Trine Pertou Mach
 svarer 
Troels Lund Poulsen

Trine Pertou Mach (EL) spørger forsvarsministeren, Troels Lund Poulsen, hvilke beslutninger der træffes om fregatten, og hvilke ordrer der gives til fregatten, af andre landes myndigheder, og hvilke beslutninger og ordrer er alene op til den danske forsvarschef og hans underordnede

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 103, Spørgsmål 8
Det fremgår af bemærkningerne til beslutningsforslaget, at de danske bidrag vil være under taktisk kommando af Task Force 153 eller alternativt den mulige EU-ledede sømilitære operation, men at den danske forsvarschef bevarer fuld kommando i hele perioden.

Vil ministeren redegøre nærmere for, hvilke beslutninger der træffes om fregatten, og hvilke ordrer der gives til fregatten, af andre landes myndigheder, og hvilke beslutninger og ordrer der alene er op til den danske forsvarschef og hans underordnede?

Svar fra tirsdag den 30. januar 2024
Det fremgår af bemærkningerne til beslutningsforslaget, at de danske bidrag vil være under taktisk kommando af Task Force 153 eller alternativt den mulige EU-ledede sømilitære operation, men at den danske forsvarschef bevarer fuld kommando i hele perioden. Vil ministeren redegøre nærmere for, hvilke beslutninger der træffes om fregatten, og hvilke ordrer der gives til fregatten, af andre landes myndigheder, og hvilke beslutninger og ordrer der alene er op til den danske forsvarschef og hans underordnede?

Svar:

Som jeg orienterede om i forbindelse med mine afsluttende bemærkninger under 1. behandlingen af B 103 den 24. januar, er der behov for at præcisere, at Combined Maritime Forces siden fremsættelsen af beslutningsforslaget har oplyst, at operationens enheder, herunder den danske fregat, vil være indsat under national kommando. Det vil derfor ikke være nødvendigt at lade den taktiske kommando overgå til Task Force 153, hvorunder Operation Prosperity Guardian opererer, når den er indsat i operationen. Dette ændrer ikke på, at det fortsat vil være muligt at indsætte det danske bidrag i en evt. kommende EU-ledet sømilitær mission i området, såfremt de i bemærkningerne nævnte forudsætninger herfor er til stede. I dette tilfælde vil der fortsat kunne være behov for en overdragelse af den taktiske kommando. Denne præcisering vil blive fremsendt i et brev til Forsvarsudvalget forud for betænkningen.

Forsvarsministeriet har til brug for besvarelsen indhentet supplerende svarbidrag fra Forsvarskommandoen, som oplyser følgende:

”Da indsættelsen i Operation PROSPERITY GUARDIAN foregår i et støtteforhold, og derved ikke med afgivelse af dansk taktisk kommando, vil alle ordrer og beslutninger alene være op til den danske kommandostruktur. Under inddragelse af det danske fregatbidrag, og efter behov med den øvrige danske kommandostruktur, koordinerer Combined Task Force 153 fregattens positionering, herunder patruljesektorer mellem alle operationens enheder samt de forberedende defensive tiltag, der Dato:

Enhed:

Sagsnr.:

Dok.nr.:

Bilag:

30. januar 2024 TINI 2024/000809 705983 Ingen Forsvarsministeriet Holmens Kanal 9 1060 København K Tlf.: +45 7281 0000 Fax: +45 7281 0300 E-mail: [email protected]

www.fmn.dk EAN: 5798000201200 CVR: 25 77 56 35 skal implementeres, for at opnå den bedste beskyttelse af skibe i operationsområdet.”
0:000:00