018 skal København danne ramme om VM i ishockey, og det bruger kommunen mellem 10 og 20 millioner kroner på, forklarer han.

“Derudover lå vores bidrag til VM i halvmaraton på omkring én million kroner, og det kan man ikke få meget ekstra teater for. Det er derimod med til at sikre, at der konstant er nogle store, spændende begivenheder i byen. Det ville jo være en kæmpe oplevelse, hvis den olympiske flamme kunne få lov til at blafre i København,” siger DF-borgmesteren.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carl Christian Ebbesen

2. næstformand, Københavns Borgerrepræsentation (DF), organisatorisk næstformand, Dansk Folkepartis Landsorganisation
civiløkonom (Odense Uni. 1993)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024