Om  
Lars Henrik Munch
Jørgen Ejbøl
Raoul Grünthal

Stoledansen fortsætter i JP/Politikens Hus: Ny formand stopper efter mindre end en måned

Lars Henrik Munch er tilbage i Politiken-Fonden efter få uger som formand for JP/Politikens Hus. Raoul Grünthal overtager roret for Danmarks største private mediehus.

Lars Munch overtog formandsrollen i JP/Politikens Hus fra Peter Bartram, der fratrådte stillingen på grund af "uenighed om virksomhedens strategi".
Lars Munch overtog formandsrollen i JP/Politikens Hus fra Peter Bartram, der fratrådte stillingen på grund af "uenighed om virksomhedens strategi".Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Johan Auken Alstrup

Trykpressen i JP/Politikens Hus må have travlt med visitkort for tiden.

Mindre end en måned efter han overtog posten, har Lars Munch nemlig givet formandsstolen videre.

Det oplyses i en pressemeddelelse.

Muchs fratrædelse sker efter tre ugers kritik af forholdene i koncernen og i de to ejerfonde, Politiken-Fonden og Jyllands-Postens Fond.

Særligt flere store honorarer og bonusser til ledende skikkelser har vakt undren, hvilket har fået Erhvervsstyrelsen til at rette sin opmærksomhed på bestyrelsernes aktiviteter.

"På baggrund af den seneste tids kritiske omtale kan jeg se, at jeg ikke har den nødvendige opbakning, der skal til for at bringe Huset igennem de forandringer, jeg mener er afgørende de kommende år. Derfor meddelte jeg 5. maj de to ejerfonde, at jeg ville stoppe," udtaler Lars Munch.

Læs også

Koncernbestyrelsen i JP/Politikens Hus skal i stedet ledes af formand Raoul Grünthal samt Jeanette Fangel Løgstrup, der er valgt som ny næstformand.

Grünthal har indtil nu været næstformand i JP/Politikens Hus. Han kommer med direktørerfaring fra Svenska Dagbladet og mediekoncernen Schibsted Sverige.

Rokeringer i fondsledelserne

Lars Munchs afgang sker få dage efter Jørgen Ejbøl trak sig som formand for Jyllands-Postens Fond.

Det skete på baggrund af kritik af en fratrædelsesbonus på 2,1 millioner kroner, som Jørgen Ejbøl modtog uden dog at forlade fondsledelsen. Kort efter gik Erhvervsstyrelsen ind i sagen.

"Jeg holder mig bare til min kontrakt," udtalte Ejbøl i forbindelse med sagen i starten af maj. Sidenhen valgte han at tilbagebetale millionbelønningen og forlod senere endegyldigt JP/Politikens Hus og Jyllands-Postens Fond efter to årtier i mediehusets styrrum.

Sagen har dog også ført Erhvervsstyrelsens søgelys mod Lars Munch. Her var fokus på det 2,5 millioner kroner store honorar, Munch skulle have, da han vendte tilbage til formandsposten i JP/Politikens Hus. Den tidligere formand Peter Bartram fik 950.000 kroner om året for samme rolle. 

Efter at Erhvervsstyrelsen satte sig ind i sagen, gik Lars Munch ned på et lønniveau, der matchede det, som Peter Bartram modtog.

Når nu Lars Munch fratræder posten i JP/Politikens Hus, vender han tilbage som formand for Politiken-Fonden. Han overtager rollen fra Finn Junge-Jensen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Henrik Munch

Formand, Politiken-Fonden, Louisiana Museum of Modern Art, BRFfonden, GUBI og SOS Børnebyerne, næstformand, Novo Nordisk Fonden, Politiken-Fonden
cand.merc. (Handelshøjskolen i København 1984)

Jørgen Ejbøl

Fhv. formand, Jyllands-Postens Fond og Holding
journalist (Columbia Uni, USA 1973)

Raoul Grünthal

Formand, JP/Politikens Hus

0:000:00