Trine Pertou Mach
 svarer 
Troels Lund Poulsen

Trine Pertou Mach (EL) spørger udenrigsministeren, Lars Løkke Rasmussen, om det kan udelukkes, at de nævnte radarbilleder og data kan bruges til at målrette og gennemføre bombardementer i Yemen i den USA-ledede koalition, som regeringen 18. januar 2024 meddelte, at den vil tilslutte sig

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 103, Spørgsmål 14
Af bemærkningerne til beslutningsforslaget fremgår, at »fregattens radarsystemer og sensorer anvendes til at indsamle og udveksle radarbilleder og data med øvrige enheder i operationen og relevante partnere«. Kan det udelukkes, at de nævnte radarbilleder og data kan bruges til at målrette og gennemføre bombardementer i Yemen i den USA-ledede koalition, som regeringen 18. januar 2024 meddelte, at den vil tilslutte sig, og vil regeringen fastholde, at den danske fregats opgaver er rent defensive, hvis oplysninger, som fregatten indsamler, anvendes til at tilrettelægge angreb på mål i Yemen?

Svar fra tirsdag den 30. januar 2024
Af bemærkningerne til det samtidigt behandlede beslutningsforslag B 103 fremgår, at »fregattens radarsystemer og sensorer anvendes til at indsamle og udveksle radarbilleder og data med øvrige enheder i operationen og relevante partnere«. Kan det udelukkes, at de nævnte radarbilleder og data kan bruges til at målrette og gennemføre bombardementer i Yemen i den USA-ledede koalition, som regeringen 18. januar 2024 meddelte, at den vil tilslutte sig, og vil regeringen fastholde, at den danske fregats opgaver er rent defensive, hvis oplysninger, som fregatten indsamler, anvendes til at tilrettelægge angreb på mål i Yemen?

Svar:

Forsvarsministeriet har til brug for besvarelsen indhentet svarbidrag fra Forsvarskommandoen, som oplyser følgende:

”Fregatten deler radarbilleder og data med de øvrige skibe i Task Force 153 for at sikre opgaveløsningen samt for at opnå den højest mulige grad af beskyttelse for fregatten og øvrige skibe i området. Da der er skibe fra andre nationer i Task Force 153, der også indgår i den offensive operation, kan det ikke udelukkes, at danske radarbilleder, data og efterretninger kan anvendes som led i måludpegning og planlægning af offensive operationer. Fregattens radarbillede, data og efterretninger kan dog som udgangspunkt ikke selvstændigt benyttes til måludpegning til land, da dette oftest vil kræve yderligere data fra andre enheder.” Det danske flådebidrags deling af radarbilleder og sensordata adskiller sig ikke fra tidligere danske bidrag til CMF. Det hører med til det at indgå i denne type koalitioner, at der udveksles informationer med allierede, hvilket medvirker til at øge koalitionens samlede beskyttelse.
0:000:00