Trine Pertou Mach
 svarer 
Lars Løkke Rasmussen

Trine Pertou Mach (EL) spørger udenrigsministeren, Lars Løkke Rasmussen, hvad baggrunden er for, at FN’s Sikkerhedsråds resolution af 10. januar 2024 ikke nævnes i selve beslutningsforslagets tekst, men alene i bemærkningerne

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 103, Spørgsmål 12
Hvad er baggrunden for, at FN’s Sikkerhedsråds resolution af 10. januar 2024 ikke nævnes i selve beslutningsforslagets tekst, men alene i bemærkningerne, og vil ministeren redegøre for, om det danske fregatbidrag agerer på grundlag af den nævnte FN-resolution?

Svar fra mandag den 29. januar 2024
Beslutningsforslag, der angår indsættelse af danske militære bidrag til internationale operationer, nævner almindeligvis ikke retsakter fra internationale organisationer i selve vedtagelsesteksten. FN’s Sikkerhedsråds resolution 2722 (2024) af 10. januar 2024 er derimod nævnt i bemærkningerne til beslutningsforslag 103. Resolutionen understreger, at angreb på skibe i Det Røde Hav siden den 19. november 2023 hindrer den fri sejlads og udgør en trussel mod regional fred og sikkerhed (”impede global commerce and undermine navigational rights and freedoms as well as regional peace and security”), og kræver, at angrebene standses øjeblikkeligt. Resolutionen anerkender endvidere medlemsstaternes ret til at forsvare deres skibe mod angreb.

Resolutionen udgør ikke i sig selv grundlag for brug af væbnet magt, og fregatbidraget kan således ikke siges at ”agerer på grundlag” af den nævnte resolution. Resolutionen understøtter imidlertid det faktiske og retlige grundlag for, at der kan udøves selvforsvar mod angreb fra Houthi-bevægelsen.
0:000:00