"Væsentlig kulturarv" kan gå tabt: To ud af tre bevaringsværdige ruiner forfalder

En stribe af de ældste danske fortidsminder er i så kritisk stand, at kulturarv risikerer at gå tabt, viser opgørelse. Ifølge ekspert er der tale om “nationale monumenter” af allerstørste betydning. På finansloven er der fundet 15 millioner kroner til fem fortidsminder. 

61 ud af 91 danske ruiner er i så dårlig stand, at kulturarv risikerer at gå tabt. Hammershus på billedet er blandt de fem danske fortidsminder, som tilsammen får bevilget 15 millioner kroner til istandsættelser i finansloven for 2024. 
61 ud af 91 danske ruiner er i så dårlig stand, at kulturarv risikerer at gå tabt. Hammershus på billedet er blandt de fem danske fortidsminder, som tilsammen får bevilget 15 millioner kroner til istandsættelser i finansloven for 2024. Foto: Patrick Pleul/AP/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Nedfaldne sten, løse murpartier og afspærringer for offentligheden.

Over hele landet er ældgamle fortidsminder såsom storstensgrave fra stenalderen eller slotsruiner fra middelalderen truet af sammenstyrtning eller nedbrydning. 

Konkret har eksempelvis 61 ud af 91 bevaringsværdige ruiner så store skader, at der er risiko for ”tab af væsentlig kulturarv”, fremgår det af en opgørelse fra Slots- og Kulturstyrelsen. 

Altinget logoKultur
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kultur kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00