Alex Ahrendtsen
 svarer 
Troels Lund Poulsen

Alex Ahrendtsen (DF) spørger udenrigsministeren, Lars Løkke Rasmussen, om ministrene kan bekræfte, at enhver frihedsberøvelse af personer i forbindelse med aktioner i Det Røde Hav sker under amerikansk mandat, da operationen ledes af USA, og at frihedsberøvede personer derfor naturligvis overdrages til amerikanske styrker

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 103, Spørgsmål 15
Kan ministrene bekræfte, at enhver frihedsberøvelse af personer i forbindelse med aktio­

ner i Det Røde Hav sker under amerikansk mandat, da operationen ledes af USA, og at frihedsberøvede personer derfor naturligvis overdrages til amerikanske styrker?

Svar fra tirsdag den 30. januar 2024
Hvilke regler gælder for behandlingen af eventuelle fanger, der tages af den danske fregat, der skal udsendes i Det Røde Hav? Vil fanger være underlagt Genèvekonventionerne som krigsfanger? Vil de skulle eller kunne transporteres til Danmark med henblik på retsforfølgning? Vil de blive løsladt uden sanktioner i en gummibåd, som det er sket for piratmistænkte, der tidligere er taget til fange ud for Afrikas vestkyst? Vil de være omfattet af reglerne i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, når de befinder sig i danske myndigheders varetægt uden for Danmarks grænser? Har regeringen planer om at overlade eventuelle fanger til andre landes myndigheder, og vil ministeren i bekræftende fald redegøre for, om Danmark har et ansvar for, at fangerne ikke lider overlast, f.eks. i form af krænkelser af FN’s Torturkonvention eller andre internationale forpligtelser, som Danmark har påtaget sig? Der henvises til Forsvarsministeriets pressemeddelelse af 29. december 2023: »Regeringen vil støtte den maritime sikkerhed i Det Røde Hav med dansk fregat«.(Det bemærkes, at dette spørgsmål 5. januar 2024 er stillet som spørgsmål nr. 70, FOU alm. del, men at det nu ønskes besvaret som led i behandlingen af B 103.) var:

Som det fremgår af beslutningsforslag nr. B 103 fremsat den 16. januar 2024, kan det ikke udelukkes, at der vil kunne forekomme dansk frihedsberøvelse af personer. I så fald vil det danske militære bidrag behandle frihedsberøvede i overensstemmelse med Danmarks internationale forpligtelser, herunder Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, som også beskrevet i kapitel 12 i den danske militærmanual.

Forsvarets missionsspecifikke direktiver vil i fornødent omfang beskrive disse regler.

En tværministeriel task force vil håndtere særlige situationer med frihedsberøvede personer, hvis behovet skulle opstå. Som led i stillingtagen til eventuel retsforfølgning, overdragelse eller frigivelse af frihedsberøvede vil den tværministerielle task force skulle foretage en konkret og individuel vurdering på baggrund af de foreliggende omstændigheder.

Udenrigsministeriet afsøger muligheder for at kunne indgå en aftale om Dato:

Enhed:

Sagsnr.:

Dok.nr.:

Bilag:

30. januar 2024 TINI 2024/000809 705925 Ingen Forsvarsministeriet Holmens Kanal 9 1060 København K Tlf.: +45 7281 0000 Fax: +45 7281 0300 E-mail: [email protected]

www.fmn.dk EAN: 5798000201200 CVR: 25 77 56 35 udlevering af frihedsberøvede. Det bemærkes, at der ikke kan søges asyl om bord på et dansk krigsskib, der befinder sig uden for Danmarks grænse.

En sådan stillingtagen vil skulle også ske under hensyn til Danmarks internationale forpligtelser, herunder Den Europæiske Menneskerettighedskonvention og det deraf følgende princip om non-refoulement, som også beskrevet i kapitel 12 i den danske militærmanual.
0:000:00